Beste reistijd voor een wintervakantie naar IJsland
Beste reistijd winters IJsland Wat is de beste reistijd voor een wintervakantie IJsland?

Beste reistijd voor een wintervakantie naar IJsland

Wat is de beste reistijd om naar IJsland te gaan in de winter? Die vraag beantwoorden we op deze pagina, want wanneer je naar dit prachtige land in het winterseizoen gaat, wil je dat de weers- en noorderlichtomstandigheden het beste zijn. We helpen je graag op weg zodat je jouw droomreis waar kunt maken.

IJsland kent, net als vele andere landen, drie seizoenen: het hoogseizoen, het tussenseizoen en het laagseizoen. Op deze pagina omschrijven we die seizoenen uitgebreid en vertellen we je per seizoen wat je het beste kunt doen. Op deze pagina staan we stil bij de winter. Deze valt officieel in het laagseizoen van IJsland. Dat klinkt misschien onaantrekkelijk, maar dat is het juist niet. Vooral niet wanneer je wilt skiën, walvissen wilt spotten, het noorderlicht wil zien én dit buitenaardse stukje planeet ingepakt in een witte deken wil ontdekken. Wat dacht je van halfbevroren watervallen en grillige rotsformaties gehuld in een laagje sneeuw? Welkom in winters IJsland!
 

Beste reistijd IJsland winter: de temperatuur, het klimaat en daglicht

De winter van IJsland begint in oktober en eindigt in maart. IJsland kent een koud zeeklimaat én een toendraklimaat. Dit betekent dat de winters koel zijn en de zomers fris. Je zult hier geen extreme kou, zoals in Lapland, tegenkomen. Het warme zeewater dat via de Atlantische Golfstroom uit het zuiden komt, zorgt voor namelijk voor een aangename winterse temperatuur. Die temperaturen schommelen tussen de -5°C en de 5°C.

De poolcirkel loopt dwars over Noord-IJsland heen. Daarom is het 's zomers super lang licht en 's winters een stuk langer donker. In december ervaar je in IJsland vier uur daglicht. In februari is het aantal zonuren opgelopen tot acht uur. De beste periode om naar IJsland te gaan is daarom februari en maart. Je profiteert dan van genoeg daglicht maar hebt ook de hele avond en nacht de tijd om het noorderlicht te spotten. 

klimaat ijsland winter 

Beste reistijd IJsland winter: het noorderlicht

Het noorderlicht is in IJsland namelijk alleen te zien wanneer het donker genoeg is. Daarom zou je het noorderlicht ook al in september kunnen zien. De kou in de winter zorgt echter voor minder waterdamp in de lucht en daardoor is de lucht helderder. Om het noorderlicht in IJsland te kunnen spotten, is het, naast een heldere en donkere nacht, ook belangrijk dat het onbewolkt is. En dan is het ook van belang dat er genoeg zonnedeeltjes in de atmosfeer zitten. Klik hier als je meer wilt weten over het spotten van het noorderlicht in IJsland.

In het noorden van IJsland is de kans het grootst dat je het noorderlicht ziet. Volgens de statistieken is de kans zelfs 90% wanneer je vijf dagen of meer in deze regio verblijft. Daarom reis je met Voigt Travel naar het 's winters ongebaande Noord-IJsland. We brengen je er met een directe vlucht vanuit Nederland zonder overstap heen.

noorderlicht spotten ijsland beste reistijd 

Beste reistijd IJsland winter: walvissen én bevroren watervallen

Niet alleen de temperatuur, het noorderlicht en de rust zijn redenen om 's winters naar IJsland te gaan: ook de prachtige uitgestrekte witte lavavelden, de halfbevroren watervallen en de walvissen in de fjorden wachten je met smart op. Wat dacht je van een paardrijdtocht over bevroren kratermeren, een urendurende sneeuwscootersafari door het witte maanlandschap of een overheerlijke opwarmsessie in één van de warmwaterbronnen?

Walvissen spot je 's winters het beste in het noorden van IJsland. In de fjorden van Akureyri en Húsavík komen deze immens grote zoogdieren, vanwege de hoeveelheid voedsel, maar al te graag. Je kunt daarom, gehuld in een thermopak, met een prachtig oude vissersboot de zee op gaan om walvissen te spotten. 

Autorijden is in de winter ook geen probleem. De IJslanders houden de wegen goed schoon en houden zich netjes aan de regels. Het binnenland is afgesloten, maar wil je wat dieper de wildernis in, dan kun je met een lokale gids en zijn/haar Super Jeep op avontuur gaan. Lees hier meer over autorijden in IJsland in de winter.

paardrijden in ijsland beste reistijd 

Naar IJsland in de winter?

Wil je IJsland in de winter ervaren en genieten van het Winterwonderland dat je hier in dit seizoen tegenkomt? Bekijk snel één van onze unieke wintervakanties. Voigt Travel brengt je als enige reisorganisatie naar het ongerepte en ongebaande Noord-IJsland. Met een directe vlucht vanuit Amsterdam Schiphol Airport sta je in drie uur in het buitenaardse noorden.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel