Vulkanische natuurgebieden in Noord-IJsland
Vulkanische natuurgebieden

Vulkanische natuurgebieden in Noord-IJsland

IJsland is één van de meest vulkanische landen ter wereld. Er zijn in totaal 140 vulkanen waarvan er 30 actief zijn. Los van de vulkanen is er meer vulkanisch landschap in IJsland te bewonderen. Van pruttelende modderpotten tot gestolde lavavelden. Wil je dit zien? Ga naar Mývatn in het noorden van IJsland. Hier ligt zoveel moois en bizars verspreid, dat je het gevoel hebt op een compleet andere planeet te zijn beland. Op deze pagina tippen we een aantal prachtige vulkanische natuurgebieden in deze regio.

Hverir

Hverir is een gebied vol hete bronnen en aardkorstopeningen. Dit gebied vol paarse, roze, bruine en 's winters witte kleuren is één van de grootste solfatarenvelden van IJsland. Een solfaterenveld is mega vulkanisch, want het ligt vol met pruttelende bronnen, kokende modderpotten en opengescheurde grond waar dikke rook, damp en gas uitkomt. En dat ruik je ook, want in die gassen zit heel veel zwavel en waterstofsulfide. Die geur, die iets wegheeft van verrotte eieren, valt goed te waarderen. Het ruikt namelijk écht naar vulkanische activiteit, naar de aarde. Hier ervaar je goed hoe sterk en krachtig deze planeet is.

Aan de rand van Hverir ligt de 432 meter hoge Námafjall berg. Deze kun je beklimmen. Trek voor de zekerheid spikes aan onder je schoenen. Dan glijd je niet uit.

 

Sneeuwschoenwandelen over lavavelden

Wanneer de rauwe lavavelden van Mývatn bedekt zijn met een laag sneeuw, is het tijd om de sneeuwschoenen onder je voeten te binden. Begin de dag goed met een wandeling vroeg in de morgen naar de Hverfjall krater. Hiervoor gebruik je geen sneeuwschoenen, maar spikes. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de omgeving én op de opkomende zon.

’s Middags maak je wandeltochten door het vulkanische wonderland van Mývatn, zoals door het sprookjesachtige Dimmuborgir met al haar grillige, en metershoge, rotsen en magmaformaties. Ook naar de Lofthellir Ice Cave heb je sneeuwschoenen nodig. Je komt anders geen meter vooruit!

 

Hverfjall

De kegelvulkaan Hverfjall is hét kenmerkende natuurschepsel van Mývatn. De 312 meter hoge wanden komen op veel plekken op de achtergrond terug. De vulkaan ontstond 2500 jaar geleden tijdens een uitbarsting. De lava die uitgestoten werd koelde door water, dat ook aanwezig was tijdens de uitbarsting, onmiddellijk af. In drie dagen vormde de ringvormige Hverfjall krater zich van vulkanisch gesteente, as en fijn gruis.

Om er te komen heb je een 4x4 auto nodig. De weg er naartoe bestaat uit stenen, kuilen en losliggend grind. Eenmaal aangekomen bij de voet van de Hverfjall kan de tocht omhoog beginnen. Dit doe je op goede wandelschoenen.Het platte stuk richting de vulkaan is erg glad, dus je hebt ook spikes nodig. Als je boven aankomt, heb je een adembenemend uitzicht over het gebied rondom Mývatn. Je ziet de rotsformaties van Dimmuborgir liggen, je ziet de metershoge rookpluimen van de geothermische energiecentrales en je kunt het turkooisblauwe Mývatn Nature Baths bewonderen. In de zomer is het mogelijk om de ring van de vulkaan rondom te lopen. In de winter niet, maar je kunt wel een stukje naar links of rechts. Een hike naar de Hverfjall krater doe je met een gids van Geo Travel.

 

Dimmuborgir

Dimmuborgir betekent letterlijke duistere burchten in het IJslands en is een natuurreservaat vol grillige rotsformaties. Deze rotsformaties bestaan uit vulkanisch gesteente. Drieduizend jaar barstten diverse vulkanen in dit gebied uit. De uitbarstingen zorgden voor een dikke stroom lava. Toen de lava afkoelde, zakte het 'lavadak' in. Dit veroorzaakte de zwarte torentjes die je vandaag de dag nog steeds in Dimmuborgir ziet. Sommigen zeggen dat Dimmuborgir lijkt op een oud, vervallen en grimmig kasteel.

Niet alleen reizigers en locals vinden Dimmuborgir een bijzonder natuurtafereel. Ook filmmakers zagen er prachtige filmdecors in. Een film van Games of Thrones is bijvoorbeeld hier opgenomen.