Het vulkanische Mývatn
Mývatn Alles over de regio rond Mývatn

Het vulkanische Mývatn

In Noord-IJsland, vlakbij Akureyri, ligt de vulkanische regio Mývatn met het Mývatn meer. Dit 37 km² Mývatn meer is onderdeel van een actief vulkanisch gebied. Op veel plekken zie je de zwavelrook nog steeds uit de grond komen. Dit landschap maakt Mývatn tot een mysterieuze en ruige omgeving. Logisch dat hier een groot deel van de serie Games of Thrones is opgenomen. Benieuwd wat je hier allemaal kunt doen? Lees verder!

 

Mývatn is een ideale bestemming voor vogelspotters, landschapbewonderaars en wellnessliefhebbers. Het Mývatn gebied staat bekend als zonnigste gebied van IJsland, ligt in een ruig natuurgebied en trekt jaarlijks duizenden vogels. Vlakbij het meer vind je de geothermale baden van Mývatn. Deze heetwaterbronnen zijn een perfect alternatief voor de drukbezochte Blue Lagoon.

Het meer van Mývatn is 4,5 meter diep en erg helder, omdat de zon de bodem bereikt. Mývatn wordt gevoed met onderaardse waterbronnen en wat er dat vanuit omliggende lavavelden het meer in stroomt. Het water dat hieruit komt is warm waardoor het meer van Mývatn, vooral langs de rand, erg heet is.

Myvatn merengebied 

Hiken rondom Mývatn

Het meer van Mývatn is het resultaat van diverse vulkaanuitbarstingen. De laatste uitbarsting is nog maar een tiental jaar geleden, namelijk tussen 1975 en 1984. Niet alleen het meer ontstond door de vulkaanuitbarstingen, ook geothermale bronnen, lavavelden, kratermeren en pseudokraters kwamen tevoorschijn door het ruige natuurgeweld. Bekende natuurbezienswaardigheden rondom Mývatn zijn:

  • De lavaformaties van Dimmuborgir
  • De pseudokrater van Skútustaðir
  • De grotten van Reykjahlið
  • Het solfatarenveld bij Hverir
  • Het actieve gebied bij de Kraflavulkaan
  • De tafelberg Búrfell
  • De stomende zwavelbronnen van Namaskarð
  • De explosiekrater Hverfell

Het ruige terrein van Mývatn leent zich, ondanks de vulkanische activiteit, perfect voor avontuurlijke hikes. In de kleurrijke velden van Namaskarð is een pad uitgezet waardoor je tussen de stinkende bronnen kunt wandelen. Aan de rand van de Hverfell krater ben je ook verzekerd van een spannende wandeling. Te voet ontdek je de 2500 jaar oude kegelvulkaan van waarvandaan je prachtig uitzicht hebt over Mývatn.

hiken rondom Mývatn 

Lofthellir ijsgrot

Plots, ergens aan de rand van een vallei vol gestold magma, doemt een groot gapend gat op. Is hier een meteoriet neergestort? Heeft een reuzentrol zijn voet hier neergezet? Wat is hier gebeurd? In de vorige eeuw stond een aantal IJslandse herders met deze vragen voor het metersbrede en -diepe gat. Jaren dachten ze na over de oorzaak, al verborgen houdend voor de rest van de wereld. Maar daar kwam na tientallen jaren verandering in: wetenschappers kwamen achter het gat en besloten een kijkje te nemen. Wat ze ontdekten was een ingang van niet meer dan een bij twee meter breed naar een ondergronds paradijs vol ijsstalagmieten en -stalactieten. Als reiziger kun je tegenwoordig, samen met de IJslandse gidsen van Geo Travel, deze mysterieuze grot betreden. 

De geothermale baden van Mývatn

Op steenworp afstand van het meer van Mývatn liggen de ‘Natuurlijke baden van Mývatn’: Jarðböðin við Mývatn. Oftewel: Mývatn Nature Baths. Deze geothermale baden zijn een goed alternatief voor de baden van de Blue Lagoon. De baden van Mývatn zijn goedkoper (25 tot 30 euro i.p.v. 40 tot 50 euro) en minder druk (100.000 bezoekers i.p.v. 700.000 bezoekers). De baden van Mývatn hebben een positief effect op mensen met astma en huidproblemen. De concentratie zwavel in het water is hoog en de aanwezige mineralen hebben een helende werking. Door de combinatie met alkaline blijven bacteriën weg waardoor het bad van nature schoon en geneeskrachtig blijft. Na een paar uurtjes badderen kun je in het restaurant bijkomen en genieten van het prachtige uitzicht over de blauwe baden en het vulkanische gebied.

 

Vogels spotten bij het meer van Mývatn

Het meer van Mývatn zelf is geen geothermale bron. Het water is wel super zuiver en schoon. Er zwemmen veel soorten vis in het water en in de zomer komen er, op windstille dagen, dansmuggen voor. Deze muggen leggen hun muggenlarven in het water. De aanwezige larven en de hoeveelheid vis trekken het hele jaar door diverse vogelsoorten. Het gebied staat wereldwijd voornamelijk bekend om de grote populatie wilde eenden en ganzen.

vogels spotten in Myvatn 

Vakantie Mývatn boeken

Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen naar Mývatn. Bekijk onze prachtige reizen waarbij Mývatn is inbegrepen door gebruik te maken van de Zoek & Boek (verfijn je zoekopdracht met 'Mývatn meer').
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel