Arctic Coast Way in Noord-IJsland
Arctic Coast Way Alles over de toeristische route in Noord-IJsland

Arctic Coast Way in Noord-IJsland

Noorwegen staat bekend om z’n toeristische autoroutes. Ook in andere delen van de wereld bestaan dergelijke routes. In IJsland niet. Totdat de Arctic Coast Way in 2019 werd geopend. Deze ongeveer 900 kilometer lange ‘off the beaten track’ route gaat door het onontdekte ruige Noord-IJsland en volgt hoofdzakelijk de fjordenkust. De Arctic Coast Way loopt van Hvammstangi in het noordwesten tot Bakkafjörður in het noordoosten. De weg bevindt zich overal in de buurt van de poolcirkel en doet veel hoogtepunten aan waar IJsland zo bekend om is: watervallen, gletsjers, vissersplaatsjes en fjorden. Let op: sommige delen van de route zijn alleen geschikt met 4x4 auto's.
 

 


 

De route

Waar veel reizigers tijdens een IJsland rondreis slechts de Ringweg 1 volgen, daar gaat de Arctic Coast Way juist van deze hoofdweg af. De route is als one way te volgen, en als 8-vormige rondreis vanuit Akureyri. Volg je de Arctic Coast Way van west naar oost, dan rijd je achtereenvolgens over deze wegen: 1-72-711-717-716-1-74-745-744-748-75-76-77-76-82-808-82-809-82-811-82-1-83-835-1-85-870-874-85-869-85-91-85.
 

Highlights van de Arctic Coast Way

Tijdens de rit langs de IJslandse noordkust kom je langs tientallen hoogtepunten en bezienswaardigheden. Om het je wat makkelijker te maken lees je hieronder de mooiste highlights, van west naar oost.
 

Hvammstangi
Hvammstangi is een kleine plaats in het noordwesten van IJsland en wordt gezien als het onofficiële beginpunt (of eindpunt) van de Arctic Coast Way. De plaats is gelegen op het Vatnsnes schiereiland. Er wonen niet alleen ruim 500 mensen, het is ook de verblijfplaats van tientallen zeehonden. Begin in het Icelandic Seal Center, waar je meer over het leven en welzijn van de dieren leert. Daarna is het tijd om op pad te gaan. De kans op het spotten van zeehonden is hier erg groot. Lees meer over Hvammstangi.

mooiste route ijsland 

Hvítserkur
Als je vanuit Hvammstangi over weg 711 naar het noorden rijdt, heb je continu een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Na een klein uurtje rijden zie je aan je linkerhand een enorme rots uit zee oprijzen. Het is de 15 meter hoge Hvítserkur, dat volgens de lokale overlevering een versteende trol is, die verrast werd toen hij het klooster van Þingeyrar probeerde te verwoesten. Bij eb kun je vrijwel tot aan de rots wandelen. Ook komen hier regelmatig zeehonden om te zonnen.

atlantic coast way 

Skagafjörður
Wist je dat IJsland ook fjorden heeft? Noord-IJsland is een aaneenschakeling van (diepe) fjorden. Tijdens de Arctic Coast Way volg je grotendeels de route van de fjorden. Skagafjörður is het eerste diepe fjord dat je tijdens de autoreis aandoet. Het landschap langs dit fjord is zo divers dat je je ogen goed moet open houden. Van hoge bergen tot snelstromende rivieren waar je kunt raften. En van de geothermische bronnen van Grettislaug tot de spectaculaire eilanden Drangey en Málmey. Het zal je verder opvallen dat je hier veel IJslandse paarden ziet. Zelf een ritje maken? Tijdens de rondreizen van Voigt Travel is dit mogelijk.

wat doen arctic coast way 

Siglufjörður
Als je via de oostkant van de fjord verder naar het noorden rijdt, kom je uit in de vissersplaats Siglufjörður, op het schiereiland Tröllaskagi, ingeklemd tussen besneeuwde bergen en de zee. De route er naartoe is al een belevenis op zich, maar ook het plaatsje zelf heeft genoeg te bieden. Lange tijd was dit dé haringhoofdstad van het land. Hoewel het aantal inwoners de laatste jaren sterk is afgenomen, is visvangst nog steeds een belangrijke bron van inkomsten hier. Bezoek het haringmuseum om meer over de geschiedenis van de plaats te leren.

autoroute noord ijsland 

Akureyri
Als je via weg 82 naar het zuiden afzakt, dan heb je de Eyjafjörður aan je linkerhand. In dit immense fjord duiken regelmatig walvissen op. Stop af en toe bij de kleine (vissers)plaatsjes rond de fjord om een lekker visgerecht te nuttigen. Aan het begin van de fjord ligt Akureyri. Na Reykjavík is dit de grootste stad van het land. Bezoek hier de botanische tuinen, ga naar de musea en verwonder je in Christmas House, dat het hele jaar open is. Lees meer over Akureyri.

akureyri arctic coast route 

Grímsey
Onderdeel van de Arctic Coast Way, maar niet bereikbaar per auto, is Grímsey. Dit kleine eiland ligt namelijk 40 kilometer voor de kust van IJsland. Het is slechts 5 km² groot en op het eiland wonen slechts honderd mensen. Vogels des te meer. Duizenden papegaaiduikers en Noordse sternen hebben zich hier gevestigd. Als je Grímsey wil bezoeken ben je aangewezen op de boot vanuit Dalvík of het vliegtuig vanuit Akureyri. Saillant detail is dat de poolcirkel precies over het eiland loopt. Op het eiland kun je op de foto bij een markering.

rondreis ijsland noord 

Húsavík
Vanuit Akureyri is het tijd om weer in de richting van de poolcirkel te rijden. Op naar het noorden dus. Húsavík is wereldberoemd vanwege de walvissen. Vanuit deze vissersplaats vertrekken dagelijks walvistours. In de zomermaanden kun je hier zowel de kleine bultrugwalvis als de blauwe vinvis (het grootste dier ter wereld) spotten. Toe aan wat ontspanning? In het noorden van Húsavík vind je de geothermische baden van GeoSea. Lees meer over Húsavík.

walvissen arctic coast way 

Schiereiland Tjörnes
Als je vanuit Húsavík de Noord-IJslandse kust naar schiereiland Tjörnes volgt, dan kom je na verloop van tijd uit bij het Mánárbakki Folk Museum, over het leven in dit deel van IJsland. Als je een stukje verder rijdt kom je aan op het geologische breekpunt waar de Mid-Atlantische Rug de Noordelijke IJszee ingaat. Je leest meer over de tektonische activiteit op de informatieborden. Vanaf hier heb je bovendien een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan.

doen in noord ijsland 

Ásbyrgi-kloof
Hoewel Vatnajökull National Park zich grotendeels in het zuidoosten bevindt, strekt het gebied zich helemaal naar het noorden uit. In het noordelijke gedeelte van het park bevindt zich de Ásbyrgi-kloof, ooit ontstaan als gevolg van een vulkaanuitbarsting. De Ásbyrgi-kloof is maar liefst 3,5 kilometer lang en gemiddeld 1 kilometer breed. Vanaf verschillende plekken heb je een prachtig uitzicht over dit indrukwekkende landschap.

autoroute ijsland 

Arctic Henge
Vanaf de Ásbyrgi-kloof heb je de keuze om zuidwaarts terug te keren naar de Ringweg 1. Maar als je de Arctic Coast Way helemaal wilt ervaren ga je naar het noorden, naar de vlakte met de naam Melrakkaslétta. Maak een stop bij Hraunhafnartangi, de noordelijks gelegen vuurtoren. Waar ze in Engeland Stonehenge hebben, daar kun je in Noord-IJsland Arctic Henge bezoeken. Deze 7 meter hoge stenen bogen liggen vlakbij het noordelijkst gelegen plaatsje Raufarhöfn.

noord ijsland autorondreis 

Rauðanes
Rij na Raufarhöfn in de richting van de Þistilfjörður. De kust is hier bezaaid met grotten en stranden. Liefhebber van vogels? Dan kom je hier ook volledig aan je trekken. Papegaaiduikers zijn hier in overvloed te vinden. Een mooie plek om een wandeling te maken is op de landtong Rauðanes. Of rij naar het uiteinde van schiereiland Langanes, waar je de Stóri Karl rots vindt. Deze huisvest één van de grootste kolonies jan-van-genten. Via het plaatsje Þórshöfn rij je vervolgens door in de richting van het eindpunt van de Arctic Coast Way in IJsland: Bakkafjörður.

kustroute ijsland auto 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel