Beste reistijd IJsland Wat is de beste reistijd voor een vakantie IJsland?

beste reistijd ijsland

Beste reistijd IJsland

Ga je op vakantie naar IJsland? Dan wil je weten wanneer je het beste kunt gaan. Daarom vind je op deze pagina de beste reistijd IJsland. Zo kun je er zeker van zijn dat je IJsland op zijn best kunt ontdekken omdat alles open is, de walvissen te zien zijn, het niet te druk is en het weer goed genoeg is.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je wilt doen tijdens je vakantie in IJsland. Wil je op comfortabele manier door het land reizen? Of ga je voor het noorderlicht? Misschien wil je op plekken met alleen je eigen reisgezelschap, en hooguit twee andere reizigers, zijn? Op deze pagina vind je de informatie over de drie reisseizoenen van IJsland. Lees ze goed door zodat jij in de periode naar IJsland gaat die goed bij jouw reisplannen en –verwachtingen past.
 

Hoogseizoen IJsland: festivals en veel activiteiten

Juli en augustus is het hoogseizoen van IJsland. In deze zomermaanden komen de meeste reizigers naar IJsland toe, want de temperatuur is het aangenaamst (gemiddeld 13 tot 15 graden Celsius) en het regent niet veel (max. 63 mm). In de baaien van Húsavík en Reykjavík zwemmen genoeg walvissen. In deze periode spot je dus gegarandeerd walvissen. Alle ruige natuurgebieden zijn door deze goede weersomstandigheden goed te bezoeken. De dagen van deze periode duren bovendien het langste, omdat de zon laat ondergaat en weer vroeg opkomt. Hierdoor zijn er veel festivals en activiteiten in IJsland. Deze maanden zijn daardoor de drukste van het jaar waardoor de prijzen voor de accommodaties, vliegtickets, huurauto, eten en drinken duurder zijn dan anders.

hoogseizoen beste reistijd IJsland 

Tussenseizoen IJsland: rustig en avontuurlijk

Wil je de toeristenstroom vermijden en kun je ook buiten de zomervakantie op reis? Doe dat dan sowieso. In het tussenseizoen, dat eind mei, juni, eind augustus en begin september is, zul je minder reizigers tegen komen en liggen de prijzen een stuk lager. En dat terwijl de temperatuur evengoed aangenaam is (tussen de 11 en 13 graden Celsius) en alle natuurgebieden toegankelijk zijn. Op sommige plekken vind je sneeuw waardoor die iets moeilijker begaanbaar zijn. Maar ze zijn nog steeds te bereiken. In juni en augustus geniet je van superlange dagen vanwege de middernachtzon. De hele maand juni is het zelfs 24 uur licht! Wil je walvissen spotten? Dat kan ook in mei, juni, augustus en september. De walvissen komen namelijk begin mei naar de baaien van Húsavík en Reykjavík toe om daar hun kinderen op te voeden. Ze gaan pas weer weg rond begin oktober dus in september zul je ze ook nog zien.

tussenseizoen middernachtzon beste reistijd IJsland 

Laagseizoen IJsland: wintersport en noorderlicht

Het laagseizoen van IJsland is van oktober t/m april. Tijdens deze wintermaanden is het koud en kan de temperatuur, vooral in het noorden, ver onder de nul graden Celsius komen. Er ligt sneeuw en ijs en dat zorgt ervoor dat een aantal natuurgebieden niet begaanbaar zijn. Maar er zijn genoeg andere activiteiten in de winter te doen. In de winter ga je namelijk naar IJsland om te skiën, snowboarden, langlaufen en om sneeuwgrotten te bezoeken! Bovendien kun je in deze periode het noorderlicht zien, want de dagen zijn kort en de nachten lang. Bekijk onze IJsland winterreizen.

laagseizoen noorderlicht beste reistijd IJsland 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel