Wat kun je doen in Þingvellir National Park?
Þingvellir National Park Alles over Þingvellir National Park

Wat kun je doen in Þingvellir National Park?

Þingvellir National Park (Thingvellir National Park) is een must-see tijdens je rondreis door IJsland. Dit natuurgebied is onderdeel van de Golden Circle en ligt op 23 kilometer rijdafstand van Reykjavík. De hoogtepunten van Þingvellir zijn om over naar huis te schrijven. Je vindt ze hier op een rij!

Þingvellir National Park werd in 2004 omgedoopt tot UNESCO Werelderfgoed en was de eerste plek waar de Vikingen hun parlement hielden. Dit parlement werd de AlÞingi genoemd en ontstond in het jaar 930 na Christus. Vandaag de dag kun je de overblijfselen van dit parlement nog steeds terugzien. De vallei waar de historische gebeurtenis plaatsvond, voelt door de indrukwekkende natuur magisch aan. De vallei bevindt zich precies op de rand van de Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. Bovendien liggen her en der stenen verspreid welke dienden als muren van het parlement.

Thingvellir National Park 

Om alle hoogtepunten van Þingvellir National Park te bewonderen, kun je vanaf het Park Service Centre via de Road 36 richting de Road 361 volgen. Je zult versteld staan van wat vanaf dat moment allemaal aan je voorbijraast.
 


 

De tektonische platen

De vallei van Þingvellir is precies gelegen op de grens tussen de Amerikaanse en Euraziatische tektonische plaat. Ieder jaar raken Noord-Amerika en Europa 1 tot 18 mm van elkaar verwijderd. De vallei, waar de grens zich bevindt, wordt gekenmerkt door dramatische rotspartijen, poelen en rivieren. Met als hoogtepunt de Almannagjá scheur. Hier doorheen loopt de Öxará rivier. Deze rivier scheidt de tektonische platen van elkaar. Aan het noordelijkste puntje van de rivier vind je de Öxarárfoss. Ga je richting het zuiden, dan kom je aan bij de Silfra kloof. Deze kloof is voor velen een bucketlist bestemming, vooral voor snorkelaars en duikers. Hier kun je namelijk een snorkel- of duiktrip beleven waarbij je tussen de twee tektonische platen zwemt en de rijke onderwaterwereld kunt bewonderen. Neem contact op met onze reisspecialisten om deze excursie te boeken of ga naar het information centre van Þingvellir om een scuba of snorkel tour te boeken.

tektonische platen thingvellir 

Þingvallavatn

Waar de Silfra kloof steeds breder wordt, loopt het water over in het grootste meer van IJsland: de Þingvallavatn. Dit meer is 84 km² groot en bestaat voornamelijk uit gletsjerwater van de Langjökull. Ten noordoosten van het meer ligt de Vellankatla warmwaterbron. Deze bron wordt omringd door lavavelden. De combinatie van dit meer en de warmwaterbron maakt de omgeving voor diverse vogels een heerlijke plek om te zijn. Hier spot je onder andere de harlekijneend en de ijsduiker.

thingvellir thingvallavatn 

Þingvallabear en Þingvallakirkja

Deze kleine boerderij en kerk liggen verscholen in de vallei van Þingvellir National Park. De boerderij werd in de jaren ‘30 van de vorige eeuw gebouwd als ‘cadeau’ voor het 1000-jarige bestaan van de AlÞhing. Tegenwoordig is dit het zomerhuis van de IJslandse president. Het origineel van de kerk stamt uit de 11e eeuw. Het houten frame, wat tegenwoordig zichtbaar is, werd in de 18e eeuw gebouwd.

thingvallabear thingvellir 

Het AlÞhingi parlement

Het AlÞingi parlement vond plaats vlakbij de Almannagjá scheur. Daarom vind je in die vallei tal van overblijfselen. Een van de overblijfselen is de Lögberg (rechten rots). Hier werden de leden van het parlement jaarlijks bijeengeroepen voor overleg en voor het samenstellen van nieuwe wetten. Nadat IJsland Christelijk werd, verplaatste het parlement de bijeenkomst naar de Almanagjá kliffen.

thingvellir parlement 

Vakantie Þingvellir National Park boeken

Toegang tot het park is helemaal gratis. Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen naar Þingvellir National Park. Bekijk onze prachtige reizen waarbij Þingvellir National Park is inbegrepen door gebruik te maken van de Zoek & Boek (verfijn je zoekopdracht met 'Golden Circle')
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel