Vatnajökull National Park in IJsland
Vatnajökull National Park De hoogtepunten van het grootste Nationale Park van Europa

Vatnajökull National Park in IJsland

In het oosten van IJsland smeert het ultieme Vatnajökull National Park zich uit. Dit natuurgebied beschikt over alle vier de elementen en is het resultaat van jarenlange slijtages, erupties en vulkaanuitbarstingen. Ontdek wat jou het meeste trekt. Wordt het vuur, water, wind of aarde?
 

Grootste nationale park van Europa

In 2008 ontstond Vatnajökull National Park. Het natuurgebied bestond uit Skaftafell National Park (in het zuidoosten) en Jökulsárgljúfur National Park (in het noordoosten). Door deze twee nationale parken samen te voegen, werd het nationale park groter waardoor de Vatnajökull ijskap en alle omliggende natuurverschijnselen eromheen, ook deel uit gingen maken van een beschermd natuurgebied. Vatnajökull National Park is hierdoor het grootste nationale park van heel Europa. Met een grootte van 15.000 km² neemt het bijna 15% van IJsland in bezit.

Vatnajokull National Park 

De vier elementen van IJsland

In Vatnajökull National Park komen vuur, water, wind en aarde werkelijk bij elkaar. Het noordelijke deel van dit natuurgebied heeft een rijk landschap waar je overal kronkelige riviertjes, rokende vulkanen en immens grote gletsjers tegenkomt. In het zuidelijke deel van Vatnajökull vind je IJsland’s favoriete wildernis waar jaarlijks 300.000 bezoekers komen. Het park bestaat uit een heuvelachtig gebied in combinatie met kletterende watervallen, dichtbegroeide bossen, krioelende rivieren en meterslange stukken grond overlapt met blauw-wit ijs. Het Baejarstaðarskógur bos is een uniek natuurlijk bos in het Nationale Park waar veel vogels leven. In de middeleeuwen werden er boerderijen gebouwd in het natuurgebied. De meeste boerderijen zijn door lava bedolven maar enkele boerderijen hebben het natuurgeweld overleefd. Deze boerderijen steken mooi af bij het bijzondere landschap en zijn daardoor erg fotogeniek.
 

Bezienswaardigheden zuiden Vatnajökull

Skaftafellsjökull
Na een hike van 3,5 km kom je aan bij de Skaftafellsjökull gletsjertong. Deze gletsjertong is het uiteinde van Vatjanökull: de grootste gletsjer van IJsland. Het smeltwater van deze gletsjer wordt via de Skaftafellsá- en Skeiðara-rivieren afgevoerd, via veel kronkelige riviertjes, naar de zee. Je kunt Skaftafellsjökull van zowel een afstandje als van dichtbij bekijken.

Skaftafellsjkull 

Svartifoss
Svartifoss is een waterval en betekent letterlijk ‘Zwarte Waterval’. De waterval doet zijn naam ere aan. Achter het water liggen zwarte rotsen verscholen waardoor het water ook echt een donkere kleur krijgt. De zwarte basaltstenen ontstonden door lava dat heel langzaam afkoelde en vervolgens kristalliseerde. De waterval is voor veel architecten een inspiratiebron. Zo zijn het Nationale Theatergebouw en de Hallgrímskirkja in Reykjavík gebaseerd op de zwarte basaltstenen van Svartifoss. Je bereikt de waterval na 1,8 km hiken vanaf het bezoekerscentrum.

Skaftafellsjkull 

Hraftninnusker
De ijsgrot Hraftninnusker bestaat uit eeuwenoud gletsjerijs. Dit gletsjerijs is afkomstig van de Oraefajokull. In de wand van Hraftninnusker is zoveel druk aanwezig dat er geen luchtbellen zijn ontstaan. Hierdoor lijken de muren van de ijsgrot doorzichtig. De ijsgrot oogt blauw, vooral in de winter wanneer de oppervlakte van de grot weggespoeld wordt door de regen. Je kunt de grot bezoeken via de Laugavegurinn Hiking Trail. Vanaf Landmannalaugar is het 12 km hiken.

Skaftafellsjkull 

Bezienswaardigheden noorden Vatnajökull

In het noordelijk deel van Vatnajökull National Park vind je een ijsrug en de twee-na-langste rivier van IJsland: Jökulsá á Fjöllum. Deze rivier start in de Vatnajökull ijskap en mondt uit in de Arctische Oceaan bij Öxarfjörður. De rivier is 100 meter diep en 500 meter breed. Het noordelijke deel van Vatnajökull bevat, naast de rivier, drie andere bezienswaardigheden: Ásbyrgi, Vesturdalur en Dettifoss. Ásbyrgi is het noordelijke gedeelte en bestaat uit een gebied met duizenden bomen. Dit gebied wordt doorkruist door een diepe kloof. Vesturdalur is het middelste gedeelte. In dit deel vind je honderden grotten en abnormale natuurverschijnselen. Dettifoss is de grootste waterval van IJsland en vind je ten zuiden van de Ásbyrgi en Vesturdal. Dettifoss en Ásbyrgi maken deel uit van de Diamond Circle: een indrukwekkende autoroute in Noord-IJsland.
 

De Askja vulkaan

In het noordelijke gebied van Vatnajökull National Park ligt, in het afgelegen Ódáðahraun gebied, ten noordoosten van de Vatnajökull gletsjer, de actieve Askja vulkaan. Het gebied rondom de Askja vulkaan is dor en ruig. Vanwege het landschap werd het gebied in de jaren ‘60 gebruikt om astronauten op te leiden voor het Apollo project. De Askja vulkaan bestaat uit meerdere kraters en heeft zijn vorm gekregen door verschillende vulkanische activiteiten. In 1875 begon een van de grootste erupties van Askja. De vulkaan lanceerde meer dan 20 miljard kubieke meter aan materiaal de lucht in. De meespuitende asregen vergiftigde een groot deel van de oostelijke fjorden en doodde een groot deel van het vee. In 1961 barstte Askja nog een keer uit. In 1997 en 2007 stuurden de IJslandse autoriteiten enkel een officiële waarschuwing vanwege een aantal aardbevingen.

Askja vulkaan 

Askja bezoeken

Het is voor reizigers mogelijk om de Askja vulkaan te bezoeken. Om de Askja vulkaan te bereiken heb je een 4x4 terreinwagen nodig. Je kunt via verschillende wegen reizen, waarvan de F88 via meerdere rivierdoorsteken en puinwegen gaat. Een minder ruige weg is de F905 bergweg. Je bereikt Askja het beste via Mývatn. De Askja vulkaan wordt omringd door het Dyngjufjöll gebergte waar ook diverse grotten te vinden zijn. Zorg dat je genoeg benzine in je auto hebt, want in dit desolate gebied zijn geen tankstations. Rondom het Askja gebied is een aantal parkeerplaatsen aanwezig vanwaar je naar de kraters van de Askja kunt wandelen. Wandelingen zijn er in de vorm van een half uur tot 2 uur durende hikes. Het gebied van de Askja vulkaan is alleen in de zomer bereikbaar.
 

Vatnajökull National Park ontdekken

De hoogtepunten van Vatnajökull National Park kan per auto afgelegd worden, maar het is nog leuker om je onder te dompelen in de kracht en pracht van dit natuurgebied. En dat doe je natuurlijk in de open lucht. Je kunt in Vatnajökull hiken, mountainbiken én paardrijden.
 

Hiken in Vatnajökull
Zowel in het noorden als in het zuiden van Vatnajökull vind je uitgestippelde 1-daagse wandelingen en meerdaagse trekkingen. Bij 2-daagse trekkingen wandel je langs de hoogtepunten van het noorden of langs de hoogtepunten van het zuiden. Je kunt natuurlijk ook meer dan 2 dagen hiken om alle hoogtepunten van Vatnajökull National Park te ontdekken. De populairste hike- en wandelroutes door het park leiden je van het begin van het park, bij het bezoekerscentrum in Skaftafell, via het bos, langs de kronkelende riviertjes en de met ijs overgoten bergen naar de gletjer Skaftafellsjökull en de waterval Svartifoss.
 

Paardrijden in Vatnajökull
Het zuiden van Vatnajökull National Park kun je per paard ontdekken. Tijdens een twee uur durende tocht op de rug van een paard rijd je over de mooiste vlaktes langs de indrukwekkendste hoogtepunten van dit deel van het nationale park.

paardrijden in Vatnajokull 

Mountainbiken in Vatnajökull
In het noorden van Vatnajökull National Park is het mogelijk om te mountainbiken. Je rijdt langs speciale mountainbike trials door het Ásbyrgi gebied via het oeroude bos langs de immens hoge kloof. Voor meer informatie kun je terecht bij het bezoekerscentrum in Ásbyrgi.
 

Vakantie Vatnajökull boeken

Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen naar Vatnajökull. Bekijk onze prachtige reizen waarbij Vatnajökull is inbegrepen door gebruik te maken van de Zoek & Boek (verfijn je zoekopdracht met 'Nationaal park Vatnajökull').
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel