Noorderlicht spotten in IJsland
Noorderlicht spotten in IJsland

Noorderlicht spotten in IJsland

IJsland is één van die plekken in de wereld waar je heel goed het noorderlicht kunt spotten. Vooral het noorden van IJsland steekt er met kop en schouder bovenuit. Op deze pagina lees je meer over hoe het komt dat het noorderlicht in IJsland zo goed te zien is. Als je doorscrollt ontdek je ook meteen wanneer je het noorderlicht in IJsland kunt spotten én waar je precies moet zijn.
 


 

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Het noorderlicht, ook wel de aurora borealis genoemd, werd eeuwenlang door de IJslanders gekoppeld aan goden, geesten en magische wezens. Tegenwoordig weten we dat het noorderlicht ontstaat door deeltjes die vanuit de ruimte en vanaf de zon op het magnetische veld van de aarde stuiten. Deze deeltjes verlaten de zon in een continue stroom, bekend als de zonnewind. Soms worden er ook deeltjes van het oppervlak van de zon richting de aarde geslingerd, genaamd de zonnevlammen. Deze vlammen beïnvloeden het magnetische veld van onze planeet, waardoor de energetische deeltjes de atmosfeer worden ingeduwd en een kleurrijke verscheidenheid aan lichten en vormen veroorzaken: het noorderlicht. Het noorderlicht is te zien in verschillende kleuren, maar groen en roze zijn het meest voorkomend.

Dit fenomeen komt voornamelijk voor in de buurt van de poolstreken en wordt daarom 'poollicht' genoemd. De geladen deeltjes worden door de magnetische veldlijnen rond de aarde opgevangen en naar de poolstreken geleid. Het noorderlicht verschijnt bijna elke heldere en donkere nacht in deze gebieden. Meestal bevindt de noorderlichtzone zich tussen de 70ste en 80ste breedtegraad, waardoor de kans groot is dat je in IJsland het noorderlicht ziet.

 

De beste tips om het noorderlicht in IJsland te spotten

Voordat we je vertellen waar, hoe en wanneer je het noorderlicht in IJsland kunt spotten, geven we je enkele van onze beste noorderlichttips:

  • Ga noorderlicht spotten als het donker genoeg is. Overdag is het zonlicht te sterk dus dan zul je niks zien. Vermijd daarnaast lichtvervuiling van lampen. Deze kunnen jouw zicht op de donkere hemel belemmeren.
  • Ga op zoek naar een open veld of vallei waar weinig tot geen bewolking aan de hemel is.
  • Kleed je warm aan zodat je lang genoeg buiten kunt staan. Het kan voorkomen dat je uren bezig bent. Soms loont het om lang te blijven kijken, want de noorderlichtsterkte kan toenemen. Dat betekent dat de show nog mooier kan worden! Lees meer over ons kledingadvies voor IJsland.
  • Ga op pad met een (lokale) noorderlichtexpert of –fotograaf. Hij/zij weet precies waar je op moet letten, welke plek het beste is en wanneer het noorderlicht te zien is.Hij/zij heeft altijd kennis over de sterkte van het licht en de mate waarin de bewolking gaat toe- of afnemen. 
  • Neem lekkere warme dranken mee en vul je tas met voedingsrijke snacks.
  • Oefen thuis alvast met de functies op je camera als je het noorderlicht wilt fotograferen.
Tips om het noorderlicht te spotten in IJsland 

Waar moet ik zijn om het noorderlicht te spotten?

Het noorderlicht is in heel IJsland te zien. Je kunt het spotten in Reykjavík, in Thingvellir National Park, aan de oostkust en bij de Westfjorden. Toch beschouwen wij het noorden als een van de beste plekken om het noorderlicht te spotten. Hier is weinig lichtvervuiling, doordat er geen steden, weinig hotels en veel uitgestrekte stukken natuur zijn. Deze natuur leent zich perfect voor noorderlichtfoto's. Wat dacht je van een foto waarop het noorderlicht door een rotsformatie heen schijnt, of reflecteert op een kratermeer?

Op plekken boven de Poolcirkel kan het noorderlicht tijdens elke donkere nacht verschijnen, waardoor Noord-IJsland de ideale bestemming is om dit fenomeen te bewonderen. In heel IJsland kun je genieten van de dansende groene lichten. Je kunt mee op een speciale noorderlichtexpeditie, maar ook vanuit je buitenbubbelbad, natuurlodge, uitzichtplatform of warmwaterbron genieten van dit bijzondere schouwspel. Klinkt als een droom, toch? Boek je reis naar IJsland en ga op noorderlichtjacht!

Voigt Travel vliegt in januari, februari en maart van Amsterdam naar Akureyri in het noorden van IJsland, zonder hinderlijke overstap in Reykjavík. Zo sta je binnen een mum van tijd met beide voeten in het IJslandse winterwonderland!

Noorderlicht spotten en fotograferen 

Hoe kun je het noorderlicht in IJsland spotten?

Je kunt het noorderlicht op verschillende manieren waarnemen. Een optie is om zelf op pad te gaan met een 4WD naar een plek met weinig bewolking en weinig lichtvervuiling. Zorg ervoor dat je warme kleding en goede schoenen met spikes draagt. Zelf op pad gaan kan echter gevaarlijk zijn. Je bent namelijk niet precies op de hoogte van de weersomstandigheden, je kent de omgeving niet en weet dus niet wat de beste en veiligste plekken zijn om te staan. Bovendien kan er altijd iemand uitglijden, zich bezeren of de benzine kan opraken, waardoor je plotseling alleen komt te staan.

Wij raden je aan om op pad te gaan met een noorderlichtexpert. Zoals je in bovenstaande tips kon lezen is het, naast een stuk veiliger, ook een stuk succesvoller om met een expert op jacht te gaan. Een lokale noorderlichtexpert neemt je mee in zijn/haar 4WD of Super Jeep en weet precies waar de beste en mooiste plekjes te vinden zijn om het noorderlicht te spotten. Ken je noorderlichtexper Yoni Proost al?

Wil je het noorderlicht op een bijzondere manier spotten? Ga naar Mývatn Nature Baths. Deze geothermisch opgewarmde warmwaterbron biedt uitzicht op de duisternis van de vulkanische regio en de pikzwarte hemel. 's Avonds is hier weinig lichtvervuiling, wat het een ideale plek maakt. Bestel een biertje, neem plaats tussen de IJslanders en duim dat de bewolking wegtrekt, want dan heb je gegarandeerd de avond van je leven.

Voor noorderlicht reizen ben je bij Voigt Travel aan het juiste adres. Onze noorderlichtexperts vertellen je alles over het spotten van noorderlicht en nemen je mee naar de beste plekken om dit te doen.

Noorderlicht spotten in Mývatn Nature Baths   

Wanneer is de kans het grootst om het noorderlicht te zien?

De kans om het noorderlicht in IJsland te zien neemt toe wanneer het weer donkerder wordt in het land. In Noord-IJsland gebeurt dit eerder dan in het zuiden, waardoor je in het noorden vanaf begin september al het noorderlicht kunt spotten. Een voordeel van noorderlicht spotten in de zomer is dat het buiten minder koud is, waardoor je niet eerst vier lagen kleding hoeft aan te trekken voordat je naar buiten gaat. Bovendien staat de weerspiegeling van het noorderlicht in het kratermeer prachtig op de foto.

's Winters zijn de nachten lang genoeg en kun je meteen na zonsondergang het noorderlicht zien. In tegenstelling tot de zomer hoef je in de winter niet tot acht uur te wachten voordat de sterren verschijnen. Hoewel je zou denken dat je dan geen nachten hoeft op te blijven, is het waarschijnlijk dat je dat toch doet, aangezien het noorderlicht met de minuut mooier kan worden. Zorg dus voor warme kleding!

Het noorderlicht is dus te zien tussen september en april. Hoewel lange winternachten gunstig zijn, is het niet noodzakelijk. Het belangrijkste is dat het donker is en dat je je bevindt op een plek in de natuur, ver weg van lichtvervuiling uit steden. Een heldere, open hemel met weinig tot geen bewolking en een zwakke maan zijn ideale omstandigheden. Daarnaast is voldoende zonneactiviteit essentieel, want zonder zonnewind is er geen noorderlicht. Hiervoor zijn speciale aurora voorspellingen die je dagelijks kunt checken. De hoeveelheid zonneactiviteit wordt voorspeld op basis van de KP-index. In IJsland is het noorderlicht goed te zien vanaf een KP-index van 3 of 4.

Noorderlicht spotten in de zomer   Vergeet niet: ook zonder het noorderlicht is IJsland een buitenaards mooie plek om te bezoeken. Het land biedt ervaringen en natuurfenomenen die je wellicht nog nooit hebt gezien zoals gletsjers, geisers, hete lavavelden, watervallen en vulkanen. IJsland wordt niet voor niets het land van vuur en ijs genoemd!

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel