Bezienswaardigheden Snaefellsnes: de beste tips
Snaefellsnes Alles over IJsland's schiereiland Snaefellsnes

Bezienswaardigheden Snaefellsnes: de beste tips

In het westen van IJsland ligt het prachtige schiereiland Snaefellsnes (lokaal aangegeven als Snæfellsnes). Snaefellsnes bevindt zich op 4,5 uur rijden van Akureyri in Noord-IJsland en op een paar uurtjes rijden vanaf hoofdstad Reykjavík. Het eiland is een populaire attractie tijdens rondreizen door IJsland en wordt ook wel gezien als IJsland in het klein. Vrijwel alles wat je het land kenmerkt vind je hier: lavavelden, zwarte én gouden stranden, kliffen, vulkanen en warmwaterbronnen.

Ook Hollywood maakte voor de film The Secret Life of Walter Mitty (2013) gretig gebruik van Snaefellsnes. Op zijn skateboard passeerde acteur Ben Stiller metershoge watervallen en kleurrijke dorpjes. Ben je van plan om tijdens je rondreis een stop te maken op dit schiereiland, houd dan onderstaande Snaefellsnes bezienswaardigheden in je achterhoofd!
 


 

Kirkjufell

De meest kenmerkende bezienswaardigheid op Snaefellsnes is de heuvel Kirkjufell, in het noorden van het schiereiland. Deze 500 meter hoge heuvel ligt naast het vissersdorpje Grundarfjörður en wordt omgeven door mooie watervallen, waaronder de Kirkjufellfoss. Verder vind je hier langs de kust bijzondere krijtrotsen. Er zijn rond de heuvel een aantal wandelroutes aangelegd en het is mogelijk om de heuvel te beklimmen. Het uitzicht vanaf de top is vanzelfsprekend prachtig.

kirkjufell snaefellsnes 

Snaefellsjökull National Park

Het nationale park Snaefellsjökull (National Park Snæfellsjökull) ligt in het westen van schiereiland Snaefellsnes en is vooral bekend vanwege de gelijknamige vulkaan Snaefellsjökull. Met haar 1446 meter is het zelfs één van de symbolen van IJsland, niet op de laatste plaats vanwege de eeuwige gletsjer op de top van de berg. Rond de gletsjer zijn lavavelden te vinden, waaronder het lavaveld Neshraun. Hier leven bijzondere vogelsoorten en andere kleine zoogdieren.

snaefellsjökull snaefellsnes 

Arnarstapi

Hoewel de meeste mensen op schiereiland Snaefellsnes in het noorden wonen, verdient het in het zuiden gelegen plaatsje Arnarstapi zeker een plekje in dit overzicht met Snaefellsnes bezienswaardigheden. Dat is niet op de laatste plaats vanwege haar fotogenieke ligging. Arnarstapi wordt aan de ene kant namelijk ingeklemd door de berg Stapafell (526 meter hoog) en aan de andere kant door woeste kliffen. De bekendste klif in de buurt van Arnarstapi is de Gatklettur, dat 'klif met gat' betekent. In de omgeving van het plaatsje vind je een grote kolonie noordse sterns en walvissen laten zich hier geregeld voor de kust zien.

arnarstapi snaefellsnes 

Rif

Het plaatsje Rif, in het noordwesten van Snaefellsnes, zou je zonder te weten zomaar eens voorbij kunnen rijden tijdens je IJsland rondreis, zo klein als het is. Maar in de omgeving van dit vissersdorp bevinden zich een paar hoogtepunten van het schiereiland. Op de eerste plaats het kerkje Ingjaldshóll, mooi gelegen in het weidse landschap tussen Rif en Hellissandur. Rijd je vanuit Rif naar het oosten, dan kom je langs de waterval Svödufoss.

svodufoss snaefellsnes 

Ytri Tunga Beach

Nog een plek in het zuiden van Snaefellsnes die je zeker niet mag missen is Ytri Tunga. Ytri Tunga is een strand en valt extra op in IJsland in vergelijking met de andere zandstranden. Dit komt doordat het zand goudkleurig is en niet zwart zoals de meeste stranden in IJsland zijn. Naast de mooie kleur van het zand, vind je bij Ytri Tunga veel zeehonden. De zeehonden liggen uit te rusten op de rotsen in het water en zijn vooral in de zomerperiode goed te zien.

ytri tunga snaefellsnes 

Gerðuberg kliffen

De Gerðuberg kliffen vallen gelijk op als je er langs rijdt. De klif is meer dan een kilometer lang en lijkt eerder op een muur. De zuilen op de klif verschillen in lengtes van 7 tot 14 meter. Je zou denken dat deze kliffen met de hand zijn uitgehouwen, maar niks is minder waar. Duizenden jaren geleden is een vulkanische uitbarsting geweest, waardoor er een rivier aan lava naar beneden stroomden. Door de zee is de lava snel afgekoeld en zijn deze bijzondere kliffen ontstaan.

kliffen snaefellsnes 

Vatnshellir grot

Wil je alles van het schiereiland zien? Bezoek dan zeker de grot Vatnshellir! Deze grot is 8000 jaar oud en ligt 200 meter diep onder de grot. In de grot vind je bevroren lava die er vroeger doorheen stroomde. De kleur van de lava maakt de grot zo uniek, zo zijn de rode en oranje kleuren nog goed te zien. Benieuwd naar de andere grotten in IJsland, lees ze hier.

Vakantie Snaefellsnes boeken

Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen naar Snaefellsnes. Bekijk onze prachtige reizen waarbij Snaefellsnes is inbegrepen door gebruik te maken van de Zoek & Boek (verfijn je zoekopdracht met 'Snæfellsnes schiereiland').
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel