Paardrijden in IJsland
Paardrijden in IJsland Alles over paardrijden in IJsland

Paardrijden in IJsland

IJsland kun je met een auto, te voet of met een fiets verkennen. Maar waarom zou je niet op een typisch IJslands vervoersmiddel stappen: een IJslands paard?! Het IJslandse paard is een bijzondere én traditionele manier om de natuur van het land te ontdekken. Zittend op deze speciale viervoeter word je, met een gids of alleen, door de mysterieuze valleien van IJsland geleid. Benieuwd wat een IJslands paard bijzonder maakt en waar je kunt paardrijden in IJsland? Lees dan verder!
 

 

Waar kun je rijden op een paard in IJsland?

Je kunt op veel plekken in IJsland paardrijden. Met Voigt Travel stap je in de onontdekte valleien van Noord-IJsland op een paard. Op deze pagina vind je onze favoriete plekken om paard te rijden in de noordelijke helft van het land. Als laatste geven we je ook tips over paardrijden in het zuiden van IJsland.

Paardrijden in vlakbij Akureyri
Vlakbij Akureyri kun je rijden op de paarden van Pólar Hestar. Dit familiebedrijfje wordt gerund door Stefán Kristjánsson. Stefán zijn droom was om de wereld de prachtige natuur van IJsland te laten zien vanaf de rug van een paard. Bij Pólar Hestar kun je zowel korte als lange ritten maken. Een korte rit duurt maximaal 3 uur en een lange rit duurt ongeveer 6 uur. De video hier boven werd ook opgenomen met Pólar Hestar. Bekijk onze rondreizen door IJsland voor meer informatie over rijden op een IJslands paard vlakbij Akureyri.

waar kun je paardrijden in IJsland 

Paardrijden in Myvatn
In Myvatn verken je de vulkanische valleien op de rug van een paard met The Safari Horse Rental. Eigenaren Arngrimur Geirsson en Gigja Ester Sigurbjornsdottir runnen samen met hun hele familie de paardrijdschool. De meeste paarden zijn op deze boerderij geboren, opgegroeid en getraind. Bekijk onze rondreizen door IJsland voor meer informatie over deze excursies.

Paardrijden in Skagafjördur
Hét fokgebied van het IJslandse paard is Skagafjördur. Het zal je daarom niet verbazen dat je op de schiereilanden rondom dit fjord kunt paardrijden. Skagafjördur wordt gekenmerkt door gifgroene valleien en prachtige bergen. Je kunt onder andere vanuit Varmahlíð paardrijdtours boeken. Wil je Skagafjördur ontdekken? Boek de Het beste van Noord-IJsland fly & drive.

Paardrijden in de Westfjorden
De ruige Westfjorden zijn een geschikte locatie om te paardrijden. Vanuit Þingeyri rijd je door de Sanda vallei langs rotsen bergwanden en passeer je uitkijkpunten over zee waar je u tegen zegt. De Westfjorden bezoeken? Boek de Westfjorden & Snæfellsnes fly & drive en verken de ruige landschappen van deze paradijselijke schiereilanden

Paardrijden in de Westfjorden 

Paardrijden in Thorsmörk vallei
In het zuiden van IJsland ligt de Thorsmörk vallei. Deze vallei wordt omringd door groene bergheuvels. In het midden ligt een meer. Tijdens een paardentocht door deze vallei zullen de paarden met alle liefde dit meer in willen. Het zuiden van IJsland bezoeken? Boek de Ronde van IJsland fly & drive.

Paardrijden in Hítardalur
Ten noorden van Reykjavík ligt Snæfellsnes en de Hitardalur vallei. In deze vallei kun je op de rug van een IJslands paard galopperen langs metershoge ravijnen én tölten over het strand. Snæfellsnes bezoeken? Boek de 360 graden IJsland fly & drive.

Paardrijden in het zuiden van IJsland vlakbij Reykjavik 

Wil je paardrijden in IJsland? Neem voor meer informatie contact op met onze reisspecialisten!
 

Wat is een IJslands paard?

De Vikingen waren de eersten die paarden vanuit Noorwegen en Schotland meenamen naar IJsland. Door hun paarden met elkaar te laten paren, ontstond het IJslandse paardensoort. Dit paard wordt sindsdien al duizend jaar zonder invloed van buitenaf zuiver doorgefokt. Het Ijslandse paard valt officieel onder het ponyras, omdat de stokmaat van het dier varieert van 1,30 tot 1,50 meter. Daarnaast hebben ze een korte en dikke hals en hele sterke benen. IJslandse paarden werden om hierom vaak ingezet als pakpaard, bijvoorbeeld bij het vervoeren van de post, maar ook bij het bijeendrijven van schapen.

Rijden op een paard in IJsland 

Het IJslandse paard is een zeer geschikt paard om op te rijden wanneer je een onervaren of beginnende ruiter bent. Dit komt door hun lengte en door de extra stapbeweging die zij kunnen maken. IJslandse paarden zijn één van de enige paarden die kunnen tölten. Waar de meeste paarden de basisgangen stap, draft en galop kennen, beheerst het IJslandse paard dus een extra gang. Tölten is een speciale manier van de stapbeweging. Het paard tilt zijn hoeven zo op en zet ze zo neer dat het dier afwisselend op twee of drie benen staat. Hierdoor ‘zweeft’ een IJslands paard niet in de lucht, zoals veel andere paarden hebben wanneer ze in galop gaan, waardoor je als ruiter geen opwaartse bewegingen voelt en comfortabel op de rug van het paard kunt zitten.

Wat is een IJslands paard 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel