Bezienswaardigheden Húsavík in IJsland
Húsavík Alles over Húsavík

Bezienswaardigheden Húsavík in IJsland

Húsavík is dé plek in IJsland om walvissen te spotten. De meeste reizigers komen hier voornamelijk om op de boot richting zee te stappen, op zoek naar de enorme dieren die uit het water springen. Maar Húsavík heeft meer te bieden. In dit vissersstadje proef je ook de smaak van het authentieke IJsland. Lees verder en ontdek hoe.

 

Doen in Húsavík

Húsavík is havenstad in het noorden van IJsland. De stad staat vol met gekleurde huisjes. In combinatie met de besneeuwde bergen op de achtergrond is Húsavík een lust voor het oog. Naast walvissen spotten, kun je in Husavík nog meer ontdekken van het pure IJsland. Vooral als je van traditionele gebouwen, bijzondere architectuur en interessante musea houdt.

De meeste gebouwen in Húsavík zijn gemaakt van hout en geverfd in een felle kleur. Maar de Húsavíkurkirkja (kerk van Húsavík), is anders. Deze rood met wit versierde kerk is in 1907 gemaakt van Noors hout en heeft meer iets weg van een huisje in de Alpen. Het Culture House museum is een van de leukste musea van noord-IJsland. In dit museum leer je alles over het leven in de noordelijke regio’s van IJsland, inclusief de bijzondere dieren die hier leven of leefden. Kom je toch echt alleen voor de walvissen? Dan mag je het Húsavík Whale Museum niet overslaan. Ter voorbereiding op je walvistour leer je alles over de beesten die rondzwemmen in de baai van Húsavík, Skjálfandi Bay.

husavik haven 

Walvissen spotten in Húsavík

De walvissen van Húsavík zijn voor veel mensen de reden om naar Húsavík te reizen. En dat komt mooi uit, want de walvissen komen speciaal naar Húsavík toe. Dit komt door de draaikolk die zich onder water in de baai van Skálfandi, voor Húsavík bevindt. Deze draaikolk zorgt, samen met twee rivieren die hier uitmonden in de zee, voor fris water. Walvissen vinden het aantrekkelijk om hun jongen in dit frisse water op te voeden. Daarnaast komt het zeewater rondom Húsavík in de zomer tot leven met duizenden planktonplanten. Al deze factoren zorgen ervoor dat vooral grote zeezoogdieren, zoals walvissen en orka’s, naar de Skálfandi Bay afreizen om hier te rusten en hun kinderen groot te brengen.

Elke zomer, van mei t/m september, bezoeken ongeveer elf verschillende soorten walvissen de baai van Húsavík. In de zomermaanden, tussen juni en augustus, kun je hier zowel de kleine bultrugwalvis als de blauwe vinvis (het grootste dier ter wereld) spotten.

doen in husavik 

Húsavík Walvistours

Nergens anders dan in Húsavik kun je 's zomers elf verschillende soorten walvissen spotten. De boten richting de walvissen vertrekken vanuit Húsavík-haven. Een walvistour duurt ongeveer drie uur. Tijdens de boottour word je voorzien van warme kleding, dekens, warm eten, drinken en een gids die je de details van de baai en de walvissen vertelt. Je kunt ook snorkelen met walvissen!

Wil jij walvissen spotten in Húsavík? Neem contact op met een van onze reisspecialisten voor meer informatie, goede tips en eerlijk advies.

walvissen spotten Husavik 

Ontspannen in Húsavík: Geo Sea infinity pool

Na al die indrukwekkende momenten op zee tussen de walvissen, is een dag(deel) ontspannen niet verkeerd. In het noorden van Húsavík liggen de geothermische baden van GeoSea Geothermal Sea Baths. Vanuit het 38 tot 39°C warme zeewater kijk je uit over de prachtige baai van Skjálfandi. Het water is afkomstig van de twee boorgaten in Húsavíkurhöfdi. Er zijn in totaal zes zwembaden met ieder zes verschillende temperaturen. De mineralen in het water zorgen voor een helende werking op de huid.  Hoe fijn is dat: genieten in warm water temidden van magisch landscha terwijl je huid gereinigd en verfrist wordt. Door de ingebouwde zwembadbar hoef je zelfs het water niet uit om te genieten van een drankje!

  geosea husavik 

Vakantie Húsavík boeken

Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen naar Húsavík. Bekijk onze prachtige reizen waarbij Húsavík is inbegrepen door gebruik te maken van de Zoek & Boek (verfijn je zoekopdracht met 'walvissen spotten').
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel