24 uur licht in IJsland
24 uur licht in IJsland

24 uur licht in IJsland

In de zomermaanden is er in IJsland gemiddeld rond de 20 uur daglicht! De zon gaat onder rond middernacht en komt drie uur later weer op. De lange dagen en warme nachten geven je de mogelijkheid om langer op te blijven, meer te zien en meer te doen. Een bijkomend voordeel zijn de fantastische roze en gouden kleuren van de hemel in de zomertijd. Het wordt nooit écht donker, dus eigenlijk is het in deze periode alsof het 24 uur licht is in IJsland.

Waar huur je een auto in IJsland?

Zelf een auto huren in IJsland is mogelijk, maar het is kostbaar en daarbij kost het veel tijd om alles zelf te regelen. Boek daarom een voordelige fly & drive autorondreis naar IJsland bij Voigt Travel! Bij onze fly & drive reizen ben je vrij om rond te reizen, maar zijn de essentiële zaken vooraf geregeld. Het vliegticket, de huurauto, de overnachtingen met ontbijt, mooie routesuggesties en opties voor bijzondere excursies zijn inbegrepen.

De voordelen van een fly & drive autorondreis door IJsland

Het grootste voordeel van een fly & drive autorondreis door IJsland is dat je het gevoel van vrijheid dat bij IJsland hoort kunt ervaren, maar de essentiële zaken vooraf geregeld zijn! Je hoeft alleen maar in te stappen en te genieten van alles wat IJsland te bieden heeft. Je ontvangt de huurauto al op het vliegveld. Wat een gemak! Je slaapt op de mooiste plekjes en ziet tijdens de reis ontzettend veel van IJsland. Er zijn verschillende routes voor je samengesteld zodat je alle highlights kunt ervaren. Het is natuurlijk ook mogelijk om af te wijken van de route, maar je overnachtingsplekken liggen vast. Vaak zit er ook een bijzondere activiteit bij de reis inbegrepen!

Nog meer zien en doen? In IJsland kun je van alles ondernemen. Daarom heeft Voigt Travel een aantal unieke activiteiten en excursies voor je geselecteerd die je bij je reis kunt boeken. Zo stel je gemakkelijk je eigen autorondreis door IJsland samen.
 

Akureyri 24 uur licht in IJsland 

Middernachtzon: 24 uur licht in IJsland

De middernachtzon in IJsland betekent dat wat het woord al impliceert: in de zomer gaat de zon pas om middernacht onder en komt zo’n twee tot drie uur later weer op. Het is in hartje zomer dus bijna 24 uur licht in IJsland. De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen dat voorkomt in de noordelijke en zuidelijke poolregio's van de planeet.  De aarde draait een baan om de zon in precies 1 jaar tijd. Doordat de as van de aarde een hoek van 23,5 graden maakt ten opzichte van het vlak dat door die baan wordt gemaakt krijgen we de gekende seizoenen, met het lengen en korten van de dagen. Het noordelijk halfrond vangt daardoor meer zonlicht in de zomer. 

In het zuiden zijn er vrijwel geen bereikbare plekken om dit te ervaren, dus de enige kans om getuige te zijn van de magie van de middernachtzon is om naar noordelijk gelegen gebieden te gaan. Er is geen betere plek op aarde dan IJsland om getuige te zijn van de middernachtzon en reizen in deze periode is magisch. Bekijk onze zomerreizen naar IJsland hier!

24 uur licht in IJsland 

Midzomernachtfestival

Tijdens bepaalde tijden van het jaar (rondom 21 juni in het noorden) creëert de hoek van de aarde in het uiterste een scenario waarin de zon nooit onder de horizon zal gaan. De zon is dan écht 24 uur per dag zichtbaar en op deze dag is het tijd voor de bijzondere Midzomernacht (Summer Solstice of Jonsmessa) in IJsland. Op 24 juni vieren  IJslanders de langste dag van het jaar. Over deze nacht wordt gedacht dat het bovennatuurlijke krachten heeft: koeien kunnen praten, magische stenen drijven naar boven in het water, zeehonden worden mensen, elfen verleiden je en trollen lokken je naar hun wereld…

Ook leuk: ieder jaar vindt het Secret Solstice Festival plaats. Tijdens deze vier dagen treden er beroemde internationale artiesten op en organiseert het (gezinsvriendelijke!) festival ook een aantal unieke off-site evenementen, waaronder concerten op een gletsjer of in een echte vulkaan!

Middernachtzon en fotografie

In de zomer is het soms alsof het urenlang golden hour is: ideaal voor fotografie in IJsland. De gemiddelde fotograaf houdt enorm van zonsopgangen en zonsondergangen. Het probleem is vaak dat ze nooit lang duren: er is nauwelijks tijd om te fotograferen voordat de zon achter de horizon verdwijnt. 

In IJsland zijn er slechts een paar dagen in IJsland wanneer de echt 24 uur zichtbaar is, maar de overige dagen in de zomer blijft de zon nooit lang weg. De zon reist gewoon langs de horizon en creëert een verlengde zonsondergang, die uiteindelijk naadloos vervaagt tot zonsopgang. Zo heb je een zonsondergang en zonsopgang die uren duurt en alle tijd om de mooiste plekken van IJsland te fotograferen in fantastisch licht. 
 

Vissen bij 24 uur licht in IJsland 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel