De mooiste watervallen van IJsland
Watervallen van IJsland De mooiste watervallen op een rij

De mooiste watervallen van IJsland

Op IJsland kom je watervallen in alle soorten en maten tegen. En je treft ze aan in elke hoek van het land. Maar waar vind je de mooiste? Op deze pagina heeft Voigt Travel speciaal voor jou de mooiste watervallen op een rijtje gezet, zodat jij er alleen nog maar naar toe hoeft te rijden.
 

 

Dettifoss

Dettifoss is de grootste waterval van IJsland. Hij is 44 meter hoog en 100 meter breed. Het is de krachtigste waterval van Europa. In de buurt van Dettifoss liggen twee kleinere watervallen: de 27 meter hoge Hafrigilsfoss en de 11-meter hoge Selfoss. Selfoss is een waterval die uit tien losse watervallen bestaat. Je vindt Dettifoss in het noordoosten van het land. De waterval maakt deel uit van de Diamond Circle.

Dettifoss 

Selfoss

Op steenworp afstand van de Dettifoss ligt de Selfoss waterval. Deze waterval wordt door menig reiziger overgeslagen, omdat de focus op grote broer Dettifoss ligt. Onterecht, want deze waterval is prachtig. Met een breedte van 100 meter en een hoogte van 11 meter is deze waterval zeker een bezoek waard. De Selfoss bereik je via een wandelroute van 10 minuten vanaf de Dettifoss. Ook in de winter kun je de Selfoss bewonderen. Wel alleen tijdens de Dettifoss Jeep Safari. Deze excursie boek je wanneer je met Voigt Travel een reis naar Mývatn boekt.

Selfoss 

Aldeyjarfoss

Aldeyjarfoss is een waterval in Noord-IJsland en ligt in de Skjálfandafljót rivier. Deze waterval wordt door zwarte basaltzuilen omringd waardoor het contrast tussen de donkere stenen en het heldere water sterk is. Aldeyjarfoss stort water vanaf een hoogte van 20-meter naar beneden. Stroomafwaarts bereikt dit water de Goðafoss waterval.

Aldeyjarfoss 

Goðafoss

Goðafoss betekent letterlijk: waterval van de Goden. Deze waterval heeft deze naam gekregen omdat Thorgeir Thorkelsson, de stichter van het Christendom in IJsland, langs de Goðafoss waterval liep en als blijk voor bekering zijn heidense afgodsbeelden in de waterval gooide. De waterval is 30 meter breed en 12 meter hoog en valt in meerdere stukken steil naar beneden.

Godafoss 

Gullfoss

Gullfoss is één van de bekendste watervallen van IJsland. Samen met Thingvellir en Geysir maakt Gullfoss deel uit van de Golden Circle. De waterval ligt dus vlakbij Reykjavík waardoor veel reizigers de waterval weten te bereiken. Het water van de 32-meter hoge Gullfoss waterval valt via twee ‘trappen’ naar beneden in een 70-meter diepe kloof.

Gullfoss 

Skógafoss

In het zuiden van IJsland, vlakbij het plaatsje Skógar, ligt de Skógafoss waterval. Deze waterval is 60 meter hoog en 25 meter breed. De Skógafoss stort het water van de Skóga rivier over de rand van een klif van de voormalige kustlijn naar beneden. De waterval ligt hierdoor precies op de grens tussen de hooglanden en de laaglanden.

Skogafoss 

Seljalandsfoss

Seljalandsfoss wordt vaak gebruikt op foto’s van IJsland in kalenders en op ansichtkaarten. Het is dan ook één van de bekendste watervallen van het land. Deze 65-meter hoge waterval ligt in het zuiden van IJsland vlakbij de ringweg. Iets verderop ligt Skógafoss.

Seljalandsfoss 

Hraunfossar

Aan de Hvitá rivier in het westen van IJsland liggen de Hraunfossar lavawatervallen. Deze bijzondere watervallen zijn verdeeld over een afstand van 900 meter. De watervallen bestaan uit waterstroompjes die vanuit de lava van het Hallmundarhraun lavaveld in de rivier stromen. Door de waterdoorlaatbare vorm van de lava stroomt het smeltwater van de Langjökull gletsjer op deze manier de Hvitá in. Het ziet eruit alsof er water door muren spuit.

Hraunfossar 

Svartifoss

In het zuiden van IJsland ligt het Nationale Park Skaftafell met daarin de Svartifoss waterval. Deze waterval wordt omgeven door zwarte basaltzuilen waardoor het water zwart lijkt. Svartifoss betekent letterlijk ‘zwarte waterval’ en dat is dus niet voor niets. De basaltzuilen hebben een zwarte kleur gekregen doordat het langzaam koelende lava de stenen deden kristalliseren. De Svartifoss dient voor veel architecten als inspiratiebron. Het Nationale Theatergebouw in Reykjavík en de kerk van Akureyri zijn op basis van Svartifoss gebouwd.

Svartifoss 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel