Bezienswaardigheden Reykjavík
Reykjavík Alles over de hoofdstad van IJsland

Bezienswaardigheden Reykjavík

Reykjavík is de meest noordelijk gelegen hoofdstad van Europa. De hoofdstad is er niet zomaar een. Het is een stad waar je walvissen kunt spotten en het gevoel kunt hebben dat je aan het einde van de wereld bent. Maar je kunt hier ook lokaal bier drinken in een bruine kroeg en goede kop koffie in een hippe tent. Ben je klaar voor je stedentrip Reykjavík?

In de hoofdstad  van IJsland wonen 125.000 mensen wat 37% van de hele bevolking van IJsland is. Reykjavík mag dan wel aan het einde van de wereld lijken, en een van de dunst bevolkte steden van de wereld zijn; je bent hier dichter bij huis dan je denkt. Alles voelt comfortabel en bekend aan. Maar toch geeft Reykjavík je het gevoel dat je in een ander land bent. In welke andere hoofdstad kun je de ene dag walvissen spotten en de andere dag naar het art museum?
 

 

Reykjavik 

Oud Reykjavík

De eerste inwoners van Reykjavík vestigden zich in het jaar 877 in Reykjavík en bouwden een boerderij. Naarmate de tijd verstrekte kwamen er steeds meer boerderijen bij. Tot de 19e eeuw bestond Reykjavík uit een klein stadje vol boerderijen. Maar in 1800 kwam hier verandering in toen de stad in het teken kwam te staan van de wol- en touwfabrieken. De stad liep vol met arbeiders realiseerden stadse voorzieningen. Vandaag de dag kun je het schattige oude Reykjavík nog steeds bewonderen. De oude huizen en straten in het hart van de stad zijn nog altijd in goede staat en sommige huizen kun je zelfs van binnen ontdekken. Enkele hoogstandjes in de oude wijk van Reykjavík zijn de oude haven, de concerthal Harpa (waar je ook concerten kunt bezoeken) en de bijzondere kerk Hallgrímskirkja.

Reykjavik bezienswaardigheden centrum 

Musea in Reykjavík

De stad kent een rijke historie en heeft daarom veel bijzondere musea en oude gebouwen waar je je terug in de tijd kunt wanen. In het 10e eeuwse landhuis Viking Longhouse vind je het indrukwekkende Reykjavík 871: The Settlement Exhibition. Deze expositie laat je kennis maken met het vroegere Ijsland. Ben je meer in de mood voor kunst dan is Reykjavík Art Museum een aanrader. In dit museum vind je zowel historische, eigentijdse als moderne kunst uit Ijsland.

Musea in Reykjavik 

Het nachtleven

Het nachtleven is er een om over naar huis te schrijven. Genoeg pubcrawls en nachtelijke party’s die uitlopen tot onvergetelijke avondjes uit. De meeste avondjes uit starten in de vele kroegen en bistrorestaurants waar zowel jong als oud Reykjavík bij elkaar komen. Het is niet de drank in Reykjavík die de boel gezellig maakt – want de drank in Ijsland is behoorlijk duur. Het is de energieke sfeer, welke wordt gemaakt door de mensen, de clubs, de kroegen en de live muziek van de stad. De meeste kroegen en clubs vind je rondom laugavegur en Austurstraeti. Door de weeks sluiten alle barren om 1:00 uur maar in het weekend staan de deuren open tot 5:00 uur.

Nachtleven Reykjavik 

Golden Circle vanuit Reykjavík

Op nog geen 100 kilometer ten oosten van Reykjavík vind je drie bijzondere plaatsen welke complete uitersten van elkaar zijn op gebied van natuur: een Nationaal Park waar twee tektonische platen bijeen komen, een grote waterval en bijzondere warmwaterbronnen. Deze drie plaatsen worden ook wel de Golden Circle genoemd. Je kunt in Reykjavík een dagtour naar de Golden Circle boeken, maar je kunt ook zelf met je huurauto of camper(van) naar de plaatsjes rijden. Een tour vanuit Reykjavík vertrekt ’s ochtends om 8:30 uur en arriveert ’s avonds om 18:00 uur weer in Reykjavík. Neem voor meer informatie contact met onze reisspecialisten op.

Golden Circle Reykjavik 

Reykjavík excursies & tours

Reykjavík heeft een scala aan excursie- en tourmogelijkheden. Wat dacht je van een trip naar het vlakbij gelegen Tjörnin Lake of het Laugardalur stadspark waar je tal van heetwaterbronnen kunt vinden? Vanuit de Oude Haven kun je op zoek gaan naar walvissen die in de baai van Reykjavík zwemmen. Om eerst goed op de hoogte te zijn van walvissen, hun skelet en hun leefomgeving, kun je informatie op doen in het museum Wales of Island, waar je er ook meteen achterkomt of de kans groot is dat je walvissen gaat spotten. Aan de noordkant ligt ongeveer één kilometer vanuit de kust het rustige eilandje Viðey. Op dit eilandje staat een schattig dorpje waar je kunt bijkomen van het stadsleven en prachtige vogels kunt spotten. Je kunt het eiland in één dag per voet ontdekken. Elk uur vertrekt er vanuit Skarfabakki een ferry naar het eiland. In de zomer vertrekken er ook boten vanuit Harpa en Old Harbour.
Reykjavik

 

Highlights in Reykjavík

We hebben al veel verteld over de verschillende excursies, de musea en het nachtleven van Reykjavík, maar je wilt natuurlijk ook meer weten over de iconische, moderne én traditionele bezienswaardigheden. Naast de iconische Hallgrímskirkja, kun je ook de futuristische concertzaal Harpa bezoeken, evenals de nabijgelegen bruisende haven. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Perlan, een glazen koepel met een ronddraaiend restaurant en een prachtig uitzicht over de stad. Nu vraag je je misschien af, wat zijn nou onze top 10 bezienswaardigheden die je echt moet bezoeken als je in Reykjavík bent? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt.
 

Onze top 10 Reykjavík

  1. Hallgrímskirkja

  2. Harpa Concert Hall

  3. De oude haven

  4. Reykjavík 871: The Settlement Exhibition

  5. Blue Lagoon

  6. Reykjavík Art Museum

  7. Perlan

  8. Laugavegur winkelstraat

  9. Tjörnin Lake

  10. Het Nationale Museum van IJsland

Dit is al een mooi lijstje qua aanraders voor Reykjavík. Voor een unieke vakantie-ervaring in Reykjavík, bezoek de stad tijdens een van de vele festivals zoals het Reykjavík Arts Festival of Iceland Airwaves. Probeer lokale delicatessen (lees hier meer erover) en uiteraard skyr, wat tegenwoordig ook in de Nederlandse supermarkten te vinden is.
 

Vakantie Reykjavík boeken

Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen naar Reykjavík. Bekijk onze prachtige reizen waarbij Reykjavík is inbegrepen door gebruik te maken van de Zoek & Boek (verfijn je zoekopdracht met 'Reykjavík').
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel