Het klimaat van IJsland
Het klimaat van IJsland Alles over het klimaat van IJsland

Het klimaat van IJsland

Veel mensen denken dat het klimaat van IJsland voortdurend ijskoud is, maar dat is niet het geval. IJsland heeft eigenlijk een veel milder klimaat dan de naam doet vermoeden. Op deze pagina lees je alles over het klimaat van IJsland en ook welk weer je kunt verwachten.

Het klimaat van IJsland: de feiten op een rij

Een van de redenen voor het milde klimaat in IJsland is het feit dat IJsland vol geothermische activiteit, warmwaterbronnen, geisers en hete modderpoelen zit. Je zou het kunnen zien als een soort vloerverwarming!

De voornaamste reden is echter de warme Golfstroom die vanuit het Caribisch gebied langs het westen en zuiden van IJsland stroomt. Deze stroom zorgt voor het milde klimaat, maar daarbij ook voor onvoorspelbaar weer. De milde Atlantische lucht mengt zich met de koude Arctische lucht uit het noorden en dit is wat de plotselinge en frequente veranderingen in het weer veroorzaakt. Alle seizoenen hebben iets magisch, afhankelijk van wat je wilt zien en doen in IJsland.

Het weer in IJslandDe temperatuur in IJsland

Hoewel de temperatuur in IJsland dus milder is dan je zou verwachten, is het nog steeds behoorlijk koud. De gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Reykjavík ligt rond 1°C in de winter en rond 12°C in de zomer. De temperatuur in Reykjavík kan dalen tot -10°C in de winter, of oplopen tot +10°C, en in de zomer kan het dalen tot ongeveer 7°C en oplopen tot 25°C . Reykjavík ligt in het zuidwesten van het land en er is hier vaak meer neerslag dan het noorden.

Het weersveranderingen in IJsland 

Het klimaat van IJsland: zonnig óf mist en regen

Het klimaat van IJsland zorgt ervoor dat het weer in IJsland totaal onvoorspelbaar is. Je kunt wakker worden op een mooie zonnige dag, even gaan douchen en vervolgens naar buiten stappen… recht in een sneeuwstorm. Of je rijdt door een vallei met niets anders dan een heldere lucht en een warm zonnetje, maar zodra je over de heuvel rijdt… zie je alleen maar mist en regen. Het kan soms kouder aanvoelen dan de temperatuur aangeeft door de frisse wind, maar op warmere dagen kan het soms voelen als een echte zomerdag doordat de lucht vrij droog is. Onze tip is dus om je in lagen aan te kleden en op alles voorbereid te zijn! Check het weerbericht ten alle tijden, maar neem het wel met een korreltje zout.  

Het weer in IJsland 

Het weer in IJsland

Het weer in IJsland is op z’n zachtst gezegd… onvoorspelbaar! Het is de meest gestelde vraag over IJsland, maar des te moeilijker om antwoord op te geven. IJsland heeft in principe vier seizoenen, maar soms is het alsof er vier seizoenen in één dag langskomen in IJsland! We vertellen je meer over het weer in IJsland. 

Het weer in Akureyri

De grootste stad in het noorden van IJsland (en de startplek van onze reizen!) is Akureyri. Akureyri heeft over het algemeen vrij warme dagen in de zomer, maar koudere dagen in de winter. De zuidkust is vaak iets warmer, maar ook natter en windiger dan het noorden. In het noorden ligt vaker sneeuw dan in het zuiden en het is er vrij rustig en ongerept: voor het echte IJsland gevoel vertrek je dus naar het noorden! 
 

Zomer of winter

De zomer is het hoogseizoen en de meest populaire tijd om naar IJsland te komen. Het weer is milder, de dagen zijn langer, alle wegen zijn open en het lijkt er altijd golden hour te zijn. Het is de ideale tijd om mooie road trips te maken, lange (of meerdaagse) wandelingen te maken en walvissen te spotten.

Sommige hoogtepunten van IJsland zijn echter alleen maar te zien in de winter: de toffe winterse activiteiten zoals een sneeuwscootertocht. Je kan in de winter zelfs skiën in het noorden van IJsland!

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel