Grotten bezoeken in IJsland
Grotten in IJsland Alles over vulkanen bezoeken in IJsland

Grotten bezoeken in IJsland

IJsland staat bekend om zijn prachtige en buitenaardse natuur. Maar wist je dat er ondergronds ook nog van alles te beleven valt? Naast de imposante watervallen en nature baths heeft IJsland ook veel grotten die het bezoeken waard zijn! Zo zijn er lava-, ijs- en gletsjergrotten te vinden.


 

Lofthellir Ice Cave

De Lofthellir ijsgrot is in de tweede helft van de 20e eeuw ontdekt door een piloot die er overheen vloog. Na diverse onderzoeken zijn geologen erachter gekomen dat de Lofthellir ijsgrot een 3500 jaar oude lavagrot is. In de grot vind je grote grothallen vol ijssculpturen. De grot is 370 meter lang en heeft tientallen hallen en kamers. En in die ruimtes vind je de mooiste ijssculpturen 

Lofthellir Ice Cave 

Raufarhólshellir

Raufarhólshellir is een populaire lavagrot en dat kom door de prachtige kleuren die te zien zijn op de rotsen en ijsformaties. De ijsformaties veranderen elk seizoen waardoor je elke keer iets nieuws ziet als je de grot binnenloopt. De Raufarhólshellir lavagrot is ook een uitstekende plek voor noorderlichtfotografie. Er zit namelijk een gat in het plafond, waardoor je vanuit de grot de hemel kunt zien. Dat is een uniek plaatje!  

Raufarhallshellir cave   

 

Crystal Cave

Wanneer je door de Crystal Cave wandelt word je omringd door een en al ijs. De naam zegt het al: het ijs dat je in de grot ziet is kristalblauw en zorgt voor bijzondere vormen en mooie weerspiegelingen. Deze gletsjergrot wordt elke zomer gevormd door een gletsjerrivier. Je vindt de grot ten westen van het gletsjermeer Jökulsárlón. Elke jaar ziet de grot er weer anders uit dankzij de rivier en dat maakt ‘m zo uniek.  

Crystal Cave 

Vatnajökull

De grootste gletsjer van IJsland, dat is Vatnajökull. Deze gletsjer heeft een oppervlakte van 7900 km ² en is te bewonderen in het zuidoosten van IJsland. Vatnajökull heeft meerdere gletsjergrotten die vaak maar tijdelijk te zien zijn. Dit komt doordat de gletsjer verschuift en daardoor ontstaan er telkens nieuwe grotten. De grotten die je onder de gletsjer kunt bezoeken zien er stuk voor stuk prachtig en bijzonder uit. En overal heeft het ijs bijzondere vormen met een mooie blauwe gloed. 

Vatnajokull grot 

Vatnshellir

Vatnshellir is ook een lavagrot die je zeker niet mag missen. De grot ligt 200 meter diep onder de grond. Hier vind je bevroren lava die er vroeger doorheen stroomde. Wat de bevroren lava uniek maakt is dat de rode en oranje kleuren nog goed te zien zijn. Je vindt de grot in het westen van IJsland op het schiereiland Snæfellsnes

Vatnshellir grot 

Grjótagjá

Grjótagjá is een bijzondere lavagrot. De grot ligt in Myvatn en werd gebruikt als decor voor de serie Game of Thrones. Maar wat de lavagrot echt bijzonder maakt is de warwaterbron die je daar vindt. En daar kan je ook in zwemmen! De grot ligt op een privéterrein en is daardoor echt een verborgen schat. 

grotjarga 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel