Beste reistijd IJsland
Beste reistijd IJsland Wat is de beste reistijd voor een vakantie IJsland?

Beste reistijd IJsland

IJsland ervaar je het meest optimaal wanneer je het land bezoekt tijdens de beste reistijd. Maar wanneer is dat precies? Op deze pagina vvertellen je alles over de beste reistijd voor IJsland. Zo kun je er zeker van zijn dat alles open is, de walvissen te zien zijn, het niet te druk is en het weer goed genoeg is.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je wilt doen tijdens je vakantie in IJsland. Wil je op comfortabele manier door het land reizen? Of ga je voor het noorderlicht? Misschien wil je op plekken met alleen je eigen reisgezelschap, en hooguit twee andere reizigers, zijn? Op deze pagina vind je informatie over de drie beste reistijd periodes van IJsland. Lees ze goed door zodat jij in de periode naar IJsland gaat die goed bij jouw reisplannen en –verwachtingen past.
 

Beste reistijd IJsland voor goed weer, festivals en begaanbare wegen: het hoogseizoen

De maanden Juli en augustus zijn het hoogseizoen van IJsland. Voor velen dé beste reistijd om naar IJsland te gaan. In deze zomermaanden komen daarom de meeste reizigers naar IJsland toe, want de temperatuur is het aangenaamst (gemiddeld 13 tot 15 graden Celsius) en het regent niet veel (max. 63 mm). In de baaien van Húsavík en Reykjavík zwemmen genoeg walvissen. In deze periode spot je dus gegarandeerd walvissen, bruinvissen, grienden en misschien zelfs wel orka's. Papegaaiduikers zijn t/m halverwege augustus volop te zien.

Alle ruige natuurgebieden zijn door de goede weersomstandigheden begaanbaar. Je kunt de Askja Highlands bezoeken, diverse verscholen watervallen ontdekken (zoals de Aldeyjarfoss) en met een 4x4 auto van de gebaande paden afwijken. Tot en met eind juli duren de dagen urenlang. De zon gaat laat onder en komt weer vroeg op. Er worden vanwege deze middernachtzon daarom veel festivals en activiteiten in IJsland georganiseerd. Deze maanden zijn de drukstbezochte maanden van het jaar waardoor de prijzen voor de accommodaties, vliegtickets, huurauto, eten en drinken duurder zijn dan tijdens andere maanden. Wil je de drukte en massatoerisme vermijden? Ga naar Noord- of Oost-IJsland of bezoek de Westfjorden

hoogseizoen beste reistijd IJsland 

Beste reistijd IJsland voor rust, avontuur en noorderlicht: het tussenseizoen

Wil je de toeristenstroom vermijden en kun je ook buiten de zomervakantie op reis? Doe dat dan sowieso. In het tussenseizoen, dat eind mei, juni, eind augustus en begin september is, zul je minder reizigers tegen komen en liggen de prijzen een stuk lager. En dat terwijl de temperatuur evengoed aangenaam is (tussen de 11 en 13 graden Celsius) en alle natuurgebieden toegankelijk zijn. Op sommige plekken vind je sneeuw waardoor die iets moeilijker begaanbaar zijn. Maar ze zijn nog steeds te bereiken. Het is in deze periode alleen niet mogelijk om de Askja Highlands te bezoeken. In juni geniet je van superlange dagen vanwege de middernachtzon. De hele maand juni is het zelfs 24 uur licht! Vanaf eind augustus lengen de dagen en maak je juist kans om het noorderlicht te zien. Wil je walvissen spotten? Dat kan ook in mei, juni, augustus en september. De walvissen komen namelijk begin mei naar de baaien van Húsavík en Reykjavík toe om daar hun kinderen op te voeden. Ze gaan pas weer weg rond begin oktober dus in september zul je ze ook nog zien. Gedurende de wintermaanden spot je walvissen het beste in het noorden van IJsland. In de fjorden van Akureyri en Húsavik komen deze zoogdieren, vanwege de grote hoeveelheid voedsel, maar al te graag samen. Je kunt daarom, gehuld in een thermopark, met een oude vissersboot de zee op gaan om walvissen te spotten.  

tussenseizoen middernachtzon beste reistijd IJsland 

Beste reistijd IJsland voor wintersport en noorderlicht: het laagseizoen

Het laagseizoen van IJsland is van oktober t/m april. Dit is de beste periode voor wintersporten en noorderlicht jagen. Vanaf eind oktober wordt het koud en kan de temperatuur, vooral in het noorden, ver onder de nul graden Celsius komen. Er ligt sneeuw en ijs en dat zorgt ervoor dat een aantal natuurgebieden niet begaanbaar zijn. Maar er zijn genoeg andere activiteiten in de winter te doen. In de winter ga je namelijk naar IJsland om te skiën, snowboarden, bevroren watervallen te zien, paard te rijden op bevroren meren, op te warmen in warmwaterbaden en om ijsgrotten te bezoeken! Bovendien kun je in deze periode het noorderlicht zien, want de dagen zijn kort en de nachten lang. Klik hier om meer te lezen over de beste reistijd voor IJsland in de winter.

laagseizoen noorderlicht beste reistijd IJsland 

Waar ga jij voor?

  • Noorderlicht in IJsland noorderlicht in ijsland
  • Middernachtzon in IJsland middernachtzon in ijsland
  • Het weer in IJsland het weer in ijsland

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel