Bezienswaardigheden Noord-IJsland
Noord-IJsland bezienswaardigheden De hoogtepunten van Noord-IJsland

Bezienswaardigheden Noord-IJsland

In het ongerepte Noord-IJsland liggen de authentieke parels voor het oprapen. Hier ontmoet je de echte locals en ervaar je het pure IJsland. Vlieg rechtstreeks met ons mee naar Akureyi en beleef een unieke reis door IJsland. Op deze pagina vind je een greep uit alle hoogtepunten van Noord-IJsland.

 

Bekijk onze IJsland zomervideo:

 


 

De bezienswaardigheden van Noord-IJsland

  • Het midden van Noord-IJsland: Akureyri, Mývatn en de Askja Highlands
  • Het oosten van Noord-IJsland: Húsavik en de Dettifoss
  • Het westen van Noord-IJsland: Hvammstangi

1# Akureyri

Wanneer je je unieke rondreis door IJsland boekt bij Voigt Travel, begint de reis in Akureyri. Deze in Noord-IJsland gelegen stad wordt ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. Akureyri heeft 17.500 inwoners en ligt in de punt van de 60 kilometer lange fjord Eyjafjördur. Akureyri is voor de omgeving het kloppende hart wat betreft de dienstensector, handel, industrie, het onderwijs en het toerisme. Lees meer over Akureyri. 
 

2# Diamond Circle

De Diamond Circle is een perfect alternatief voor de bekendere en drukkere Golden Circle. Dit 260 kilometer lang circuit leidt je via prachtige landschappen langs onvergetelijke pareltjes, waaronder het meer van Mývatn, de waterval van Dettifoss, de walvishoofdstad van Europa Húsavik en de Asbyrgi kloof. Lees meer over de Diamond Circle.

Noord-IJsland bezienswaardigheden Diamond Circle 

3# De mooiste watervallen van Noord-IJsland

Dettifoss

Dettifoss is een indrukwekkende waterval die onderdeel is van het Nationale Park Jökulsárgljúfur. De waterval is 44 meter hoog en 100 meter breed. De waterval verwerkt per seconde 500 m³ water. Hiermee is Dettifoss de grootste waterval van IJsland en in volume de grootste van heel Europa. Langs de bergrug van de waterval lopen diverse wandelpaden vanwaar je Dettifoss goed kunt bewonderen. 

Dettifoss in Noord-IJsland 

Goðafoss

De ‘waterval van de Goden’, de Goðafoss waterval, ligt in het Mývatn district en maakt onderdeel uit van de Skjálfandafljót rivier. De waterval is 30 meter breed en 12 meter hoog. Door rotsen is de waterval in meerdere stukken verdeeld. 

Gothafoss in Noord-IJsland 

Aldeyjarfoss

Een andere waterval in de Skjálfandafljót rivier is de Aldeyjarfoss. Deze waterval wordt door basaltzuilen omringd en is alleen bereikbaar met een 4x4 voertuig. Het water dat via de 20 meter hoge waterval naar beneden stort, stroomt via de rivier naar de Goðafoss waterval.

Aldeyjarfoss in Noord-IJsland 

4# Ásbyrgi

De letterlijke vertaling van Ásbyrgi is ‘godenburcht’. Deze immense canyon maakt deel uit van het Vätnajokull National Park en is vier kilometer lang en één kilometer breed. De rotswanden van de canyon zijn 100 meter breed. In de vallei bevinden zich groene grasvelden, stukken bos en een indrukwekkende klif. Deze klif heet Eyjan en is 250 meter breed. Je bereikt de top van Eyjan via een zeven kilometer lange trail.

 

5# Húsavík

Húsavík is dé plek om walvissen te spotten in IJsland. Deze havenstad in het noorden van IJsland bestaat uit gekleurde huisjes met op de achtergrond besneeuwde bergen. In Húsavik vind je interessante musea en authentieke restaurants. Maar de belangrijkste reden om naar Húsavík te gaan is vanwege het walvissen spotten. In de baai van Húsavík, Skjálfandi Bay, zwemmen namelijk tal van walvissen. De ligging van dit havenstadje is namelijk ideaal voor de dieren, omdat er in de baai onder water een draaikolk is. Deze draaikolk zorgt, samen met de rivieren die hier uitmonden in zee, voor fris water wat de walvissen de perfecte omstandigheid vinden om hun jongen in op te voeden. Lees meer over Húsavík.

Walvissen spotten in IJsland 

6# Vatnajökull National Park

Vatnajökull National Park is met een grootte van 15.000 m² het grootste nationale park van Europa. Hier komen jarenlange erupties, slijtages, ijsvormingen en vulkaanuitbarstingen samen. Het nationale park is een samenvoeging van Skaftafell National Park en Jökulsárgljúfur National Park en beschermt alle natuur in en rondom deze twee parken. Hier komt ijs en vuur letterlijk bij elkaar waar de Askja vulkaan en het gletsjermeer Jökulsárlón de hoogtepunten zijn. Lees meer over Vatnajökull National Park.

Noord-IJsland bezienswaardigheden Diamond Circle 

7# Mývatn

Mývatn is een zeer actief vulkanisch natuurgebied op de Mid-Atlantische Rug in het noorden van IJsland. Het natuurgebied bestaat uit kratermeren, gestolde magmavelden en actieve ondergrondse vulkanen, zwavelpoelen en warmwaterbronnen. In 2004 zijn de thermale baden van Mývatn geopend voor publiek. Deze baden zijn een rustig alternatief voor de Blue Lagoon. Mývatn en omgeving leent zich perfect voor hike-, fiets en kanotochten. Lees meer over Mývatn.

 

Hverir

Het Hverir gebied bestaat uit ongerepte vlakten met diverse fumarolen (openingen in de aardkost) en geothermische terreinen. Het is één van de bekendste geothermische oorden van IJsland. Uit de fumarolen dampen hete gassen die zorgen voor de felblauwe heetwaterbronnen. De stomende kloven en felblauwe bronnen kun je via een uitgestippeld pad met een 4x4 voertuig, door dit beschermde gebied, bekijken.
 

Noord-IJsland bezienswaardigheden Hveravellir 

Lofthellir ijsgrot

Plots, ergens aan de rand van een vallei vol gestold magma, doemt een groot gapend gat op. Is hier een meteoriet neergestort? Heeft een reuzentrol zijn voet hier neergezet? Wat is hier gebeurd? In de vorige eeuw stond een aantal IJslandse herders met deze vragen voor het metersbrede en -diepe gat. Jaren dachten ze na over de oorzaak, al verborgen houdend voor de rest van de wereld. Maar daar kwam na tientallen jaren verandering in: wetenschappers kwamen achter het gat en besloten een kijkje te nemen. Wat ze ontdekten was een ingang van niet meer dan een bij twee meter breed naar een ondergronds paradijs vol ijsstalagmieten en -stalactieten. Als reiziger kun je tegenwoordig, samen met de IJslandse gidsen van Geo Travel, deze mysterieuze grot betreden.
 

 

8# Mývatn Nature Baths

Op steenworp afstand van het meer van Mývatn liggen de ‘Natuurlijke baden van Mývatn’: Jarðböðin við Mývatn. Oftewel: Mývatn Nature Baths. Deze geothermale baden zijn een perfect alternatief voor de baden van de bekendere Blue Lagoon in Zuid-IJsland. De baden van Mývatn zijn goedkoper (25 tot 30 euro i.p.v. 40 tot 50 euro) en minder druk (100.000 bezoekers i.p.v. 700.000 bezoekers).

Noord-IJsland bezienswaardigheden Hveravellir 

9# Askja vulkaan

Middenin het Dyngjufjöll-gebergte, dat deel uitmaakt van het Vätnajokull National Park, ligt de actieve Askja vulkaan. De laatste officiële waarschuwing voor een vulkanische uitbarsting was in 2007. Er zijn diverse hikes uit te voeren in deze omgeving, variërend van 15 kilometer tot 22 kilometer. Een aanrader is om via het meer van de Askja naar een hoogte van 1320 meter te wandelen. Tijdens de wandeling, maar vooral wanneer je bovenop het uitzichtpunt bent, heb je prachtig uitzicht over dit unieke en ruige landschap. 

 

10# Hvítserkur

Direct voor de kust van het Vatnsnes-schiereiland ligt de 15 meter hoge rots Hvítserkur. De naam betekent letterlijk wit shirt. De rotsen hebben, vanwege de vogelpoep, namelijk een witte kleur. Daarnaast heeft de vorm van de rots, met de twee gaten in het midden, iets weg van een shirt zonder mouwen. Hvítserkur is een favoriete hotspot onder vogels – en daardoor ook een perfecte plek om vogels te spotten.

Hvítserkur 

11# Borgarvirki

Borgarvirki ligt op het Vatnsnes-schiereiland en is een vulkanisch gebied dat de resten van een 10-eeuwse vesting herbergt. De vesting bestaat vandaag de dag uit 10 tot 15 meter hoge rotsen en basaltzuilen. De vesting is deels van nature ontstaan uit basalt (vulkanisch stollingsgesteente). In de 10e en 11e eeuw besloten de IJslanders de cirkelvormige muur, die toentertijd 1,2 meter hoog was, te verhogen tot 3 meter. Borgarvirki is de enige vesting van het land.

12# Kolugljúfur

In het noorden van IJsland ligt de Kolugljúfur kloof. De Viðidalsá rivier heeft de kloof uitgesleept tot een lengte van één kilometer en een diepte van 40 tot 50 kilometer. Aan het begin van de kloof stort deze rivier naar beneden waarna het water stroomafwaarts een volgende waterval bereikt. Uiteindelijk mondt de rivier uit in het lagunemeer Hóp.

13# Drangey

Drangey is een perfecte locatie voor vogelliefhebbers. Dit ruige eiland ligt in het midden van de Skagafjorður fjord en bestaat uit 200 meter hoge kliffen. Het eiland is een ‘restje’ van een vulkaan die 700.000 jaar geleden heeft bestaan. Deze kliffen rijzen steil uit zee op en worden bewoond door onder andere alken, papegaaiduikers, Noordse stormvogels, raven en valken. Je kunt de kliffen van Drangey beklimmen via een steil pad omhoog. 

Noord-IJsland bezienswaardigheden Drangey 

14# Skagafjorður

Skagafjorður is een fjord dat tussen twee schiereilanden in ligt. In het gelijknamige vissersplaatsje, dat in dit fjord ligt, bevindt zich het Glaumbær Folk Museum. Dit buitenmuseum bestaat uit een eeuwenoude collectie aan traditionele turfhuizen en bijpassende gebruiksvoorwerpen uit die tijd. In dit buitenmuseum krijg je een goed beeld van hoe er vroeger geleefd werd in deze omgeving.

15# Grímsey

Het meest noordelijke punt van IJsland is Grímsey: een eiland dat 40 kilometer ten noorden van het vasteland ligt. Grímsey is de thuisbasis voor meer dan één miljoen vogels. En dat terwijl er maar 100 mensen wonen. Hier tref je voornamelijk papegaaiduikers aan. Vanuit Dalvík kun je de veerpont nemen naar Grímsey.

16# Hrísey

Op 35 kilometer afstand van Akureyri ligt het eilandje Hrísey. Het eiland is 11 km² groot en is het op een na grootste eiland van IJsland. Er wonen 200 mensen en duizenden vogels, waaronder sneeuwhoenders. Vanuit Arskógssandur kun je de veerpont nemen naar het eiland.

Hrísey 

17# Skagafjorður

Skagafjorður is een fjord dat tussen twee schiereilanden in ligt. In het gelijknamige vissersplaatsje, dat in dit fjord ligt, bevindt zich het Glaumbær Folk Museum. Dit buitenmuseum bestaat uit een eeuwenoude collectie aan traditionele turfhuizen en bijpassende gebruiksvoorwerpen uit die tijd. In dit buitenmuseum krijg je een goed beeld van hoe er vroeger geleefd werd in deze omgeving.
 

18# Hvammstangi

De plek om op zeehonden safari te gaan is Hvammstangi. Dit kleine plaatsje ligt ten westen van Akureyri op het schiereiland Vatnsnes. Bij de route hier naartoe passeer je het Miðfjörður fjord. Op de vulkanische rotsen in het water van dit fjord wonen tientallen zeehonden. Tijdens het rijden kun je ze al spotten. Wil je dichterbij komen? Boek dan een zeehonden safari in Hvammstangi. Lees meer over Hvammstangi.

Hvammstangi 

19# Langanes

In het uiterste noordoosten van IJsland ligt het smal en langgerekte schiereiland Langanes. Op de kaap Fontur, het verste puntje van dit schiereiland, leven tal van vogels zoals de Jan-van-Gent en de kortbekzeekoet.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel