Beren spotten Alles over beren in Zweden en Finland

Beren in Europa

Beren in Finland en Zweden

Finland heeft samen met Zweden een van de grootste populaties beren in Europa. Scandinavië is daarom één van de beste plekken om beren in Europa te spotten. In Finland is de kans om beren te spotten zelfs 99%. Maar dan moet je wel op de juiste plaats in het juiste seizoen zijn. Op deze pagina lees je wanneer, waar en hoe je beren in Scandinavië kunt spotten.
 

Soorten beren

Over de hele wereld verspreid, bestaan er acht verschillende soorten beren. De bruine beer is de meest voorkomende soort beer en leeft in Noord-Amerika, Azië en Europa. Dit zijn de grootste beren ter wereld. Wanneer ze op hun achterpoten staan, kunnen ze drie meter hoog zijn. De bruine beer wordt onderverdeeld in acht ondersoorten. Deze soorten verschillen in vachtkleur en grootte. De zwaarste bruine beer ter wereld is de kodiakbeer. Deze leeft in Alaska. Daarna volgt de grizzly beer die voorkomt in de Verenigde Staten, Canada en Alaska. Deze beer is tien keer zwaarder dan de Europese bruine beer.

Beren in Europa 

Wat eten beren?

Beren zijn omnivoren, oftewel alleseters. Beren eten daarom zowel vlees en vis als plantaardig voedsel. Het gebit van een beer is kenmerkend voor een roofdier. Daarentegen heeft de beer platte kiezen, speciaal voor de plantaardige gerechten. Europese bruine beren eten voornamelijk zalm en andere voedzame vissen. Daarnaast lusten ze ook gras, kruiden en vruchten. Het komt voor dat bruine beren rendieren, elandkalveren of marmotten eten.
 

Waar leven beren?

Zoals gezegd leven de grootste beren in Canada, de Verenigde Staten en Alaska. De op drie na grootste beer, de Europese bruine beer, komt voor in Scandinavië, Centraal-Europa (o.a. in de Alpen) en Oost-Europa (Roemenië en de Balkan). In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km². In totaal zijn er ongeveer 3500 exemplaren. De meeste beren komen voor in het midden van Zweden, zoals in de provincie Gavleborgslan bij Hälsingland.

In Finland leven er 1500 beren. Deze vind je voornamelijk langs de grens met Rusland. De beren komen zowel in het midden als in het noorden van Finland voor. In Finland, in de regio Kuhmo, zijn de plaatsen Martinselkosen, Viiksimo en Vuokatti geschikte plekken om beren te spotten. In dit Taiga-gebied leven ook lynxen en veelvraten. Beren in Lapland leven voornamelijk rond Ruka en Isokenkaisten Klubi.

Leefgebied beren 

Hoe kun je ze spotten?

Met Voigt Travel kun je beren spotten. Beren zijn alleen onder begeleiding van een gids, of vanuit een schuil- of wildernishut te spotten. Deze hutten liggen verscholen in de wildernis. In de hutten staan stoelen en een bed. Verder zitten er kijkgaten in de muren waardoor zelfs uw verrekijker of de de lens van een camera past. Vanuit deze hut heb je een weids uitzicht over de omgeving.

Wanneer je een reis boekt bij Voigt Travel overnacht je in de wildernishut. Voordat je naar de hut gebracht wordt, geniet je van een vroeg diner. ’s Zomers heb je, vanwege de middernachtzon, 24 uur de tijd om de wilde reuzen te zien. Daarnaast is de kans groot dat je ook lynxen, veelvraten en wolven tegenkomt. In de nationale parken Archipelago, Lemmenjoki en Oulanka vind je speciale berenroutes. Langs deze routes staan trekkershutten en schuilplaatsen waar je beren op eigen houtje met een gids kunt spotten.

Schuilhut beren spotten 

Beste reistijd om beren te spotten

De beste periode om beren te spotten is tijdens de zomermaanden: van begin mei t/m eind augustus. In de winterperiode, van september t/m april, houdt de beer een winterslaap.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel