Sneeuwschoenwandelen in Ijsland
Sneeuwschoenwandelen in Noord-IJsland

Sneeuwschoenwandelen in IJsland

Met sneeuwschoenen onder je voeten wandel je zo tussen de mooiste en meest indrukwekkende natuurtaferelen van IJsland door. Doorkruis metershoge magmaformaties en trotseer uitgestrekte lavavelden. Wandel alsof je een echte ontdekkingsreiziger bent. Wie weet spot jij een geheime grotingang, een kabbelend meertje of een stenen bordje met historische informatie…

Op deze pagina lees je alles over sneeuwschoenwandelen in het noorden van IJsland. Voigt Travel brengt je naar het ongebaandeIJsland in het noorden. We willen jou een vakantie tussen de IJslanders laten beleven.

 


 

Wat is een sneeuwschoen?

Sneeuwschoenen maken het makkelijker om door sneeuw te wandelen. Jouw gewicht wordt door de sneeuwschoen over een groter oppervlakte verspreid. Hierdoor zak je minder snel weg.

Er hebben zich heel wat gebeurtenissen voltrokken op sneeuwschoenen. In de 18e eeuw was er een heuse sneeuwschoenoorlog. Tijdens deze oorlog vochten de Fransen met de Engelsen op sneeuwschoenen. Wetenschappers vermoeden dat sneeuwschoenen 4000 tot 6000 jaar terug in Centraal-Azië ontwikkeld zijn. De Aziaten die naar Amerika reisden, namen de sneeuwschoenen mee. Zo kwamen ook de Indianen en Inuits (in Groenland) ermee in aanraking. Het waren belangrijke instrumenten om te gebruiken tijdens het jagen in besneeuwde bergen. De Europeanen, die later in Noord-Amerika kwamen, maakten de sneeuwschoenen na en gebruikten ze ook om te jagen en te wandelen.
sneeuwschoenwandelen in bos IJsland 
De Europeanen gaven de sneeuwschoenen daarentegen een andere vorm. Meer een druppelige vorm, als een tennisracket. Vandaag de dag lijkt de sneeuwschoen daar nog steeds op. Niet voor niets heet een sneeuwschoen in het Frans een raquette á neige: een sneeuwracket. Vroeger werd de sneeuwschoen van eikenhout gemaakt. Tegenwoordig wandel je op lichtgewicht metaal door de sneeuw, bijvoorbeeld op aluminium of kunststof. De voorkant van de sneeuwschoen is hoger waardoor je makkelijker door de sneeuw schuift. De achterkant van de sneeuwschoen klappert, zodat het niet zo zwaar is om je voet op te tillen.

sneeuwschoenwandelen in IJsland 

Hoe ziet een sneeuwschoenwandeling in IJsland er uit?

Sneeuwschoenwandelen in IJsland is fantastisch en geeft je de kans om het landschap van heel dichtbij mee te maken. Tijdens een sneeuwschoenwandeling in het noorden van IJsland word je begeleid door een IJslandse gids. Hij of zij neemt je mee door de wildernis van IJsland, naar verborgen parels waar weinig anderen komen. De wandeling begint met een tocht per Super Jeep. Met deze stoere auto word je, samen met een aantal andere reizigers en een gids, door een dik pak sneeuw naar een uitgestrekt landschap gereden. In dit landschap kom je alleen maar sneeuw, bergen en misschien wel grotten tegen.
sneeuwschoenwandelen met Anton in Mývatn 
Wanneer de auto tot stilstand komt, kun je uitstappen. Tijd om de sneeuwschoenen aan te trekken. Het is niet moeilijk om te doen. Je stapt in de schoen en maakt de gesp aan de achterkant van je voet vast. Vervolgens klik je de clips op je voet ook vast. Zijn we er klaar voor?! Je kunt verschillende wandelafstanden kiezen. Ga bijvoorbeeld voor een korte wandeling  van 2 uur. Liever langer op pad? Kies voor een 5 uur durende sneeuwschoenwandeltocht. Wil je extra ondersteuning? Maak dan gebruik van stokken.

Neem lekker wat mee voor onderweg. Bijvoorbeeld nootjes of een chocoladereepje. Maar wees gerust: de gids zorgt ook voor veel lekkers. Onderweg zul je op een beschutte plek stoppen om te genieten van een kop koffie of thee. Er wordt een IJslands koekje of gebakje bij geserveerd en bij sommige wandelingen smul je zelfs van een voortreffelijk broodje.

sneeuwschoenwandelen bergen Mývatn 

Waar kun je sneeuwschoenwandelen in IJsland?

Je kunt op veel plekken in IJsland sneeuwschoenwandelingen maken. Als er maar sneeuw is. Wij raden je de plekken Akureyri en Mývatn aan. Akureyri is de op-een-na-grootste stad van IJsland maar daaromheen is heel veel uitgestrekte natuur te vinden. Perfect voor een sneeuwschoenwandeltocht. Mývatn is een vulkanisch gebied. In de winter krijgen de lavavelden, magmaformaties en metershoge bergen een wit laagje.Dit is ook een paradijselijke plek om te wandelen. Wanneer je een watervaltour naar de Dettifoss, dan wandel je rondom de waterval ook op sneeuwschoenen.

Superjeep tour vanuit Myvatn naar dettifoss 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel