Autorijden in IJsland in de winter
Autorijden in IJsland Alles over autorijden in winters IJsland

Autorijden in IJsland in de winter

We krijgen de vraag vaak te horen: kun je autorijden in IJsland in de winter en zo ja; hoe doe je dat? Hoog tijd om onze kennis, tips en trucs voor iedere IJslandreiziger op een rijtje te zetten. Want autorijden in IJsland is geweldig. Lees verder en ga goed voorbereid, zonder twijfels en onzekerheid, de IJslandse weg op!
 

Zo begint het roadtrip avontuur in winters IJsland

Wanneer je een fly & drive reis naar winters IJsland boekt bij Voigt Travel, zit de huurauto er bij inbegrepen. We zorgen er voor dat je in een stevige bak rijdt, een 4x4. Deze auto's kunnen tegen een stootje, hebben de juiste tools om gravelwegen te trotseren en deinsen niet weg voor een pak sneeuw. In die auto zit een Engelse folder met alle informatie over de IJslandse wegen. Er staat in wat de verkeersborden inhouden, wat de verkeersregels zijn en waar je voor moet opletten.

Vanuit Voigt Travel bereiden we je ook extra voor. We geven je informatie over autorijden in winters IJsland, leggen je uit hoe de auto's en IJslanders omgaan met sneeuw op de wegen én plakken daar ook nog de mooiste routes door het noorden aan vast.
autorijden ijsland 4x4 
Voigt Travel vliegt wekelijks vanaf Schiphol Airport met een directe vlucht naar de hoofdstad van Noord-IJsland: Akureyri. We hebben bewust voor deze ongerepte en, vooral in de winter, onbekende regio gekozen, omdat hier een stuk minder reizigers komen en je daardoor makkelijker in aanraking komt met de IJslandse cultuur en de IJslanders zelf. Die IJslanders helpen je trouwens ook graag op weg als je toch vast komt te zitten met je auto in de sneeuw.

Hoe zien de IJslandse wegen er in de winter uit?

Niets is in IJsland zo veranderlijk als het weer. Waar het 's ochtends nog kan sneeuwstormen, daar is de hemel 's middags strakblauw. Welk weer het ook is: met een 4x4 auto kun je de meeste weersomstandigheden aan. Op de grote wegen, zoals de Road 1 en een groot deel van de Arctic Coast Way, wordt sneeuw naar de zijkanten van de wegen geschoven met een sneeuwschuiver. Op deze manier blijven de wegen begaanbaar. Er wordt bovendien gestrooid, zodat het niet glad is. 
wegen in IJsland in de winter 

Zo wordt autorijden in IJsland in de winter extra veilig

IJslanders zijn erg gesteld op veiligheid, maar ze hebben ook een andere standaard dan de Nederlanders en Belgen. Wij zijn immers niet 'gewend' aan hevige sneeuwstormen en bergwegen en schrikken daarom eerder van witte taferelen op de weg. De IJslanders weten niet beter. Om hun reis zo goed en vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, bereiden zich goed voor. En dat kun jij als reiziger ook doen. Het is goed om te weten dat de wegen een aantal uur dichtblijven wanneer er een sneeuwstorm geweest is. Er zijn websites waarop je informatie vindt over het weer en de staat van de wegen. Deze informatie is super actueel en wordt iedere minuut, als het nodig is, bijgewerkt.

Met de volgende vijf hulplijnen wordt autorijden in IJsland in de winter extra leuk én veilig:

 • Savetravel.is: op deze site vind je alles over het IJslandse weer, de conditie van de wegen en je kunt een reisschema uploaden zodat mensen (bijvoorbeeld het thuisfront) kunnen bijhouden waar je bent.
 • Road.is: op deze site vind je de meest actuele informatie over de conditie van de wegen. Er zijn ook webcams te vinden die je laten zien hoe het weer er tientallen kilometers verderop uitziet.
 • Icetra.is: meer informatie over autorijden in IJsland en de IJslandse wegen.
 • Bel +354-1777 tussen 8:00 en 16:00 uur voor actuele informatie over de conditie op de IJslandse wegen.
 • In het geval van een noodsituatie kun je het noodnummer van het autoverhuurbedrijf bellen. Dat telefoonnummer staat groot op een sticker vermeld in de auto. Ze zijn 24/7 bereikbaar.
Veilig reizen door IJsland 

Wat als je toch vast komt te zitten op de IJslandse wegen?

Een 4x4 auto scheurt veilig en makkelijk door lagen sneeuw en sneeuwstormen heen en helpt je op weg wanneer je toch vast komt te zitten. Doordat een 4x4 vier wielen heeft die kunnen bewegen, rijd je makkelijker vanuit stilstand weg uit de sneeuw en slip je een stuk minder snel weg als het ergens toch te glad is. Maar wat nou als je niet op één van bovenstaande websites hebt gekeken, voor een enorme verrassing komt te staan en toch vast komt te zitten in de sneeuw? Dan zijn Voigt Travel én de IJslanders jouw reddende engelen. 

Ten eerste kun je ons bellen bij pech zodat wij onze lokale gidsen kunnen vragen of ze jullie kunnen helpen. Ten tweede helpen de IJslanders zelf ook graag een handje. Het is een fabel dat het uitgestorven is en nooit mensen tegenkomt op IJslandse wegen, dus geen paniek dat je urenlang alleen in de kou op de weg staat. De IJslanders hebben standaard sleeptouwen, scheppen en andere benodigde gadgets in hun auto zitten. Voor je het weet, rijd je weer vrolijk verder. Én ben je een avontuur, en een leuk gesprek met een local, verder. 
autorijden ijsland hulp 

Autorijden in het binnenland van IJsland in de winter

Wil je van de 'gebaande paden' van IJsland af en het binnenland in? Begrijpen we! In het binnenland van IJsland vind je indrukwekkende landschappen vol kraters, watervallen en lavaformaties. Maar doe dat niet met je eigen 4x4. 's Zomers in IJsland kom je met een 4x4 een heel eind op de F-wegen maar 's winters moet je je hier echt niet aan wagen. De enige soort auto die deze wegen aankan, is de Super Jeep. Onze IJslandse gidsen zijn in het bezit van zo'n jeep. Zij weten alles over de wegen in het binnenland, hoe zij de dikke pakken sneeuw en bergwegen trotseren en hoeveel bar lucht er in de banden moet zitten.

Wil je de vulkanische landschappen rond Myvatn, de bergen rondom Akureyri en de metershoge Dettifoss bewonderen, kies dan voor een excursie of trip met de Super Jeep. Extra leuk: je zit comfortabel én je kunt lekker met je reisgenoten en de gids kletsen over alles wat je tegenkomt en ziet! 

 

Algemene tips voor autorijden in IJsland in de winter

We hopen dat we je met deze informatie en tips wat meer op (de IJslandse) weg geholpen hebben. We eindigen deze pagina graag met wat algemene tips, van de IJslandse overheid, voor het veilig rijden in IJsland. Doe er je voordeel mee.

 • De meeste bergwegen, en dan voornamelijk in het binnenland, zijn t/m juni gesloten. 
 • De maximum snelheid is 50 km/uur in de bebouwde kom, 80 km/uur op grindwegen buiten de bebouwde kom en 90 km/uur op asfaltwegen. 
 • Het is wettelijk verplicht om altijd met licht aan te rijden, dag en nacht.
 • IJsland is al het rijden buiten wegen of gemerkte sporen bij de wet verboden.
 • Het gebruik van een veiligheidsgordel is voor alle passagiers, voorin en achterin, door de wet voorgeschreven.
 • De IJslandse wet verbiedt elk soort van rijden onder invloed van alcohol.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel