Doen in Hvammstangi in IJsland
Hvammstangi Historie, zeehondensafari's en paardrijden

Doen in Hvammstangi in IJsland

Wat zijn de hoogtepunten van de onontdekte parel Hvammstangi? Op deze pagina krijg jij antwoord op deze vraag. We onthullen alvast een ding: in Hvammstangi ben je aan het goede adres voor het spotten van zeehonden, want dit plekje is geliefd onder deze bijzondere dieren.

Hvammstangi ligt in het noordwesten van IJsland, op het Vatnsnes schiereiland aan de Arctic Coast Way, en heeft ruim 500 inwoners. Hvammstangi is al honderden jaren een actieve handelsplek voor IJsland. Het plaatsje ligt direct aan de weg die het hele schiereiland rondloopt en sluit daarnaast perfect aan op de Hringvegur (ringweg) die in een grote cirkel over heel IJsland gaat.

zeehonden spotten in IJsland 

Kolugljufur

Kolugjufur ligt in het noorden van IJsland. Deze kloof is door de Víðidalsá rivier uitgeslepen tot een lengte van 1 kilometer en een diepte van 40 tot 50 meter. Aan het begin van de kloof valt de Víðidalsá rivier via de 8 meter hoge Kolufossar waterval naar beneden. Stroomafwaarts bevindt zich nog een waterval. Je kunt de watervallen van de Kolugljufur eenvoudig te voet bereiken. Een van de watervallen is ook zichtbaar wanneer je met je huurauto of –camper over de brug te rijdt en daar naar beneden te kijkt.
 

Hvítserkur

Ten noorden van Hvammstangi bevindt zich Hvítserkur: een 15 meter hoge rots in de baai van Húnafjörður. De vorm en de kleur zijn de oorzaak voor de naam die de rots heeft gekregen. Hvítserkur betekent namelijk letterlijk ‘wit hemd’. Aan de onderkant van de rots zitten twee gaten en de Noordse stormvogels hebben de rots helemaal onder gepoept waardoor de rots een witachtige kleur heeft gekregen. Je kunt Hvítserkur makkelijk zien vanaf de kust.

hvitserkur rots in IJsland 

Paardrijden op Vatnsnes

Even genoeg autogereden? Stap dan over op een IJslands paard. Op de rug van dit krachtige dier rijd je, onder begeleiding van een leraar, over het Vatnsnes schiereiland. Je rit begint in Hvammstangi en leidt je langs de fjorden, door de vlaktes van het gebied weer terug naar het beginpunt. Je kunt ritten van verschillende afstanden doen. Lees meer over paardrijden in IJsland.
 

Zeehonden spotten op Vatnsnes

Hvammstangi staat het meest bekend om de hoeveelheid zeehonden die op het schiereiland leven. In het dorpje vind je het Icelandic Seal Center waar ze je alles vertellen over de zeehondenpopulatie op Vatnsnes. Je kunt een film bekijken of het zeehondenmuseum bezoeken. Zo kom je meer te weten over de verschillende soorten zeehonden in IJsland, maar ook over de rol van zeehonden in het leven van de inwoners van Vatnsnes. Na deze introductie, krijg je tips over de beste plekken voor het spotten van zeehonden. Als je een eigen auto hebt, kun je dus je weg, zonder gids, vervolgen. Rijd naar afgelegen baaien en rotsen en zie de zeehonden in het water spelen of in de zon liggen luieren. Wil je liever met een boot langs de drukbezette baaien en rotsen? Dat kan ook! Neem contact op met onze reisspecialisten om zeehonden boottochten in Hvammstangi te boeken.

zeehonden spotten hvammstangi 

Musea in Hvammstangi

Naast het zeehondencentrum leer je in Hvammstangi meer over het leven op het Vatnsnes schiereiland. Ga bijvoorbeeld naar het handelsmuseum en bewonder de handelgeschiedenis van dit IJslandse gebied. Of bezoek de lokale wolfabriek om te zien hoe het weven van wol werkt.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel