Wat kun je doen in Akureyri in de winter?
Alles over Akureyri in de winter

Wat kun je doen in Akureyri in de winter?

In en rondom Akureyri, de toegangspoort van Noord-IJsland, is van alles te beleven tijdens de wintermaanden. De bergachtige natuur kleurt namelijk wit. Dat betekent maar één ding: volop vertier in de sneeuw. Op deze pagina lees je alles over wat je in Akureyri in de winter kunt doen.
 


 

Sneeuwschoenwandelen

Bind die tennisrackets onder je schoenen en ga de wijde wereld in! Tijdens een sneeuwschoenwandeling rondom Akureyri begeef je je te midden van hemelsbrede fjorden. Je passeert ruige bergpartijen, bevroren meren en prachtige uitzichten over zee. De sneeuwschoenen zorgen ervoor dat je al deze arctische natuurtaferelen te voet kunt trotseren.

Sneeuwschoenwandelen in Akureyri in de winter 

Wintersporten in Akureyri

Akureyri is voor IJslanders één van de bekendste wintersportbestemmingen van het land. Rondom Akureyri vind je pistes voor alle soorten niveaus. Het uitzicht dat je bovenop de piste, en bij het afdalen, hebt is fenomenaal: je kijkt uit over uitgestrekte landschappen en diepe fjorden. Er zijn drie plekken bij Akureyri waar je kunt skiën en snowboarden:

Hliðarfjall
De skipistes van Hliðarfjall zijn de dichtstbijzijnde pistes vanaf Akureyri. Deze bergketen ligt 5 kilometer van de stad vandaan. Je kunt hier skiën vanaf december t/m eind april. De skipistes variëren van 500 tot 1000 meter hoogte. Klik voor meer informatie over skiën in Hliðarfjall.

Kaldbakur
Ten noorden van Grenívik ligt de Kaldbakur bergketen. Grenívik is een klein vissersdorpje op steenworp afstand van Akureyri. Hier kun je van 1100 meter hoogte naar beneden skiën. Maar dan moet je eerst naar de top gebracht worden… met een pistebully! Kaldbakur is een geschikte plek om te catskiën. Bij goed weer geniet je van prachtig uitzicht over het fjord van Eyjafjörður.

Siglufjörður
Rijd je 1,5 uur naar het noorden vanuit Akureyri via de mooie Arctic Coast Way route, dan arriveer je in het idyllische vissersdorpje Siglufjörður. Vanaf de piste heb je een adembenemend uitzicht over het fjord. De piste is eenvoudig: het wintersportgebied ligt in het Skarðsdalur gebergte op een hoogte van 200 tot 650 meter en heeft een grootte van 5,5 km².

Wintersporten in Akureyri 

Noord-IJslandse eetcultuur ontdekken

Na een dag vol vertier is het tijd om de maag te vullen. Wie weet staat vanavond het noorderlicht aan de hemel en dan is het belangrijk dat je genoeg energie hebt. Tijdens een foodtour door Akureyri leer je de lokale gewoonten én gerechten van de Noord-IJslanders kennen. De tour duurt drie uur en passeert vier tot vijf restaurants: van familierestaurants tot aan gastronomische hoogstandjes. Je geniet tijdens een avond als deze van verse vis, authentiek klaargemaakte lam en traditionele nagerechten.

foodtour akureyri in de winter 

Noorderlicht spotten

IJsland is één van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien. Vanuit Akureyri brengen diverse noorderlichttours je de donkere nacht in. Samen met een noorderlichtexpert ga je in de IJslandse wildernis op zoek naar een ‘kunstlichtloze’ plek én een open gat in de lucht. Eenmaal gevonden, kunnen de statieven uitgerold worden. Camera erop, je laten helpen door de gids en… genieten maar!

Noorderlicht spotten in IJsland in Akureyri in de winter   

Vissersdorpjes bezoeken

Op korte afstand van Akureyri liggen tal van vissersdorpjes, allemaal vastgeplakt aan de Arctische kust. Je bereikt deze dorpjes via de Arctic Coast Way. Heb je zelf geen auto, dan kun je met een Arctic Coast Way tour meegaan. Je bezoekt onder andere Ólafsfjörður en Siglufjörður. Houd je ogen goed open, want wat er tijdens de rit op je netvlies verschijnt is onvergetelijk. De indrukken verwerk je aan het einde van de dag in de beerspa of in de hottub van Hjalteyri.

Arctic Coast Way 

Genieten van IJslandse wellness

Badderen is voor de IJslanders als fietsen voor de Nederlanders. Het liefst zitten ze elke dag in zo’n heerlijk warm bad. Heb jij ook behoefte aan een baddersessie? Dan zit je in Akureyri goed. Rijd een stukje naar het noorden en je treft in Hjalteyri de Osean view hot tub aan. Nog iets daarboven ligt de Beer Spa. Hier onderga je een heuse wellness treatment, compleet met een voedingsrijk beerbad, sauna met uitzicht op de bergen en een infraroodsauna. Je kunt ook naar de regio Mývatn gaan, want daar heb je de Blue Lagoon van het noorden: Mývatn Nature Baths.

 

Walvissen spotten

Last but not least: in Akureyri kun je walvissen te spotten. Met een houten boot vaar je het Ejafjörður fjord in, op zoek naar bultruggen. Met getrainde gidsen als experts aan je zij is de kans zeer groot dat je ze gaat zien. Voordat je deze immense zeezoogdieren door het water ziet glijden, vertelt de gids je alles over hun manier van leven en hun leefomgeving. Krijg je het fris? Dan ga je gewoon even binnen in de kajuit zitten. Hier brandt het kacheltje én kun je een (warm) drankje bestellen.

walvissen spotten in akureyri ijsland winter 

De IJslandse wildernis in: Mývatn

Verder de wildernis in? Ga dan naar de vulkanische regio Mývatn. Hier dompel je je onder in een maanlandschap met kratermeren, borrelende zwavelpoelen, stomende warmwaterbronnen en ondergesneeuwd magma. Onderweg naar Mývatn tref je vanuit Akureyri de prachtige Godafoss waterval aan. Dat is verre van een straf!

ijslandse wildernis myvatn winter  godafoss ijsland winter 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel