Walvissen spotten Alles over walvissen in Noorwegen

Walvissen Noorwegen

Walvissen spotten in Noorwegen

U zit in een kleine boot en dobbert voor de kust van Noorwegen. Opeens zit u op enkele meters afstand een reusachtige vin boven het water uitkomen. Een walvis! Wilt u dit meemaken? Dan wilt u natuurlijk weten hoe en waar. Op deze pagina vindt u alles over walvissen spotten in Noorwegen. Lees snel verder!
 

Soorten walvissen

In de hele wereld leven er 82 soorten walvissen die in twee sub-soorten worden verdeeld: de baleinwalvissen en de tandwalvissen. Baleinwalvissen hebben baleinplaten in hun mond in plaats van tanden. Met deze platen kunnen zij gemakkelijk zeewater filteren. Onder deze walvissoorten vallen onder andere de blauwe vinvis, de bultrug en de grijze walvis. Tandwalvissen hebben, zoals de naam al zegt, tanden. Deze walvissoorten zijn typische jagers. Onder tandwalvissen vallen onder andere dolfijnen, potvissen en orka’s.

Walvissen zijn warmbloedige zoogdieren die ademhalen met hun longen. Bij de grote soorten walvissen is de longcapaciteit echter de helft van die bij landzoogdieren. De zuurstofvoorraad wordt niet opgeslagen in de longen, maar bindt zich aan het spierweefsel. Hierdoor hoeven walvissen weinige lucht mee naar beneden te nemen.

De blauwe vinvis is de grootste walvis én tegelijkertijd het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd. Deze walvissoort is 33 meter lang.

Beren in Europa 

Waar leven walvissen?

Walvissen komen over de hele wereld voor. In iedere zee leven de reusachtige zoogdieren. De walvissen die u in Europa kun spotten zijn onder andere de orka, potvis, bruinvis, tuimelaar, griend, gestreepte dolfijn en bultrug.

Noorwegen is één van de beste plekken om walvissen te spotten. Langs de kust leven potvissen, orka’s, bultruggen, grienden en dolfijnen. In het noorden van Noorwegen maakt u de grootste kans om walvissen te zien. Vanaf verschillende plekken worden er walvissafari’s georganiseerd. Ga op zoek naar walvissen tijdens de 15-daagse reis 'Dwars door Lapland en fjorden', waarbij een walvissafari is inbegrepen.

Leefgebied beren 

Walvissen spotten in Noorwegen

Walvissen spotten in Noorwegen brengt u op een diervriendelijke en bijzondere manier dichterbij de grootste zoogdieren ter wereld. Een van de beste plekken om walvissen te spotten is rondom het eiland Andenes in Noord-Noorwegen. Het hele jaar door zwemmen hier grote groepen bultruggen. In de winter is het afhankelijk van de haringtrek waar de walvissen zijn. U kunt er in deze periode, naast bultruggen, ook orka’s spotten.

Over het algemeen is de eilandengroep Vesterålen een perfecte plek om walvissen te spotten. Deze locatie wordt het hele jaar door gepasseerd door deze groepen reuzendieren. Dit komt door het continentaal plat dat hier dichtbij ligt. Dit plat zorgt voor een grote stroom aan voedsel waardoor walvissen hier maar al te graag rondzwemmen. In de zomer zijn de Vesterålen de favoriete plek van tientallen potvissen.

Hoe kunt u walvissen spotten?

Walvissen spot u met Voigt Travel! Onze Noord-Europa reisspecialisten weten precies wanneer, hoe en waar u moet zijn als u walvissen in Noorwegen wilt spotten. Tijdens de walvissafari wordt u dichtbij de walvissen gebracht. Daarnaast kunt u ook vogels, zeehonden en walvissen tegen komen. 

De walvissafari begint! U stapt in een moderne RIB-boot. Dit zijn stevige opblaasboten die voor veel professionele doeleinden gebruikt worden. Na het inladen vaart u de haven uit. U laat de kust van Noord-Noorwegen achter u. Om u warm te houden, en als bescherming, krijgt u een isolerend drijfpak en zwemvest aan. Via de lokale Orca Survey-organisatie, en de vuurtoren van Andenes, worden de kapiteins de juiste kant opgestuurd. Misschien heeft u geluk en spot u onderweg al enkele dolfijnen en grienden. Als de walvissen eenmaal zijn gevonden, blijft u een tijdje rondom de walvissen dobberen. Op gepaste afstand zodat de walvissen ongestoord kunnen leven, behalve natuurlijk wanneer ze interactie zoeken en naar de boot komen zwemmen. Op de terugweg ontvangt u extra informatie over de walvissen én kunt u genieten van warme soep.

walvissen spotten boot 

Beste reistijd om walvissen te spotten

Walvissen spotten in Noorwegen is extra bijzonder vanwege de unieke natuurverschijnselen die er voorkomen. ’s Zomers in Noord-Noorwegen spot u walvissen onder het genot van de middernachtzon. In de periode van mei t/m augustus is het vrijwel 24 uur per dag licht. In de winter in Noord-Noorwegen profiteert u van het magische noorderlicht. Terwijl u in een boot op zee vaart, weerspiegelt de groene gloed in de heldere zee. De beste reistijd is dus afhankelijk van van welk natuurverschijnsel u graag wilt zien en welke walvissoort u wilt spotten.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel