Reizen met kinderen door IJsland
IJsland met kinderen Alles over reizen met kinderen door IJsland

Reizen met kinderen door IJsland

Wil je met je kinderen door IJsland rondreizen? Op deze pagina geven we je tips over de leukste accommodaties, de mooiste belevenissen om te doen en de meest geschikte én unieke plekken om te bezoeken met je kinderen in IJsland.

rondreizen met kinderen ijsland   

Waarom reizen met je kinderen door IJsland?

IJsland is een unieke bestemming, ook voor een vakantie met kinderen. Tijdens je rondreis door dit mooie land passeer je de meest indrukwekkende natuurtaferelen. Alsof je in een levensgroot aardrijkskundeboek rondloopt, van geologisch hoogtepunt naar geologisch hoogtepunt. In IJsland dompel je je samen met je kinderen onder in de wereld van de vulkanen. Je wandelt tussen lavagesteente door, beklimt metershoge kraters, baddert in helderblauwe warmwaterbronnen en belandt met het hele gezin in de meest bizarre maandlandschappen.

Naast dat de natuur in IJsland je kinderen heel veel leert, doet de levensstijl en cultuur van de IJslanders ook iets met ze - en met jou. De mensen leven in IJsland geïsoleerd(er) en een stuk puurder dan de meeste mensen op het vasteland van Europa. Eten en drinken komt van boerderijen uit de buurt en kruiden, paddenstoelen en bessen worden in de natuur geplukt. Mensen en kinderen worden zelfvoorzienender, ze moeten het doen met wat ze hebben. Gelukkig hebben ze heel veel, namelijk prachtige natuur, schone lucht en een warme en hartelijke cultuur.

waarom rondreizen met kinderen ijsland   

Waar overnacht je tijdens je rondreis door IJsland met kinderen?

IJsland kent diverse verschillende opties om te overnachten met kinderen. Huur bijvoorbeeld een camper die groot genoeg is voor het hele gezin en bepaal zelf waar je heen reist. In de binnenlanden en kleine dorpen slaap je in mooie lodges, zoals Ytra Lon Farm Lodge op het Langanes schiereiland. Of kies voor een bungalow waar het hele gezin in past, bijvoorbeeld de bungalows van Dimmuborgir Guesthouse in Mývatn. De grotere steden, zoals Akureyri en Reykjavík bieden hotels met familiekamers aan.

overnachten met kinderen in ijsland   

Waar gaat de rondreis door IJsland met kinderen naartoe?

Ben je overtuigd waarom een rondreis met kinderen door IJsland fantastisch is? Dan wil je vast weten wat de mooiste en meest kindvriendelijke plekken in IJsland zijn. Voigt Travel vliegt ‘s zomers rechtstreeks vanuit Rotterdam The Hague Airport naar Akureyri in Noord-IJsland. Daarom begint je reis met Voigt Travel altijd in het noorden. Dat hebben wij bewust gedaan, want het noorden is een stuk rustiger én onontdekter dan het zuiden. Daardoor zul je in het rustige noorden ‘echtere’ ervaringen opdoen met je kinderen dan bij de toeristische highlights in Zuid-IJsland.

Je kunt vanuit het noorden natuurlijk het hele land ontdekken. Als je met kinderen door IJsland reist, raden wij aan om ruim de tijd te nemen. Kies daarom voor een 2- of 3-weeks rondreis. Wil je hooguit twee regio’s van IJsland verkennen? Dat kan ook in één week. Een aanrader is het noorden en het oosten. Dan bezoek je twee van de minst bezochte regio’s waar je vulkanische landschappen, steile bergpieken en heel veel wildlife zult spotten.

waar heen reizen met kinderen in IJsland   

Leuk om te doen in IJsland met kinderen

Watervallen bewonderen
IJsland is hét land van de watervallen. Kinderen zullen versteld staan van deze metershoge kunstwerken waar water met mega veel kracht naar beneden stort. In het noorden zijn de Godafoss, Dettifoss en Aldeyjarfoss schitterend om te bezoeken. De Godafoss is goed bereikbaar vanaf de weg. Voor de Aldeyjarfoss heb je een 4x4 auto nodig, want deze ligt in het binnenland. Je kunt er ook te voet heen. De Dettifoss ligt verscholen tussen grote rotsblokken en is van twee kanten te bewonderen: één kant is goed begaanbaar via een looppad en de andere kant vergt wat extra kracht en energie, want daar banjer je tussen de rotsen door.
watervallen ijsland met kinderen   
Wandelen door vulkanische landschappen in Mývatn
In de Noord-IJslande regio Myvatn ontdekken kinderen het echte vulkanische IJsland. Denk aan lavavelden, gestolde magmavalleien, metershoge kraters, heldere kratermeren, stoom dat uit de grond komt, warmwaterbronnen en borrelende modderpoelen. Op sommige plekken is zelfs goed te zien hoe de hete magma eeuwen geleden door de IJslandse natuur stroomde.
vulkanische landschappen in ijsland met kinderen   
Wilde dieren spotten
In IJsland kun je samen met je kinderen mooie en unieke dieren spotten. In de fjorden van Noord-IJsland (bij Akureyri en Húsavík) zwemmen tal van walvisachtigen: dolfijnen, bultruggen, potvissen en soms zelfs blauwe vinvissen. Op de ruige rotsblokken langs de kust in het noorden en oosten vliegen papegaaiduikers af en aan. Het oosten is ook de enige plek in IJsland waar je wilde rendieren tegenkomt. Zeehonden zie je richting het westen op het schiereiland Tjörnes bij Hvammstangi. Voor poolvossen zit je op de Westfjorden goed, hoewel je deze ook in Noord-IJsland, rondom de Askja Highlands kunt spotten.
walvissen ijsland met kinderen   
Paardrijden door de valleien
De natuur van IJsland is perfect voor paardrijdtochten. Houden jouw kinderen van dieren? IJslandse paarden zijn erg geschikt voor kinderen (vanaf zes jaar). Ze zijn niet te hoog en hebben tussen het lopen en het galopperen een extra draf: de tölt. Dit is een comfortabele draf waarbij de paarden iets harder gaan dan wanneer ze lopen. Vanaf de rug van het paard is de natuur van IJsland nog magischer.
ijsland met kinderen paardrijden   
Leer meer over de historische en duurzame turfhuizen
Een leuke manier om jezelf en je kinderen bij te brengen hoe IJslanders vroeger leefden, is door de oude turfhuisdorpen te bezoeken. Deze super duurzame huisjes werden tussen de 9e en 11e eeuw ontwikkeld. Tot laat in de 19e eeuw woonden vele IJslanders in turfhuizen. De huisjes zijn enorm milieuvriendelijk, omdat de turf ontzettend isolerend werkt. De turfhuizentraditie wordt als zo waardevol gezien dat het in 2011 een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst kreeg. Vlakbij Akureyri, kun je de turfhuizen van Laufás bezoeken. Of ga naar het schattige turfdorpje van Glaumbær. Deze excursies kun je ook via Voigt Travel boeken.

 

Bezoek een boerderij
Rijd je door IJsland, dan zie je af en aan schapen en paarden in de landschappen staan. En natuurlijk mooie houten boerderijen. Sommige boerderijen zijn open voor reizigers. Je kunt er eten (tussen de koeien!) en de dieren aaien en van dichtbij bekijken. Bij de Vogafjos Farm in Mývatn, bijvoorbeeld. Bij de boerderij serveert de keuken verse producten die rechtstreeks komen van de koeien: van melk, milkshakes en yoghurt tot hamburgers en rosbief.

ijsland met kinderen boerderijen   

 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel