Walvissen spotten Alles over walvissen spotten in IJsland

myvatn ijsland

Walvissen spotten in IJsland

Met een stoere RIB-boot of een traditionele houten boot vaar je de haven uit. Je laat de immense fjorden achter je en voelt dat je steeds dichterbij de grootste zoogdieren van de zee komt. Walvissen spotten in IJsland is één van de bijzonderste activiteiten tijdens je rondreis door IJsland. Op deze pagina lees je er alles over. 

 

Soorten walvissen

Over de hele wereld leven 82 verschillende soorten walvissen. Ze worden verdeeld in twee groepen: balein- en tandwalvissen. Zoals de naam zegt hebben baleinwalvissen baleinplaten in hun mond in plaats van tanden. Met deze platen filteren zij zeewater dat binnenkomt. Onder deze baleinwalvissen valt onder andere de grijze walvis, de blauwe vinvis en de bultrug. Tandwalvissen hebben daarentegen tanden. Dit zijn de jagers onder de walvisfamilie. Onder andere dolfijnen, potvissen en orka’s behoren tot de tandwalvissoort. 

Walvissen halen adem met hun longen en zijn warmbloedige zoogdieren. Maar het gekke is dat bij de grote walvissoorten de longcapaciteit de helft is van die van de landzoogdieren. Doordat de zuurstofvoorraad zich bindt aan het spierweefsel, en niet wordt opgeslagen in de longen, kunnen walvissen met weinig zuurstof een lange tijd diep onder water blijven.

soorten walvissen 

Waar leven walvissen?

Over de hele wereld verspreid leven walvissen, in elke zee en in iedere oceaan. In Europa kun je orka’s, potvissen, bruinvissen, tuimelaars, grienden, gestreepte dolfijnen en bultruggen spotten. IJsland is één van de beste plekken om walvissen te spotten. Vooral in Noord-IJsland heb je het hele jaar de kans om walvissen te zien. De kans is wel kleiner, want veel walvissen zwemmen in de winter naar Zuid-Afrika om te paren.

In de wateren rondom IJsland zwemmen bultruggen, vinvissen, dwergvinvissen, gewone vinvissen, potvissen, orka’s, witsnuitdolfijnen en bruinvissen. Walvissen zijn graag in de zee rondom IJsland omdat hier, vooral in de periode tussen mei en oktober, veel voedsel te vinden is. In de baai van Húsavík stroomt bovendien water vanuit de rivier de zee in. Dit zorgt voor een aangename temperatuur én stroming.

waar walvissen leven 

Walvissen spotten in IJsland

Wanneer je walvissen gaat spotten in IJsland, word je op een bijzondere en diervriendelijke manier dichtbij de grootste zoogdier reuzen ter wereld gebracht. Een walvissafari duurt ongeveer drie uur en vindt plaats in een stoere opblaasbare RIB-boot of op een ouderwetse grote houten vissersboot. Je vaart vanuit de haven de zee op richting het leefgebied van de walvissen. De walvissen en hun leefgebieden worden gerespecteerd door de safaribedrijven, dus er wordt rustig en stil gevaren. 

Eenmaal in het gebied waar de walvissen rondzwemmen, blijf je een tot twee uur lang ronddobberen om te wachten totdat één van de walvissen zich laat zien. Soms zie je één walvis, soms zie je vijf exemplaren. Bij de Elding walvissafari, waar Voigt Travel mee werkt, wordt het zien van walvissen voor 100% gegarandeerd. In het noorden van IJsland kun je vanuit Húsavík en Akureyri deelnemen aan walvissafari’s. In het zuiden van IJsland kun je voor het spotten van walvissen in Reykjavik terecht.  

Wil je walvissen spotten in IJsland? Maak een rondreis door Noord-IJsland tijdens de 8-daagse Beste van Noord-IJsland fly & drive of kies voor een complete rondreis over IJsland, zoals de 15-daagse Ronde van IJsland fly & drive.

walvissen spotten in IJsland met Voigt Travel RIB boot 

Hoe spot je walvissen in IJsland?

Walvissen spotten in IJsland doe je met Voigt Travel. Onze reisspecialisten weten precies waar, wanneer en hoe je walvissen in IJsland spot. Naast walvissen kun je tijdens een walvissafari ook dolfijnen, papegaaiduikers en zeehonden spotten.  

De walvissafari vind plaats in een RIB-boot of een houten vissersboot. RIB-boten zijn stoere stevige boten die voornamelijk gebruikt worden voor professionele doeleinden, zoals reddingsacties en politieachtervolgingen. De houten vissersboot is er een van traditioneel formaat. Op deze boten werd vroeger gevist. Tegenwoordig gebruiken veel rederijen de authentieke schepen.  

De populairste plek in IJsland om walvissen te spotten is Húsavík. Deze plaats wordt ook wel de walvishoofdstad van Europa genoemd. Safari’s vanuit de haven van Húsavík zijn daarom grootser en drukker. Wil je een kleinschaligere excursie doen, dan kun je het beste op walvissafari gaan vanuit Akureyri. Voigt Travel raadt een walvissafari met Elding aan. Bekijk onze reizen naar IJsland voor meer informatie. 

Iedere walvissafari, ongeacht het soort boot, is voorzien van een gids. Deze gids vertelt tijdens de safari alles over de manier waarop walvissen leven en overleven. Je ontvangt tijdens een walvissafari in IJsland een warme overall, reddingsvest, veiligheidsbril en handschoenen. Een safari duurt maximaal drie uur. Daarna worden de walvissen weer met rust gelaten.  

walvissen spotten in IJsland met Voigt Travel houten vissersboot 

Beste reistijd om walvissen te spotten in IJsland

Walvissen spot je het hele jaar rond in IJsland. De kans is echter een stuk groter wanneer je tussen mei en oktober op pad gaat. In deze periode voeren de walvissen hun jongen met de grote hoeveelheid vis die in de baaien van de IJslandse fjorden zwemt. Orka’s kun je spotten tussen januari en maart. Deze dieren bewonder je vanuit het havenstadje Grundarfjördur, op het schiereiland Snaefellsnes

Wil jij walvissen spotten in IJsland? Reis met Noord-Europa specialist Voigt Travel naar Noord-IJsland.
 

walvissen spotten IJsland 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel