De mooiste IJslandse hotspots, highlights en bezienswaardigheden
IJsland bezienswaardigheden De hoogtepunten van IJsland op een rij

De mooiste IJslandse hotspots, highlights en bezienswaardigheden

Voor je rondreis door IJsland wil je weten wat de hotspots en highlights van het land zijn, waar je moet zijn om het mooiste te zien. Je wil weten waar je het echte IJsland kunt beleven, waar je de mooiste foto’s schiet en waar je de IJslanders ontmoet. Op deze pagina laten we je weten welke bezienswaardigheden in IJsland je echt niet mag overslaan. Reis je met ons mee?

IJsland is het land van ijs, vuur, aarde en wind. Het is een ruig land met mystieke natuurtaferelen. Langs de kust én in het binnenland wachten vulkanen, gletsjers, lagunes en fjorden om (opnieuw) ontdekt te worden. Tel daar de kans om walvissen en papegaaiduikers te spotten bij op en klaar is de perfecte bestemming voor natuurliefhebbers. Ook rustzoekers komen aan hun trekken. In IJsland wonen namelijk ongeveer 335.000 mensen. Wij durven te wedden dat je sommige wegen voor jezelf zult hebben wanneer je door het binnenland rijdt. Laat je ons weten hoeveel mensen je in totaal bent tegengekomen?
 

Bekijk de video over onze zomerreizen door IJsland:

 


 

Reykjavík

De hoofdstad van IJsland is Reykjavík. In deze stad wonen 125.000 inwoners wat ongeveer 37% van de hele IJslandse bevolking is. Deze meest noordelijke hoofdstad van Europa is er een van bijzonder formaat. Hier gaan ruige natuur en creatieve hotspots hand-in-hand. Waar anders kun je walvissen spotten én goede koffie drinken in een minimalistische bar? Vergeet de interessante musea en het wilde nachtleven niet! Tijdens de middernachtzon periode in juni gaat het feest dag en nacht door. Het bruist, naast in de cafés en clubs, ook in de straten van Reykjavík. Bekijk meer Reykjavík tips.

Reykjavik 

Blue Lagoon

De Blue Lagoon van IJsland is één van de beroemdste warmwaterbronnen van de wereld. Deze bron is daarentegen wel iets anders: het meer is kunstmatig aangelegd in een met mossen begroeid lavaveld. Het water is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren. Hierdoor was de Blue Lagoon een populair bad voor mensen met huidziektes. Ook voor mensen zonder huidziektes is dit warme bad een pleziertje. Het bad wordt door de nabijgelegen elektriciteitscentrale van Svartsengi opgewarmd tot 39 graden Celsius. Heerlijk om een middagje in te badderen na een stevige hike. Blijf lekker liggen totdat je vingers en tenen rimpelige vormen aannemen! Lees meer over de Blue Lagoon.

blue lagoon ijsland 

Golden Circle

Op nog geen 100 kilometer afstand van Reykjavík liggen drie bijzondere natuurtaferelen: Nationaal Park Thingvellir (Þingvellir), Gullfoss en Geysir.

Het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staande nationale park Thingvellir is een uitgestrekt natuurgebied waar eeuwenlang ieder jaar nationale volksvergaderingen gehouden werden. De naam van het park staat gelijk aan ‘de vlakte van het parlement’. In Thingvellir vind je onder andere de Silfra kloof waar de Amerikaanse en Euraziatische platen bij elkaar komen en een lange spleet in de grond creëren. Dit is een prachtige duiklocatie.

Gullfoss betekent letterlijk ‘Gouden Waterval’. Volgens IJslandse legendes heeft een steenrijke boer vroeger al zijn goud in de waterval gegooid. De waterval is 32 meter hoog en stort via rotsmuren diepe ravijnen naar beneden. Zowel de bovenkant als de onderkant van de waterval kan bezichtigd worden via aangelegde wandelpaden.

In IJsland is er één geiser en dat is Geysir. De Geysir geiser is dé geisers onder de geisers. Alle andere geisers op deze aardbol zijn namelijk vernoemd naar deze IJslandse geiser. Geysir is al meer dan 800 jaar actief en betekent in het IJslands letterlijk ‘spuiten’. De geiser bereikt stoom en water tot een hoogte van 80 meter – en soms zelfs nóg hoger. Lees meer over de Golden Circle.

Geysir ijsland 

Diamond Circle

Wil je het pure IJsland ervaren, maar dan zonder hordes toeristen? Neem dan, in plaats van de Golden Circle, de Diamond Circle. Deze 260 kilometer lange route bevindt zich in Noord-IJsland en bestaat uit Mývatn, Husavik, Ásbyrgi en de Dettifoss waterval. Lees hier verder.
 

Mývatn

Mývatn is een meer in het noorden van IJsland. Het meer maakt deel uit van een zeer actief vulkanisch gebied en ligt op de Mid-Atlantische Rug. In 2004 zijn de thermale baden van Mývatn geopend voor publiek. Mývatn is een rustig alternatief voor de Blue Lagoon. Mývatn en omgeving leent zich perfect voor hike-, fiets en kanotochten. Lees meer over Mývatn.

Myvatn meer warmwaterbron 

Húsavik

Húsavik is dé plek om walvissen te spotten in IJsland. Deze havenstad in het noorden van IJsland bestaat uit gekleurde huisjes met op de achtergrond besneeuwde bergen. In Húsavik vind je interessante musea en authentieke restaurants. Maar de belangrijkste reden om naar Húsavik te gaan is vanwege het walvissen spotten. In de baai van Húsavik, Skjálfandi Bay, zwemmen namelijk tal van walvissen. De ligging van dit havenstadje is namelijk ideaal voor de dieren, omdat er in de baai onder water een draaikolk is. Deze draaikolk zorgt, samen met de rivieren die hier uitmonden in zee, voor fris water wat de walvissen de perfecte omstandigheid vinden om hun jongen in op te voeden. Meer over de highlights van Húsavík? Klik dan hier.

Walvissen spotten in IJsland 

Dettifoss

Dettifoss is een indrukwekkende waterval die onderdeel is van het Nationale Park Jökulsárgljúfur. De waterval is 44 meter hoog en 100 meter breed. De waterval verwerkt per seconde 500 m³ water. Hiermee is Dettifoss de grootste waterval van IJsland en in volume de grootste van heel Europa. Langs de bergrug van de waterval lopen diverse wandelpaden vanwaar je Dettifoss goed kunt bewonderen. Bekijk de mooiste watervallen in IJsland.

Dettifoss waterval Noord-IJsland 

Vatnajökull National Park

Vatnajökull National Park is met een grote van 15.000 m² het grootste nationale park van Europa. Hier komen jarenlange erupties, slijtages, ijsvormingen en vulkaanuitbarstingen samen. Het nationale park is een samenvoeging van Skaftafell National Park en Jökulsárgljúfur National Park en beschermt alle natuur in en rondom deze twee parken. Hier komt ijs en vuur letterlijk bij elkaar waar de Askja vulkaan en het gletsjermeer Jökulsárlón de hoogtepunten zijn. Bekijk meer Vatnajökull National Park tips.
 

Jökulsárlón

Het gletsjermeer Jökulsárlón ligt aan de voet van de Vatnajökull gletjes in het oosten van IJsland en heeft iets weg van een typisch IJstijd decor. Het gekke is dat dit meer pas in de jaren ’30 ontstond. Jökulsárlón dankt zijn bestaan aan het continu smelten van het ijs. Ieder jaar wordt het meer 500 meter groter. Het blauwe water van dit meer wordt vergezeld door grote witte rotsblokken met een zwart as-randje in de gekste vormen. Het as-randje is ontstaan door de dichtbij gelegen vulkaan Askja. Lees meet over Jökulsárlón.

jokulsarlon bezienswaardigheden 

Seyðisfjörður

In het oosten van IJsland liggen reusachtige fjorden met aan de kust af en toe een klein kustplaatsje, zoals Seydisfjördur (Seyðisfjörður). In dit uit houten huisjes bestaande vissersdorpje ervaar je het authentieke IJsland. Je ontmoet de locals in de kleinschalige restaurants. Je ontdekt de geschiedenis wanneer je langs de haven en door de straatjes van loopt. In de Tweede Wereldoorlog was Seydisfjördur de uitvalbasis van de Engelse en Amerikaanse miltairen. Voor de kust ligt zelfs nog een schip dat door de Duitsers werd gebombardeerd. Seydisfjördur wordt omringd door met sneeuwen bedekte bergen. Deze bergen lenen zich perfect voor spannende hikes naar indrukwekkende watervallen. Laat je, net als de vele artiesten en kunstenaars die hier woonachtig zijn, inspireren door dit stukje puur IJsland.

Seydisfjördur 

Skógar

In het zuiden van IJsland ligt het dorpje Skógar. Dit dorpje geeft je, mede door het Skógar Folk Museum, een goed beeld van het leven in een klein dorpje aan het water. Skógar wordt bewoond door 25 mensen en is verder de perfecte uitvalbasis voor een ontdekkingstocht door Zuid-IJsland. In de omgeving vind je twee prachtige watervallen: Skógafoss en Seljalandsfoss - en één indrukwekkende vulkaan: Eyjafjallajökull.
 

Snaefellsnes

Op minder dan 200 kilometer rijden van Reykjavik vind je het schiereiland Snaefellsnes. Dit prachtige natuurgebied bestaat uit indrukwekkende watervallen, ruige ijsrotsen en immense fjorden. De film The Secret Life of Walter Mitty werd in dit gebied opgenomen. Acteur Ben Stiller reed op zijn skateboard door dit heuvelachtige landschap, langs de metershoge watervallen, over stille wegen, langs kleurrijke dorpjes. Bekijk alle Snaefellsnes bezienswaardigheden.

Schiereiland Snaefellsnes 

Landmannalaugar

Landmannalaugar is een bergachtig landschap in het zuiden van IJsland. Dit gebergte wordt een rhyoliet gebergte genoemd, omdat het bestaat uit lavavelden en allerlei soorten gekleurde stenen. Tijdens een hike door dit gebied tref je roze, bruine, groene, gele, blauwe, paarse, witte en zwarte stenen aan. Er gaan twee populaire routes door dit gebied. De ene leidt naar de Bláhnjúkur berg (blauwe piek) en de ander naar de Brennisteinsalda berg (sulfergolf).
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel