De Lofthellir ijsgrot in IJsland bezoeken
De ijsgrot van Noord-IJsland

De Lofthellir ijsgrot in IJsland bezoeken

Als je zin hebt om iets spannends te doen tijdens je rondreis door IJsland, dan moet je naar de Lofthellir ijsgrot in het noorden gaan. Deze metersdiepe ijsgrot beschikt over de grootste natuurlijke ijssculpturen van IJsland. Op deze pagina lees je alles over de Lofthellir ijsgrot: van hoe deze ontstaan is tot hoe je de grot bezoekt. Durf jij af te dalen in deze wondere wereld van ijs en duisternis? Lees snel verder!

 


 

Wat is de Lofthellir ijsgrot voor grot?

Deze wereld van ijs, magie en donkerte was lange tijd verborgen voor de rest van de wereld. Totdat in de tweede helft van de 20e eeuw een piloot in een vliegtuigje over Mývatn vloog en een gek hol in het uitgestrekte lavaveld ontdekte. Het gerucht van een geheime ingang, die de aarde in leidde, ging al snel in de rondte. Niet veel later bezocht een onderzoeksteam met een aantal inwoners van Mývatn de plek. Ze konden het gerucht bevestigen: er zat een enorm groot gat met een diameter van meer dan tien meter in de aarde.

Na diverse onderzoeken, kwamen de geologen tot de conclusie dat het om een 3500 jaar oude lavagrot gaat. Ze ontdekten nauwe ingangen die leidden naar immens grote grothallen vol kolossale ijssculpturen. Alsof ze een kathedraal binnentraden. De grot is 370 meter lang en beschikt over tientallen hallen en kamers. In die ruimtes vind je de mooiste ijssculpturen.

lofthellir ijsgrot in IJsland bezoeken 

Hoe kom je bij de Lofthellir ijsgrot?

De Lofthellir ijsgrot bereik je alleen via een Super Jeep. De grot ligt namelijk tegen een bergwand aan, aan de rand van een hemelsbreed én glad gestold lavaveld. Vanuit Mývatn kun je met onze lokale gidsen naar de Lofthellir ijsgrot rijden. De rit er naartoe is al een belevenis. De jeep staat op enorm grote autobanden. Om het ruige vulkanische landschap, en de dikke laag sneeuw, te kunnen trotsteren, worden die banden voorzien van de juiste luchtdruk. 

Wanneer de auto tot stilstand komt, kun je uitstappen. Met sneeuwschoenen onder je schoenen gebonden, wandel je in ongeveer dertig minuten naar de ingang van de grot. Onderweg vertelt de gids je alles over de omgeving. Over de flora en fauna, het ontstaan van het lavaveld en de ontdekking van de Lofthellir ijsgrot. Het kan voorkomen dat de ingang van de grot 'zoek' is. Gelukkig weet de gids altijd ongeveer waar de grot is.

lofthellir ijsgrot in IJsland betreden 

En hoe kom je in de Lofthellir ijsgrot?

Het grote avontuur van een expeditie naar de Lofthellir ijsgrot is het binnentreden van de grot. Is de ingang van de grot goed zoek? Dan mogen de bezoekers allemaal een handje helpen. Met schep en al graven ze de weg vrij naar de stalen trap. Deze stalen trap leid namelijk de grot in.  lofthellir ijsgrot in IJsland ijssculpturen 
Een paar keer je spierballen gebruiken, en je benen in een stand zetten die je niet dagelijks gebruikt, en je komt binnen in een enorme hal. Het is de kathedraal van de ijsgrot. Hier staan de mooiste ijssculpturen, alsof deze rechtstreeks van een expositie komen waar hoog beoordeelde beeldhouwers en kunstenaars hun werk hebben laten zien. Voordat je naar binnengaat, krijg je een nieuwe garderobe toebedeeld. In het houten hokje naast de grot, dat het onderzoeksteam SETI daar neergezet heeft en gebruikt, trek je stevige waterdichte laarzen aan en krijg je een lamp voor op je hoofd. Voor de veiligheid zet je een helm op. We raden je verder aan om een waterdichte jas en broek aan te trekken en wollen sokken aan te doen. Het is, net als buiten de grot, goed koud.
lofthellir ijsgrot in IJsland ijssculpturen 
Een voor een daal je af richting de eerste hal van de grot. Wanneer de hele groep beneden is, gaat de gids voorop richting de ingang naar de tweede kamer. Deze ingang gaat omhoog en vraagt om leningheid. Via een touw glijd je op je buik de grot in. De doorgang is nauw, dus wanneer je erg claustrofobisch bent, is het geen fijn onderdeel van de expeditie. De doorgang is niet lang want na vijf seconden kun je alweer zitten. 

De Lofthellir ijsgrot bezoeken?

De tour naar de Lofthellir ijsgrot is er een om nooit te vergeten. Of je nou een ware expeditieleider bent of gewoon geïnteresseerd in de vulkanische magie van Noord-IJsland: de Lofthellir tour laat je een echte avonturier voelen. Veiligheid staat uiteraard voorop en de gids blijft altijd bij je in de buurt. De groepen zijn klein dus het zal nooit voorkomen dat iemand uit het oog wordt verloren of dat je in nood komt.

Wil je de Lofthellir ijsgrot bezoeken? Boek één van onze winterreizen naar Mývatn, zoals bijvoorbeeld een midweek Sel Hotel Mývatn.

Tour naar de Lofthellir ijsgrot in Noord-IJsland 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel