Noord-Scandinavië
Noord-Scandinavie Op vakantie naar Het Hoge Noorden in de zomer

Wat te doen in Noord-Scandinavië

Het uiterste noorden van Scandinavië lijkt zo ver weg, maar is dankzij de rechtstreekse vluchten van Voigt Travel naar Rovaniemi in Fins Lapland dichterbij dan u denkt. In slechts 3 uur sta je in de zomer al op de poolcirkel. De perfecte uitvalsbasis voor een rondreis naar zomers Lapland, Tromsø, de Noordkaap en de Lofoten. De natuur is hier adembenemend mooi, maar wat te doen in Noord-Scandinavië? Wij geven je 7 tips voor een heerlijke vakantie in Noord-Europa.

 

1. Zeearendsafari

Weleens overwogen om te vogelen? Deze leuke activiteit is absoluut een aanrader voor alle leeftijden! In zowel Lapland als het noorden van Noorwegen is genoeg te zien. Denk bijvoorbeeld aan de komische papegaaiduikers en de indrukwekkende zeearenden. De vogels zijn niet te missen wanneer je een mooie wandeling maakt. De Noordkaap en omgeving rondom de Lofoten en Vesterålen staan het meest bekend als goede vogellocaties. Om ze van dichtbij te kunnen zien adviseren wij een safari per boot. De RIB-boat is klein en wendbaar en brengt je snel in de buurt van de vogelkolonies. De gids die mee gaat kan van alles vertellen over de verschillende soorten die je ziet, een interactieve en leerzame safari!

 

2. Walvissen spotten

De RIB-boot is ook uitermate geschikt om andere dieren te spotten, bijvoorbeeld walvissen! In diverse landen kun je walvissen waarnemen, echter is nergens het aanbod zo divers als in Noord-Noorwegen. Of op de Vesterålen om nog specifieker te zijn. Hier kun je deze bijzondere dieren het hele jaar door spotten, van orka's tot potvissen en vele anderen soorten. Een RIB-boot safari midden in de nacht is extra bijzonder. De zon zakt tot aan de horizon en raakt het water aan, vanaf hier heeft deze zijn laagste punt bereikt en komt hij weer op! Terwijl je je verbaast over het felle licht om middernacht zoek je het water af op zoek naar een teken van walvissen. Lees meer over walvissen spotten.

 

3. Beren kijken

Na een lange en koude winter komen de bruine beren weer een kijkje nemen in de natuur van Fins Lapland. Het is tijd om op zoek te gaan naar eten, bij voorkeur Finse bessen en verse zalm! Ze komen veel voor nabij de Russische grens. Indien je beren wilt spotten raden wij daarom aan om dit vanuit de regio rondom Ruka te ondernemen.

Een berensafari begint met een transfer naar een afgelegen stuk bos, hier worden de beren vaak gezien. Samen met de gids verschuil je je in een wildernishut en geef je tips over het spotten van een beer. De kans van slagen is in de regio Ruka 99%! Lees meer over beren spotten.

 

4. Kanotrip

Met een Indian kano de rivier af en daarmee de Lapse bossen doorkruisen, wie wil dat nou niet? Vanaf het water peddel je op het gemak door de natuur, geniet je van de schone lucht en de Lapse rust. De kans dat je onderweg rendieren spot is heel groot! De regio bij Ruka-Kuusamo is zeer geschikt voor een kano trip voor alle niveaus. Kanoën is een typisch Finse activiteit en wordt traditioneel afgesloten met Makkara (Finse worst) en een bessensapje bij een kampvuur.

 

5. Kajakken op zee

In Fins Lapland kun je dus kanoën tussen de mooiste bossen. In Noorwegen doen ze dat anders. Zoals bijvoorbeeld op de Vesterålen en de Lofoten. Daar word je met een kajak de Noorse Zee opgestuurd. Dat klinkt misschien eng, maar is het niet. Na een uitstekende instructie ga je de kalme zee op en heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de fjorden van de Vesterålen of de Lofoten. Tijdens de kajaktocht zie je mooie vogels en misschien duikt er in de verte ook wel een dolfijn of walvis op!

 

6. Rivier raften

Een raftavontuur is geschikt voor de hele familie en wordt zeker niet snel vergeten. Bij diverse Lapse rivieren (waaronder de Kitka nabij Ruka), zijn stroomversnellingen te vinden. Met een professionele gids die de weg kent baan je je een weg door de onstuimige wateren. Hoogtepunt van deze regio is de Jyrävä waterval, het mooist te bewonderen vanuit een boot! Lees meer over raften.

 

7. Buggy rally

De RZR buggy rally is een bekende activiteit onder bezoekers van winters Lapland. In de regio van Ruka worden deze buggy's ingezet om te racen over sneeuw en ijs. Ook voor een tocht door de bossen en langs de oevers van de vele meren draait de RZR buggy zijn spreekwoordelijke hand niet om. De gids neemt je mee de wildernis van Finland in om het woud te ontdekken en bewonderen.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel