Noorderlicht spotten in IJsland
Noorderlicht spotten in IJsland

Noorderlicht spotten in IJsland

IJsland is één van die plekken in de wereld waar je heel goed het noorderlicht kunt spotten. Vooral het noorden van IJsland steekt er met kop en schouder bovenuit. Op deze pagina lees je meer over hoe het komt dat het noorderlicht in IJsland zo goed te zien is. Als je doorscrollt ontdek je ook meteen wanneer je het noorderlicht in IJsland kunt spotten waar je moet zijn.
 


 

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Het noorderlicht, de aurora borealis, werd eeuwenlang door de IJslanders gekoppeld aan goden, geesten en magische wezens. Inmiddels zijn we erachter dat het noorderlicht ontstaat door hoogenergetische delen die vanuit de ruimte en vanaf de zon op het magnetische veld van de aarde stuiten. Deze energetische delen verlaten de aarde in een continue stroom. Dit wordt ook wel de zonnewind genoemd. Daarnaast worden er soms ook deeltjes van het oppervlak van onze zon richting onze aarde geslingerd. Dit zijn zonnevlammen. Deze vlammen hebben invloed op het magnetische veld van onze planeet. Hierdoor worden de energetische delen de atmosfeer in geduwd. Dit veroorzaakt een kleurrijke verscheidenheid aan lichten en vormen: het noorderlicht.

Dit gebeurt voornamelijk in de buurt van de poolstreken en daarom noemen we dit lichtverschijnsel 'poollicht'. De geladen deeltjes worden immers door de magnetische veldlijnen rond de aarde opgevangen en naar de poolstreken geleid. Noorderlicht komt in de buurt van de poolstreken haast gedurende elke heldere en donkere nacht voor aan de hemel. Meestal bevindt de noorderlichtzone zich tussen de 70ste en 80ste breedtegraad. In IJsland is de kans dus groot dat je noorderlicht ziet. Meer weten? Ga voor details naar onze pagina over het noorderlicht.
 

 

De beste tips om het noorderlicht in IJsland te spotten

Voordat we je vertellen waar, hoe en wanneer je het noorderlicht in IJsland kunt spotten, geven we je enkele van onze beste noorderlichttips:

  • Ga noorderlicht spotten als het donker genoeg is. Overdag is het zonlicht te sterk dus dan zul je niks zien. Vermijd daarnaast lichtvervuiling van lampen. Deze kunnen jouw zicht op de donkere hemel belemmeren.
  • Ga op zoek naar een open veld of vallei waar weinig tot geen bewolking aan de hemel is.
  • Kleed je warm aan zodat je lang genoeg buiten kunt staan. Het kan voorkomen dat je uren bezig bent. Soms loont het om lang te blijven kijken, want de noorderlichtsterkte kan toenemen. Dat betekent dat de show nog mooier kan worden! Lees meer over ons kledingadvies voor IJsland.
  • Ga op pad met een (lokale) noorderlichtexpert of –fotograaf. Hij/zij weet precies waar je op moet letten, welke plek het beste is en wanneer het noorderlicht te zien is.Hij/zij heeft altijd kennis over de sterkte van het licht en de mate waarin de bewolking gaat toe- of afnemen. 
  • Neem lekkere warme dranken mee en vul je tas met voedingsrijke snacks.
  • Oefen thuis alvast met de functies op je camera als je het noorderlicht wilt fotograferen.
Tips om het noorderlicht te spotten in IJsland 

Waar moet ik zijn om het noorderlicht te spotten?

Het noorderlicht is in heel IJsland te zien. Je kunt het in Reykjavik spotten, in Thingvellir National Park, aan de oostkust, bij de Westfjorden.. Maar wat ons betreft is het noorden één van de beste plekken in IJsland om het noorderlicht te spotten. Er is hier weinig lichtvervuiling. Er zijn namelijk geen steden, weinig hotels en heel veel uitgestrekte stukken natuur. De natuur leent zich daarnaast perfect uit voor sprookjesachtige noorderlichtfoto’s. Wat dacht je van een foto waarop noorderlicht door een rotsformatie heen schijnt? Of noorderlicht dat reflecteert op een kratermeer?

Noorderlicht spotten en fotograferen 

Hoe kun je het noorderlicht in IJsland spotten?

Je kunt het noorderlicht op verschillende manieren spotten. Je kunt zelf op pad gaan met je 4WD en naar een plek waar weinig bewolking en lichtvervuiling is rijden. Zorg ervoor dat je warme kleding aan hebt en goede schoenen met spikes draagt. Alleen op pad gaan is daarentegen wel een beetje gevaarlijk. Je bent namelijk niet exact op de hoogte van wat het weer doet, je kent de omgeving niet en weet dus niet wat de beste en meest veilige plekken zijn om te staan en als iemand uitglijdt, zich bezeert én de benzine is op ben je plots hopeloos alleen.

Wij raden je aan om op pad te gaan met een noorderlichtexpert. Zoals je in bovenstaande tips kon lezen is het, naast een stuk veiliger, ook een stuk succesvoller om met een expert op jacht te gaan. Een lokale noorderlichtexpert neemt je mee in zijn/haar 4WD of Super Jeep en weet precies waar de beste en mooiste plekjes te vinden zijn om het noorderlicht te spotten.

Wil je het noorderlicht op een bijzondere manier spotten? Ga naar Mývatn Nature Baths. Deze geothermisch opgewarmde warmwaterbron biedt uitzicht op de donkerte van de vulkanische regio én de pikzwarte hemel. ‘s Avonds is hier weinig lichtvervuiling. Dat maakt het een ideale spotplek. Bestel een biertje, neem plaats tussen de IJslanders en duim dat de bewolking wegtrekt, want dan heb je gegarandeerd de avond van je leven.

Voor noorderlicht reizen ben je bij Voigt Travel aan het juiste adres. Onze noorderlichtexperts vertellen je alles over het spotten van noorderlicht en nemen je mee naar de beste plekken om dit te doen.

Noorderlicht spotten in Mývatn Nature Baths   

Wanneer is de kans het grootst om het noorderlicht te zien?

De kans om het noorderlicht in IJsland te zien neemt toe wanneer het in het land weer donkerder wordt. In Noord-IJsland is dat eerder dan in het zuiden. Daarom kun je in het noorden vanaf begin september al noorderlicht spotten in IJsland. Het voordeel aan noorderlicht spotten in de zomer is dat het minder koud is buiten. Je hoeft dus niet eerst vier lagen kleding aan te trekken voordat je gaat. Daarnaast staat de weerspiegeling van het noorderlicht in het kratermeer prachtig op de foto.

‘s Winters zijn de nachten lang genoeg. Het is dan wanneer het donker wordt meteen mogelijk om het noorderlicht te spotten. In tegenstelling tot de zomer hoef je in de winter dus niet tot acht uur te wachten voordat de sterren verschijnen. Je zou denken dat je dan dus geen nachten hoeft op te blijven. Zeer waarschijnlijk zal je dat wel doen. Het noorderlicht kan met de minuut mooier worden. Trek dus warme kleding aan!

Noorderlicht spotten in de zomer   


 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel