Bezienswaardigheden Diamond Circle in IJsland
Diamond Circle Reis mee over de Diamond Circle in IJsland

Bezienswaardigheden Diamond Circle in IJsland

De Diamond Circle is een 260 kilometer lange route in het noorden van IJsland. Deze route is, in tegenstelling tot de Golden Circle, een stuk onbekender en daardoor rustiger. Bij deze route reis je langs vier prachtige parels: Mývatn, Húsavík, Asbyrgi en Dettifoss.

De Diamond Circle ligt ten oosten van de ‘hoofdstad van het noorden’ Akureyri. Wanneer je je reis in IJsland in Akureyri start, is de Diamond Circle hier een goed vervolg op. Je krijgt tijdens deze route meteen het pure Noord-IJsland te zien. Actief vulkaangebied maakt plaats voor een metershoge waterval waarna je eindigt in dé walvissenstad van Europa. Op deze pagina lees je in vogelvlucht wat de vier bestemmingen van de Diamond Circle inhouden en waarom dit een perfect alternatief is voor de Golden Circle.
 

 

Hoogtepunten van de Diamond Circle 

Mývatn

Mývatn is een 4,5 meter helder diep meer dat onderdeel uitmaakt van een actief vulkanisch gebied. Op veel plekken zie je de zwavelrook uit de grond komen. Mývatn is een ideale bestemming voor vogelspotters. Doordat er veel vissen in het meer zwemmen, en er muggenlarven aanwezig zijn in het meer, komen er veel vogels af op Mývatn. Je kunt via aangelegde paden naar uitzichtpunten lopen of fiets om de vogels van dichtbij te bekijken. Als je nog dichterbij de vogels wilt komen, kun je over het meer kanoën.

Wellnessliefhebbers komen bij Mývatn ook aan hun trekken. Vlakbij het meer vind je de natuurlijke geothermale baden van Mývatn. Deze heetwaterbronnen zijn 37 tot 40 graden Celsius warm en een perfecte afsluiting van de dag. Het water van de bronnen bevat een grote hoeveelheid zwavel en mineralen waardoor het een helende werking heeft op mensen met astma en huidaandoeningen.

Rondom Mývatn zijn tal van bijzondere natuurtaferelen te bewonderen. Er zijn diverse hikes via aangelegde wandelpaden waarover je kunt hiken én kunt fietsen. Zo fiets of hike je onder andere tussen de borrelende lavagaten naar kratervulkanen. Lees meer over Mývatn.

myvatn 

Dettifoss waterval

Dettifoss is de krachtigste waterval van Europa. Via een 100 meter brede rotswand stort 193 m³ water per seconde 44 meter naar beneden. Je kunt de waterval zowel van boven als van beneden bewonderen.

dettifoss 

Húsavík

Húsavík is de walvisstad van IJsland. Hier heb je verreweg de meeste kans op het zien van walvissen. Dit komt door de aanwezige draaikolk in de baai van Húsavík en door twee rivieren die hier uitmonden. Dit veroorzaakt fris water wat de walvissen een ideale situatie vinden om hun baby’s in groot te brengen. De beste reistijd om walvissen in IJsland te spotten is van mei t/m september. In deze periode komen de walvissen naar de baai om te baren en op te voeden. In juli en augustus heb je zelfs 100% kans om ze te zien. Het nadeel in deze periode is dat er dan erg veel toeristen zijn. Lees meer over Húsavík.

husavik 

Asbyrgi

Vlakbij de Dettifoss waterval ligt de hoefvormige kloof Asbyrgi. Letterlijk vertaald betekent dit de Godenburcht. Het is een 3,5 kilometer lange kloof met een breedte van 1,1 kilometer. In het midden van de kloof is een 25 meter hoge rots. Deze rots wordt Eyjan genoemd. Asbyrgi is waarschijnlijk ontstaan door een vernietigende overstroming van de Jökulsá á Fjöllum rivier. Deze overstroming was het gevolg van een uitbarsting van de Grímsvötn: een vulkaan onder de gletsjer van Vatnajökull. In de omgeving van de kloof bevinden zich diverse grotten.

 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel