Bezienswaardigheden Golden Circle in IJsland
Golden Circle Reis mee over de Golden Circle in IJsland

Bezoek de Golden Circle in IJsland

De Golden Circle is een bekende autoroute in het zuiden van IJsland. De route gaat langs drie bijzondere bezienswaardigheden die bekend staan om hun extreme natuurtaferelen en bijzondere landschappen. En dat op maar 100 km afstand van de hoofdstad Reykjavík.

De Golden Circle omvat drie vlakbij elkaar gelegen plaatsen: Nationaal Park Thingvellir (Þingvellir), de waterval Gullfoss en de geiser Geysir. Deze drie plaatsen zijn, in vergelijking tot elkaar, drie uitersten op gebied van natuur. In Nationaal Park Þingvellir vind je de Mid-Atlantische Rug waar de tektonische Amerikaanse en Euraziatische platen bij elkaar komen, Gullfoss staat bekend om haar bijzondere waterval en in Geysir bewonder je een metershoge geiser.
 

Wat behoort er tot de Golden Circle?

National Park Thingvellir

Ongeveer 23 kilometer ten oosten van Reykjavík ligt het Nationale Park Thingvellir. Dit Nationale Park werd in 2004 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is één van de belangrijkste historische plekken van het land. Van 930 tot 1789 werd Thingvellir jaarlijks gebruikt als plek voor volksvergaderingen. Vanuit alle windstreken van IJsland kwamen vertegenwoordigers naar het park . Thingvellir betekent niet voor niets letterlijk ‘Vlakte van het parlement’.

Het National Park Thingvellir heeft een unieke bezienswaardigheid: hier drijven de twee tektonische platen van Noord-Amerika en Europa uit elkaar. De afstand tussen de beide platen zorgt voor een diepe kloof, de Silfra kloof. Deze kloof staat voor veel duikliefhebbers bekend als één van de uniekste plekken om te duiken. Verder zijn er door de uit elkaar drijvende platen indrukwekkende watervallen ontstaan de, zoals Öxarár. Lees meer over Thingvellir.

Thingvellir 

Geysir

Er is één geiser in IJsland en dat is Geysir. Geysir is dé geiser onder de geisers: alle andere geisers in de wereld zijn naar Geysir vernoemd. Geysir betekent letterlijk ‘spuiten’. Geysir kan tot 80 meter hoog hete stoom in de lucht spuiten. Helaas is Geysir, sinds er chemicalieën in gegooid zijn zodat ie vaker zou spuiten, niet meer zo actief en moet je geluk hebben dat Geysir iets van zich laat zien. Vandaag de dag borrelt Geysir een beetje en spuit hij af en toe wat flarden stoom te lucht in. Rondom Geysir vind je vele andere kleine heetwaterbronnen welke aan het uitgroeien zijn tot echte geisers. Een geiser die wel een hoge hoogte bereikt is Strokkur. Deze geiser ligt in hetzelfde hete bronnengebied en spuit elke acht tot tien minuten hete stoom tot 30 meter de lucht in.

Geysir 

Gullfoss

Gullfoss is één van de beroemdste watervallen van IJsland en betekent letterlijk ‘Gouden Waterval’. De betekenis van deze naam is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat de waterval de naam heeft gekregen omdat er vaak een regenboog te zien is. Het kan ook zijn dat Gullfoss haar naam te danken heeft aan een steenrijke boer die vroeger al zijn goud in de waterval gooide, omdat ‘ie niet wilde dat iemand na zijn dood zijn goud kon erven. Gullfoss stort langs rotsachtige muren en diepe ravijnen 32 meter water naar beneden. Je kunt zowel bovenaan als ergens in het midden vanaf een rotsplateau de waterval bewonderen. Beiden plekken zijn bereikbaar via een wandelpad. Vanaf het middelste rotsplateau kun je goed zien hoe het water via een soort stenen trap naar beneden klettert. De rivier Hvíta, die stroomt vanuit Gullfoss, heeft voor een diepe kloof in het landschap gezorgd.

gullfoss 

Rondreizen over de Golden Circle

Wil je rondreizen over de Golden Circle? Bij Voigt Travel combineren we deze populaire highlight met de minder, maar net zo mooie, bezienswaardigheden van IJsland. Je vliegt naar het noorden, reist langs het alternatief voor de Golden Circle, de Diamond Circle, en daalt af richting het zuiden. Daar bereik je vervolgens de Golden Circle met al haar hoogtepunten. Bekijk de Golden Circle & Diamond Circle fly & drive voor meer info over deze route.


Vakantie naar IJsland en de Golden Cricle boeken

Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen naar de IJsland. Een aantal daarvan voeren langs de Golden Circle.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel