Top 10 bezienswaardigheden Noorwegen
Alles over Noorwegen

Top 10 bezienswaardigheden Noorwegen

Noorwegen beschikt over een prachtige natuur en evenzo mooie stadjes en steden. Van fjorden en gletsjers tot hoge bergpieken in het zuiden en parelwitte zandstranden in het noorden. Maar wat mag je nou echt niet overslaan tijdens een Noorwegen vakantie in de zomer? Als specialist heeft Voigt Travel de must sees op een rijtje gezet in deze top 10 bezienswaardigheden Noorwegen!
 


 

1. Noorse fjorden

Voor veel mensen zijn de Noorse fjorden dé reden om naar Noorwegen op vakantie te gaan. Het land beschikt over meer dan duizend fjorden die over de gehele westkust verspreid liggen: van Oslo tot aan de Noordkaap. In het fjordenlandschap varen niet alleen cruiseschepen, er zijn ook tal van andere activiteiten te ondernemen. Daarnaast zijn er prachtige autoroutes mogelijk. Langs een deel van de Noorse fjorden liggen routes die vallen onder de bekroonde Nationaal-Toeristische Routes. Bekijk de mooiste fjorden.

fjorden noorwegen 

2. Noordkaap

Het staat met stip bovenaan de bucketlist van menig Scandinavië liefhebber: de Noordkaap. Het noordelijkste puntje van Europa heeft een enorme aantrekkingskracht op reizigers. In de zomer is het in dit gebied zelfs 24 uur per dag licht. Tijdens de Middernachtzon periode kan er daardoor zelfs om middernacht nog met ‘daglicht’ naar het einde van de wereld worden gestaard. Deze magische plek wordt in de zomer overigens niet alleen door mensen aangedaan. Ook kuddes rendieren en papegaaiduikers vermaken zich uitstekend op de Nordkapp! Reizen naar de Noordkaap.

noorwegen bezienswaardigheden 

3. Trollstigen

Eén van de best bezochte attracties van Noorwegen is Trollstigen. Deze Nationaal-Toeristische Route van 106 kilometer door het westen van Noorwegen staat bekend om haar haarspeldbochten: 11 in totaal. De weg heeft een stijgingspercentage van 9% en biedt onderweg prachtige vergezichten. Tijdens de klim naar boven passeer je watervallen, bergkammen, diepe fjorden en groene valleien. Bij Ørnesvingen heb je zicht op het mooiste fjord ter wereld: Geirangerfjord. Verder zijn de watervallen 'syv søstrene' (Zeven Zusters) de moeite waard.

vakantie noorwegen 

4. Flåmsbana

Liefhebber van treinreizen? Dan staat de Flåmsbana (spoorlijn Myrdal - Flåm) ongetwijfeld ergens bovenaan je wensenlijst. Volgens velen is dit namelijk de mooiste treinreis ter wereld. Zo niet, dan is het in ieder geval de mooiste treinroute in Noorwegen. De lijn is slechts 20 kilometer lang, maar met een stijging van 865,5 meter is het één van de steilste trajecten ter wereld. De trein stopt onderweg bij verschillende kleine stations, maar hoogtepunt is zonder meer de waterval Kjosfossen. Eindpunt op de lijn is Myrdal. Vanaf hier kun je dezelfde route per trein weer terugnemen, maar het is ook mogelijk om de afdaling per mountainbike te ondernemen. Lees meer over Flåm.

highlights noorwegen 

5. Jostedalsbreen National Park

Bijna de helft van het Jostedalsbreen National Park is bedekt onder een dikke laag ijs. Ook in de zomer. Het park bezit namelijk niet alleen de grootste gletsjer van Noorwegen, het is tevens de grootste gletsjer van het vasteland van Europa. Wandelend door dit park heb je op het ene moment het idee dat je je in hartje zomer bevindt, en op het andere moment in de winterse kou. Het park is zowel vanuit Jostedalen (Luster) als vanuit Fjærland (Sogndal) te bereiken. Bezoek hier in ieder geval de musea over het park.

wat te doen noorwegen 

6. Oslo

Hoofdstad Oslo wordt meer en meer ontdekt als een leuke stad voor een citybreak. Maar ook als onderdeel van een rondreis door Zuid-Noorwegen mag een bezoek aan Oslo eigenlijk niet worden overgeslagen. De stad heeft een prachtige ligging. Ingeklemd tussen het Oslofjord en de heuvels heeft het voor een ieder wat wils. Bezoek de prachtige musea in de stad, ga het water op om de fjorden te ontdekken en wandel naar de skischans van Holmenkollen voor het mooiste uitzicht over de omgeving.

wat doen noorwegen 

7. Hanzestad Bergen

Bergen is na Oslo de tweede stad van het land, maar qua naamsbekendheid doet het weinig voor de hoofdstad onder. Dat komt op de eerste plaats door het schilderachtige karakter van het centrum van de stad, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De rode houten pakhuizen geven het stadscentrum een gezellige aanblik. Maar ook de ligging aan het water heeft de stad veel bekijks gegeven. Het mooiste uitzicht over de stad biedt de berg Fløyen. Vanuit Bergen brengt de kabelbaan Fløibanen bezoekers in 5 a 6 minuten naar de top van de berg. Het is één van de zeven bergen waar de stad haar naam aan heeft te danken: de syv fjell (de zeven bergen). Bekijk alle tips voor Bergen.

zien noorwegen 

8. Lofoten en Vesterålen eilanden

In het noorden van Noorwegen zijn enkele van de mooiste (schier)eilanden ter wereld te vinden. Zowel de Lofoten als de Vesterålen eilanden beschikken over schilderachtige vissersdorpjes, parelwitte zandstranden, hoge bergen en diepe fjorden. Vooral rond de Vesterålen heb je het hele jaar de mogelijkheid om walvissen en dolfijnen te spotten. De potvis haalt graag haar eten op in dit deel van de Atlantische Oceaan. Tijdens een safari op een RIB-boat heb je daarnaast de mogelijkheid om zeearenden en papegaaiduikers te spotten.

bezienswaardigheden noord noorwegen 

9. Jotunheimen National Park

Jotunheimen is het populairste nationale park van Noorwegen. Dit berggebied in Zuid-Noorwegen staat bekend om haar hoge bergen en bergpieken. Met de Galdhøpiggen (2,469 meter) en Glittertind (2,464 meter) bezit het de twee hoogste bergen van Noorwegen. Verder heeft het gebied tientallen watervallen, meren, gletsjers en valleien. De Nationaal-Toeristische Route Sognefjellsvegen (Route 55) doorkruist het park in het zuiden. Voor raften en kajakken ga je naar de rivier Sjoa, een aftakking van het Gjende meer.

bezienswaardigheden zuid noorwegen 

10. Besseggen bergwandelroute

Besseggen is onderdeel van het nationale park Jotunheimen en onder ervaren wandelaars een begrip. Deze populaire wandelroute wordt in de zomermaanden door veel actievelingen aangedaan. En dat is niet voor niets. De uitzichten vanaf de bergkam zijn weergaloos. De hele route langs het Gjende meer duurt ongeveer 6 a 8 uur. Let op: de tocht gaat langs steile bergpieken en het kan er erg winderig zijn. Daarom is het ongeschikt voor beginners. Begin de wandeling in de berghut Memurubu en wandel naar de Gjendesheim hut.

fjord noorwegen wat te doen 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel