Wintersporten: skiën, snowboarden en langlaufen in IJsland
Alles over wintersport in IJsland

Wintersporten: skiën, snowboarden en langlaufen in IJsland

Wintersport in IJsland is compleet anders dan wintersporten in andere delen van Europa. In dit artikel ontdek je waarom skiën, snowboarden en langlaufen in IJsland zo bijzonder is. Daarnaast geven we je praktische informatie over waar en wanneer je kunt wintersporten in IJsland.

 

 
 

Waarom wil je skiën, snowboarden en langlaufen in IJsland?

Skiën en snowboarden in IJsland is voor verschillende type reizigers een pure belevenis. Natuurliefhebbers genieten van de verse poedersneeuw. Avonturiers gaan los op het Troll schiereiland tijdens het catskiën. Hierbij rijd je in een omgebouwde snowcat (pistenbully) van onbetreden afdaling naar onbetreden afdaling. En rustzoekers voelen zich helemaal thuis op de kleinschalige pistes.
 

catskien in ijsland 

De skipistes in IJsland zijn rustig, ruimtelijk en altijd voorzien van prachtige uitzichten. Soms kijk je uit op metershoge besneeuwde bergen en soms op de uitgestrekte Noord-Atlantische Oceaan. Tot midden februari zijn de pistes verlicht. Daarna is het net zo licht als in Nederland en wordt het zelfs per week tientallen minuten lichter. Als het heel veel gesneeuwd heeft, kun je regelrecht het dichtstbijzijnde dorpje in skiën. Vooral bij de skipiste van Akureyri is dit leuk, want in Akureyri vind je een aantal leuke barren verscholen in traditionele houten vissershuisjes.
 

 

Naast wintersporten kun je in IJsland nog veel meer spectaculairs doen. Wat dacht je van een sneeuwscootertocht door het vulkanische landschap van Mývatn? Of een sneeuwschoenwandeling naar bevroren watervallen. Stap ’s avonds een geothermische warmwaterbron in en wacht tot het noorderlicht aan de hemel verschijnt. IJsland, en dan met name Noord-IJsland, is één van de beste plekken om het noorderlicht te zien. Wist je dat je het hele jaar walvissen kunt spotten? Hiervoor moet je ook in het noorden zijn.
 

bevroren watervallen in ijsland tijdens wintersporten 

Waar kun je wintersporten in IJsland?

In IJsland kun je wintersporten rondom Reykjavik, op de Westfjorden, naast Seyðisfjörður in het oosten en vlakbij Akureyri in Noord-IJsland. De meeste skipistes vind je in het noorden en wat ons betreft vind je hier ook de mooiste. Hier tref je de skipistes aan waar je uitzicht hebt op de oceaan, waar je als het genoeg gesneeuwd heeft het vissersdorp in skiet en waar je je skitrip kunt combineren met andere mooie belevenissen. Wanneer je je winter(sport)vakantie naar IJsland bij Voigt Travel boekt en je verblijft in Akureyri, kun je een transfer met skipas bij je reis boeken. Wil je met een instructeur op pad in de omgeving van Akureyri, dan kun je ter plaatse ook contact opnemen met Iceland Snowsports.
 

waar wintersporten in IJsland 

In Noord-IJsland vind je vijf van de mooiste skipistes van het land, allemaal rondom het Eyjafjördur fjord en voornamelijk op het Troll schiereiland:

  • Hlidarfjall, Akureyri
  • Skardsdalur, Siglufjördur
  • Boggvisstadafjall, Dalvík
  • Tindaoxl, Olafsfjördur
  • Tindastoll, Saudarkrokur

In onderstaand filmpje vind je meer informatie per skipiste en krijg je een beter beeld van de sfeer en de grootte van iedere piste.
 

 

Bekijk onze wintersportreizen naar IJsland

Voigt Travel vliegt zonder tussenstop vanuit Nederland rechtstreeks naar Noord-IJsland. Je verspilt daardoor geen tijd met een overstap in Keflavík. Daarnaast brengen we je naar de mooiste skipistes, regelen we belevenisvolle skitrips en zorgen we ervoor dat je in een comfortabele accommodatie verblijft. Ondertussen krijg je via Voigt Travel ook nog de beste tips om het echte IJslandse leven te ervaren, afkomstig van de IJslanders zelf.

 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel