Bezienswaardigheden Akureyri
Akureyri Alles over 'de hoofdstad van Noord-IJsland'

Bezienswaardigheden Akureyri

Akureyri is de 'hoofdstad van het noorden'. Deze op twee na grootste stad van IJsland ligt aan de ruige noordkust en wordt ingesloten door twee schiereilanden. Akureyri is een perfect startpunt voor je rondreis door Noord-IJsland én door heel IJsland. Er is van alles te doen in dit levendige vissersstadje.

Met Voigt Travel vlieg je rechtstreeks van Rotterdam The Hague Airport naar Akureyri in Noord-IJsland. Het avontuur lonkt onmiddellijk! Voigt Travel brengt je namelijk naar comfortabele stad in een stukje ongerept IJsland. Een stad voorzien van alle gemakken, en gelegen aan het lange en smalle Eyjafjörður fjord. Akureyri is een ideale start voor een rondreis door Noord-IJsland én compleet IJsland.

Akureyri 

Middelpunt van de regio

Akureyri is het kloppende hart van Noord-IJsland. Hier vind je het centrum van de handel, het onderwijs, het toerisme, de visserij en het transport. Er is een grote winkelstraat, een universiteit en er zijn tal van restaurants en cafés. Er wonen ongeveer 18.000 mensen waarvan de meesten werkzaam zijn in één van deze vijf sectoren. In geografisch opzicht is Akureyri ook het middelpunt van de regio. De stad ligt precies in het midden van de noordkust en biedt uitvalswegen naar alle hoogtepunten van Noord-IJsland. In het fjord waar Akureyri aan ligt, zijn daarnaast tal van natuurtaferelen te ontdekken, zoals het eiland Hrísey waar duizenden vogels leven.

Akureyri 

Botanische tuinen van Akureyri

De dag van aankomst in IJsland wil je misschien rustig aan doen. Akureyri biedt daar goede mogelijkheden voor. De stad staat namelijk bekend om haar botantische tuin en de goed onderhouden particuliere tuinen. Door de ligging van Akureyri net onder de poolcirkel is de diversiteit aan planten erg speciaal. Door deze botanische tuin, Listagarður Akureyrar genaamd, kun je wandelen en ondertussen wennen aan het IJslandse klimaat.

Botanische tuin 

Architectuur in Akureyri

In Akureyri vind je huizen in verschillende vormen en maten. Maar twee elementen hebben de huizen en gebouwen gemeen: ze zijn gemaakt van hout en bestaan er in alle kleuren van de regenboog. Het Laxdalshús, het oudste huis van Akureyri, stamt uit 1795 en is een typisch voorbeeld van de bouwstijl uit die tijd. Bij een bezoek aan het huis waan je je een aantal eeuwen terug. In sommige huizen bevinden zich musea, zoals in het Nonnahús van schrijver Jón Sveinsson en in het Sigurhaeðir van dichter Matthías Jochumsson.

Architectuur 

Culturele bezienswaardigheden

Voor een culturele activiteit of een gezellig avondje uit ben je in Akureyri aan het goede adres. Er zijn diverse musea in Akureyri. In het Akureyri Art Museum leer je alles over de kunstgeschiedenis van de regio. In het volksmuseum Minjasafnid á Akureyri ontdek je hoe de mensen vroeger in Noord-IJsland leefden. Voor de sfeervolle avonduren zijn er diverse restaurants en cafés. Je kunt ook naar de bioscoop Nýja bíó, naar het theater Leikfélag Akureyrar of naar het moderne Hof Menningarhús muziekgebouw gaan, alle drie gelegen in het centrum.
 

Christmas House van Akureyri

Op één plek in Akureyri is het 365 dagen per jaar kerst: in Christmas House. Dit met kerstverlichting versierde huisje is voorzien van een winkel en een kleine tentoonstelling waar je het hele jaar door in de kerstsferen kunt komen.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel