Alles over Mývatn in de winter
Mývatn: de parel van Noord-IJsland

Alles over Mývatn in de winter

Mývatn is één van de mooiste bestemmingen van Noord-IJsland. Zowel ’s zomers als ’s winters beleef je hier het typische IJsland. Je rijdt langs stomende warmwaterbronnen, borrelende zwavelpoelen, pikzwarte vulkaanlandschappen, kraakheldere kratermeren en metershoge ruige bergen. In de winter is dit alles gehuld in een witte jas van sneeuw. Mývatn en de omgeving is zo mooi dat onder andere de filmmakers van Game of Thrones het landschap verkozen tot decor van het verhaal.
Wat doen in Myvatn in de winter 
Op deze pagina lees je alles over wat je in Mývatn kunt doen tijdens de wintermaanden. We werken samen met Geo Travel: een IJslandse tourorganisatie uit Mývatn. De gidsen komen uit dezelfde regio en weten alles over de natuur en geschiedenis van Mývatn. Ze zijn enorm betrokken bij het in tact houden van het landschap en beantwoorden al je vragen tot in detail.
 


 

IJsgrotten bezoeken

De vele actieve vulkanen rondom Mývatn hebben in de loop der jaren (ijs- en lava)grotten ontwikkeld in het IJslandse landschap. Een daarvan is Grjótagjá. Middenin deze kleine lavagrot ligt een warmwaterbad verscholen. Je kunt helaas niet in dit water badderen. Het is te heet én te gevaarlijk. Het tegenovergestelde van deze grot is de Lofthellir ijsgrot. De grot begint met een immens grote lavatunnel en wordt vervolgd met nauwe kleine doorgangen. Wanneer je door dit gangenstelsel heen bent, kom je terecht in een ‘zaal’ vol ijskunst: van dikke ijsstalagmieten tot complete ijskathedralen. Alles gemaakt door moeder natuur.

  Grotten bezoeken in de winter in Mývatn 

Sneeuwschoenwandelen over lavavelden

Wanneer de rauwe lavavelden van Mývatn bedekt zijn met een laag sneeuw, is het tijd om de sneeuwschoenen onder je voeten te binden. Begin de dag goed met een wandeling vroeg in de morgen naar de Hverfjall krater. Hiervoor gebruik je geen sneeuwschoenen, maar spikes. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de omgeving én op de opkomende zon. ’s Middags maak je wandeltochten door het vulkanische wonderland van Mývatn, zoals door het sprookjesachtige Dimmuborgir met al haar grillige, en metershoge, rotsen en magmaformaties.

Sneeuwscooteren langs vulkanen

Liever wat sneller door het vulkanische landschap heen? Stap op de sneeuwscooter en treed buiten de gebaande paden. Via sprookjesachtige routes bewonder je de mooiste highlights van Mývatn, langs bevroren kratermeren en spannende vulkanen. Sneeuwscooteren is voor de Noord-IJslanders onderdeel van het leven. Het is als wat fietsen voor Nederlanders is. Wanneer het landschap in sneeuw gehuld is, springen de IJslanders op hun snelheidsduivels. Om zichzelf te verplaatsen, maar ook om naar plekken te scheuren waar weinig tot geen andere mensen komen.

 

Paardrijden over bevroren meren

Het IJslandse paard was vroeger één van de belangrijkste onderdelen van het IJslandse leven. Tijdens een paardrijtocht in Mývatn ontdek je waarom dat altijd zo is geweest. Bovendien leer je meer over de manier waarop paarden in de winter werden gebruikt. Je start de rit in de Álftagerði boerderij en maakt een prachtige tocht over één van de vele bevroren kratermeren.

  Paardrijden in Mývatn 

Watervallen bezoeken (met een superjeep)

Vlakbij Mývatn liggen enkele sprookjesachtige watervallen: de Goðafoss, de Dettifoss en de Aldeyjarfoss. De Goðafoss kun je met je eigen 4WD bezoeken, maar voor de Dettifoss, Selfoss en Hafragilsfoss heb je een superjeep nodig. Laten we die nou net voor jou kunnen reserveren! De route naar deze drie watervallen zijn zo zanderig en onverhard, dat een stevige auto nodig is. In dit monsterlijke voertuig rijd je door bizar gevormd landschap naar dit watervalparadijs. Eerst bewonder je de krachtige en 40 meter brede Dettifoss, dan de vredige zuilvormige Selfoss waterval en als laatste de 120 meter hoge Hafragilsfoss.

  Superjeep tour vanuit Myvatn naar dettifoss 

Noorderlicht spotten

Mývatn is één van de beste plekken in IJsland om het noorderlicht te spotten. Er is namelijk vrijwel geen lichtvervuiling. Trek warme kleren aan, neem je camera met statief mee en stap de winterse nacht in. Je kunt op eigen houtje op noorderlichtjacht gaan maar als je nog geen idee hebt hoe je dit mooie natuurtafereel vastlegt raden we je aan om deel te nemen aan een noorderlicht fotografietour. Onder begeleiding van een ervaren noorderlichtjager en -fotograaf duik je de donkerte in, op zoek naar de beste én mooiste plek om het noorderlicht te fotograferen. Laat die groene gloed maar aan de hemel verschijnen!

noorderlicht spotten in Mývatn IJsland 

Opwarmen in een warmwaterbron

Na een intensieve dag in de IJslandse natuur is er niets lekkerder dan opwarmen in de warmwaterbaden van Mývatn Nature Baths. Dit blauwgekleurde zwavelbad is rond de 36°C warm. Terwijl je je voortbeweegt door het warme zachte water, voel je de mineralen je huid binnenkomen. Onzuiverheden lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen en de kou die je voelde voordat je in de lagoon stapte, is letterlijk verleden tijd. Mag het van jou nog wat warmer? Ga in de 40°C warme hottub zitten. Als je neus verstopt zit, of je wilt je poriën reinigen, stap je binnen in de stoomcabine. Relaxen, badderen en genieten van wellness is onderdeel van de IJslandse cultuur. Bij een bezoek aan Mývatn Nature Baths zul je je een echte IJslander voelen.

 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel