Wild water rafting Raften op de rivieren van Noord-Europa

raften scandinavie

Raften in Scandinavië

Raften in Europa. Waar doet u dat? Terwijl u met uw voeten geklemd in de boot zit en de longen uit uw lijf peddelt, trotseert u de wilde wateren van Scandinavië! De Noord-Europese rivieren zijn uitermate geschikt voor zowel rustige als wilde rafting tochten. Op deze pagina leest u waar en wanneer u moet zijn voor de beste tochten.

Waar raften?

Perfecte landen om te raften zijn Noorwegen, Zweden en Finland. Vooral het noorden herbergt tal van wilde rivieren waar u de adrenalinekick gegarandeerd gaat voelen. De Vindelälven rivier in Zweeds Lapland is één van de plekken die het perfecte decor biedt voor een wild water raft. Deze rivier is bijna 500 kilometer lang, ontspringt in de Vindelfjällen en mondt vlakbij de stad Umea uit. Vindelälven werd in 1993 uitgeroepen tot nationale rivier waardoor er geen waterkrachtcentrales aan gebouwd mogen worden. Hierdoor heeft de rivier zijn kracht weten te behouden, net als de verschillende vissoorten die er in leven. In de plaatsen Granö, Sorsele en Vindeln worden rafttochten over deze rivier georganiseerd.

Raften is ook mogelijk vlakbij de mijnenstad Kiruna in Zweeds Lapland. In deze outdoor-regio peddelt u over de Torne älv tussen de ongerepte bossen door. U passeert zowel ruige als rustige waterstromingen. Komt u langs deze regio? Maak dan een stop in Jukkasjärvi. Hier worden veel rafttochten georganiseerd.

Wilt u raften in Zweeds Lapland? Met de 'Hiking the Arctic Fly & Drive' komt u langs de beste raftregio's van Noord-Zweden.

Raften informatie 

Raften in Scandinavië

In Fins Lapland bent u voor uw raftavontuur in de regio Ruka-Kuusamo aan het juiste adres. Rafttochten worden vanuit Ruka en Kuusamo georganiseerd. Het avontuur begint vervolgens in Käylä. In drie uur vaart u over de wilde wateren van Fins Lapland, langs ongerepte wildernis en sfeervolle houten dorpjes. Het water stroomt hier zo hard dat er mistbanken van vochtigheid ontstaan. De eindstop van deze rafttocht is Juuma, vlakbij de Russische grens. Raften in Fins Lapland? De ‘Noorderlicht avontuur Ruka’-reis brengt u naar Käylä in de regio Ruka-Kuusamo.

Op de grens tussen Finland en Zweden kunt u ook wilde raftavonturen beleven. Dit doet u op de Muoniojärvi bij Muonio en bij Kukkola op de Torne älv. Tijdens de 'Middernachtzonreis Lapland Fly & Drive' komt u langs Muonio. 

Ga je naar het zuiden van Scandinavië? Dan moet u voor een goede rafttocht in de regio Kuusa zijn. Hier vindt u heel veel meren die met elkaar verbonden zijn via wilde riviertjes. Vanuit Kuusa worden raftings via de Vatianjärvi en de Saraavesi georganiseerd. Door de vele smalle kanalen richting andere grote meren komt u al snel terecht in wilde stroomversnellingen. Ook Lieksa is een geschikte raftplek. Voornamelijk beginnende rafters komen hier tot hun recht.

In Noorwegen kunt u het beste naar de Sjoa rivier gaan. Deze rivier ligt ten noorden van Oslo bij het Jotunheimen National Park. In een 3-uur durende rafttocht peddelt u vanuit Heidal over de ruige heldere rivier door het omgeving heen.

Raften zweden 

Wanneer raften?

Raften in Zweden en Finland is mogelijk wanneer er genoeg water in de rivieren is. De beste periode om te raften is daarom van juni t/m september. Het ijs, dat in de winter op de rivieren ligt, is gesmolten en zorgt voor extra water en stroming. U kunt in de winter dus niet raften, aangezien de rivieren dan bevroren zijn. U kunt dan wel ijsvissen.

Hoe werkt raften?

Rafting tochten zijn er in verschillende gradaties: van beginners niveau tot expert niveau. Op elke bestemming heeft u keuze tussen deze twee. Wilt u met uw kinderen raften? Geen probleem, daar is ook een speciale rafttocht voor.

In basis is elke rafttocht hetzelfde. U stapt met ongeveer vijf tot tien personen in een stevige rubberen boot. Voordat u in de boot stapt, wordt u uitgebreid verteld waar u op moet letten. Een van de inzittenden is de gids. Deze gids heeft jaren raft-ervaring en weet ontzettend veel van de omgeving af. Voor de veiligheid krijgt u een reddingsvest om en een helm op. Zo bent u beschermd tegen onverwachtse rotsen onder water. Vervolgens neemt u plaats op de zijkant van de stevige rubberen boot. Iedereen krijgt één peddel in zijn hand waarbij hij of zij de boot voort moet bewegen. Vaak zit de gids achteraan. Hij geeft aanwijzingen en advies tijdens de tocht.  

Het aantal stroomversnellingen dat u tegenkomt is afhankelijk van de plek waar u bent en het niveau waar u voor heeft gekozen. Over het algemeen kunt u rekenen op minimaal tien stroomversnellingen: van korte en krachtige tot lange en rustgevende versnellingen. Soms kunt u dus ook even stoppen met peddelen om te genieten van de prachtige omgeving.

Raften in Finland 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel