Walvissen spotten in Noorwegen
Walvissen spotten Alles over walvissen in Noorwegen

Walvissen spotten in Noorwegen

Je zit in een kleine boot en dobbert voor de kust van Noorwegen. Opeens zie je op enkele meters afstand een reusachtige vin boven het water uitkomen. Een walvis! Wil je dit meemaken? Dan wil je natuurlijk weten hoe en waar. Op deze pagina vind je alles over walvissen spotten in Noorwegen. Lees snel verder!
 

Waar leven walvissen?

Walvissen komen over de hele wereld voor. In iedere zee leven de reusachtige zoogdieren. De walvissen die je in Europa kun spotten zijn onder andere de orka, potvis, bruinvis, tuimelaar, griend, gestreepte dolfijn en bultrug.

Noorwegen is één van de beste plekken om walvissen te spotten. Langs de kust leven potvissen, orka’s, bultruggen, grienden en dolfijnen. In het noorden van Noorwegen maak je de grootste kans om walvissen te zien. Vanaf verschillende plekken worden er walvissafari’s georganiseerd. Ga op zoek naar walvissen tijdens de 15-daagse reis 'Dwars door Lapland en fjorden', waarbij een walvissafari is inbegrepen.

Leefgebied beren 

Walvissen spotten in Noorwegen

Walvissen spotten in Noorwegen brengt je op een diervriendelijke en bijzondere manier dichterbij de grootste zoogdieren ter wereld. Een van de beste plekken om walvissen te spotten is rondom het eiland Andenes in Noord-Noorwegen. Het hele jaar door zwemmen hier grote groepen bultruggen. In de winter is het afhankelijk van de haringtrek waar de walvissen zijn. Je kunt er in deze periode, naast bultruggen, ook orka’s spotten.

Over het algemeen is de eilandengroep Vesterålen een perfecte plek om walvissen te spotten. Deze locatie wordt het hele jaar door gepasseerd door deze groepen reuzendieren. Dit komt door het continentaal plat dat hier dichtbij ligt. Dit plat zorgt voor een grote stroom aan voedsel waardoor walvissen hier maar al te graag rondzwemmen. In de zomer zijn de Vesterålen de favoriete plek van tientallen potvissen.

Hoe kun je walvissen spotten?

Walvissen spot je met Voigt Travel! Onze Noord-Europa reisspecialisten weten precies wanneer, hoe en waar je moet zijn als je walvissen in Noorwegen wilt spotten. Tijdens de walvissafari word je dichtbij de walvissen gebracht. Daarnaast kun je ook vogels, zeehonden en walvissen tegen komen. 

De walvissafari begint! Je stapt in een moderne RIB-boot. Dit zijn stevige opblaasboten die voor veel professionele doeleinden gebruikt worden. Na het inladen vaar je de haven uit. Je laat de kust van Noord-Noorwegen achter je. Om je warm te houden, en als bescherming, krijg je een isolerend drijfpak en zwemvest aan. Via de lokale Orca Survey-organisatie, en de vuurtoren van Andenes, worden de kapiteins de juiste kant opgestuurd. Misschien heb je geluk en spot je onderweg al enkele dolfijnen en grienden. Als de walvissen eenmaal zijn gevonden, blijf je een tijdje rondom de walvissen dobberen. Op gepaste afstand zodat de walvissen ongestoord kunnen leven, behalve natuurlijk wanneer ze interactie zoeken en naar de boot komen zwemmen. Op de terugweg ontvang je extra informatie over de walvissen én kun je genieten van warme soep.

walvissen spotten boot 

Beste reistijd om walvissen te spotten

Walvissen spotten in Noorwegen is extra bijzonder vanwege de unieke natuurverschijnselen die er voorkomen. ’s Zomers in Noord-Noorwegen spot je walvissen onder het genot van de middernachtzon. In de periode van mei t/m augustus is het vrijwel 24 uur per dag licht. In de winter in Noord-Noorwegen profiteer je van het magische noorderlicht. Terwijl je in een boot op zee vaart, weerspiegelt de groene gloed in de heldere zee. De beste reistijd is dus afhankelijk van van welk natuurverschijnsel je graag wilt zien en welke walvissoort je wilt spotten.
 

Soorten walvissen

In de hele wereld leven er 82 soorten walvissen die in twee sub-soorten worden verdeeld: de baleinwalvissen en de tandwalvissen. Baleinwalvissen hebben baleinplaten in hun mond in plaats van tanden. Met deze platen kunnen zij gemakkelijk zeewater filteren. Onder deze walvissoorten vallen onder andere de blauwe vinvis, de bultrug en de grijze walvis. Tandwalvissen hebben, zoals de naam al zegt, tanden. Deze walvissoorten zijn typische jagers. Onder tandwalvissen vallen onder andere dolfijnen, potvissen en orka’s.

Walvissen zijn warmbloedige zoogdieren die ademhalen met hun longen. Bij de grote soorten walvissen is de longcapaciteit echter de helft van die bij landzoogdieren. De zuurstofvoorraad wordt niet opgeslagen in de longen, maar bindt zich aan het spierweefsel. Hierdoor hoeven walvissen weinige lucht mee naar beneden te nemen.

De blauwe vinvis is de grootste walvis én tegelijkertijd het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd. Deze walvissoort is 33 meter lang.

Beren in Europa 

Meer dieren spotten in Scandinavië

In de bossen van Zweden en Finland kun je beren spotten. Voeg deze bestemming toe aan je reis door Noorwegen en maak van je vakantie in Scandinavië een geweldige wildlife vakantie.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel