Bezienswaardigheden Flåm
Flåm Alle bezienswaardigheden van Flåm op een rij

Bezienswaardigheden Flåm

Hoewel het een piepklein plaatsje is, is Flåm één van de populairste plaatsen in het zuiden van Noorwegen. Flåm bevindt zich in de regio Fjord Noorwegen en ligt aan de Aurlandsfjord, een zijarm van de Sognefjord, de diepste fjord ter wereld. Flåm is met de auto bereikbaar via de E16 uit Bergen. Hoewel het vooral in de zomermaanden erg druk kan zijn in het plaatsje, zijn er in de buurt gelukkig meer dan genoeg plekken waar je helemaal alleen kunt zijn.

Flåm wordt omgeven door steile bergpieken en diepe dalen. Een spectaculaire omgeving waar veel te zien en te doen is. Maar wat zijn nou de hoogtepunten van Flåm? Bekijk hieronder de belangrijkste bezienswaardigheden.

 

Flåmsbana (Flåm railway)

Veruit de bekendste attractie van Flåm is de spoorlijn Flåmsbana. Dit 20 kilometer lange traject behoort met een stijging van 865,5 meter tot één van de steilste ter wereld en gaat van Flåm naar Myrdal en vice versa. De natuur langs het spoor is verbluffend mooi: groene bergen, diepe valleien, steile rotswanden, besneeuwde bergtoppen en tal van watervallen. De trein volgt grotendeels de rivier Flåmselvi en rijdt door de 1320 meter lange Nåli tunnel. Bij de waterval Kjosfossen stopt de trein zodat alle reizigers een foto kunnen maken, waarna het de reis naar Myrdal vervolgt. Meer weten over de spoorlijn? Ga dan naar het Flåm Railway Museum.

flamsbana noorwegen 

Watervallen

In de omgeving van Flåm zijn meerdere watervallen te vinden. De bekendste waterval in de omgeving is Kjosfossen, niet op de laatste plaats vanwege het treinstationnetje aan de voet van de waterval. Deze waterval bevindt zich op 669 meter hoogte en heeft een hoogteverschil van 225 meter. Ook Rjoandefossen is te zien vanuit de Flåmsbana. Met een hoogteverschil van maar liefst 310 meter is dit een erg spectaculaire waterval. Ook de Brekkefossen verdient een speciale vermelding. Andere watervallen in de omgeving van Flåm zijn Tunnshello, Kardalsfossen en de Myrdalsfossen.

flam watervallen 

Fietsen en wandelen

Heb je na het zien van de vele watervallen vanuit de trein zin gekregen om iets actiefs te doen? Genoeg opties in dat geval. Bijvoorbeeld fietsen. Vanuit Myrdal is het mogelijk om de hele route terug naar Flåm per mountainbike te ondernemen. Het enige wat je hoeft te doen is het fietspad langs de Flåmselvi rivier te volgen. De uitzichten zijn spectaculair. Maar het is ook mogelijk om in Flåm op de fiets te stappen en de fietsroute Rallarvegen naar Finse te volgen. Volgens velen is dit de mooiste route van Noorwegen. Liever wandelen? Zowel in het dal bij Flåm, als in de bergen zijn meer dan genoeg wandelpaden. Ook voor bergwandelingen ben je hier aan het juiste adres.

flam fietsen 

Nærøyfjord

Flåm is direct aan de Aurlandsfjord gelegen. Dit fjord is een zijarm van de Sognefjord, de diepste en op één na langste ter wereld. Een ander prachtig fjord in de omgeving van Flåm is de Nærøyfjord. Dit fjord is de smalste ter wereld (op sommige plekken slechts 250 meter breed) en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt natuurlijk in je auto stappen en de fjorden vanaf de kant bewonderen. Maar het is hier ook mogelijk om een kajak te huren en het water op te gaan. Voel het water en neem de natuur in je op. Iets minder avontuurlijk? Ga dan mee op een cruise door de Noorse fjorden. Vanuit Flåm kun je een fjord cruise naar Gudvangen boeken.

flam boottocht 

Reizen naar Flåm

Voigt Travel biedt verschillende rondreizen in het zuiden van Noorwegen aan waarbij je Flåm kunt bezoeken. Tijdens deze reizen kun je optioneel een treinticket voor de Flåmsbana boeken, maar het is uiteraard ook mogelijk om met je eigen auto of huurauto naar Flåm te gaan.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel