Vakantie in de Noorse fjorden
De Noorse fjorden Op vakantie naar de Noorse fjorden in de zomer

Vakantie in de Noorse fjorden

De Noorse fjorden zijn voor veel mensen dé reden om in de zomer op vakantie naar Noorwegen te gaan. Ze staan dan ook in vrijwel alle lijstjes met Noorwegen bezienswaardigheden. Het land heeft meer dan duizend fjorden die zich uitstrekken over de hele westelijke kustlijn. Globaal van Stavanger in het zuiden van Noorwegen tot Alta in het uiterste noorden van Noorwegen. Maar ook in de buurt van Oslo is in de vorm van het Oslofjord een fjord te vinden. UNESCO heeft de Noorse fjorden in 2005 opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

Een fjord wordt gekenmerkt door de steile wanden en majestueuze kliffen, soms vergezeld met een waterval. Hoewel een fjord officieel een inham in een bergachtige kust is, worden in Noorwegen ook een aantal meren voor fjord aangezien, vanwege de steile bergen. Noorwegen is niet het enige land dat over fjorden beschikt. Andere bekende landen met fjorden zijn Schotland, IJsland, Canada, Nieuw-Zeeland en Groenland.

mooiste fjorden 

De mooiste fjorden in Zuid-Noorwegen

Als aan Noorse fjorden wordt gedacht komen toch vooral de fjorden in het zuiden van het land op het netvlies. Zo is het Sognefjord in Zuid-Noorwegen bijvoorbeeld de diepste van het land. Dit zijn de spectaculairste fjorden in het zuiden (van zuid naar noord):

Lysefjord
Het Lysefjord spreekt weinig mensen tot de verbeelding, maar de bekendste rotsformatie van het fjord des te meer. Ieder jaar bezoeken honderdduizenden mensen de Preikestolen, in de buurt van Stavanger. De wandeltocht duurt 4 uur, maar het uitzicht is verbluffend mooi.

Hardangerfjord
Ook het Hardangerfjord beschikt over een beroemde rots. De Trolltunga hangt maar liefst 700 meter boven het Ringedalsmeer. Opvallend langs dit fjord zijn de vele fruitbomen. Een groot deel van de Noorse fruitteelt komt uit deze regio.

Sognefjord
Het Sognefjord is het bekendste fjord van Noorwegen. Dat komt niet op de laatste plaats door haar lengte. Met 204 kilometer is het de op twee na langste ter wereld. Er is dan ook veel te bekijken langs het Sognefjord.

Geirangerfjord
Vanuit Nederland en België moet je hier het verste voor rijden, maar een bezoek aan de Geirangerfjord is dat meer dan waard. Het wordt gezien als het mooiste fjord van Noorwegen. Niet voor niets staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Beroemd in het fjord zijn de watervallen Syv Søstrene (Zeven Zusters).
 

De mooiste fjorden in Noord-Noorwegen

Hoewel de bekendste en drukst bezochte fjorden in het zuiden van Noorwegen te vinden zijn, beschikt Noord-Noorwegen ook over enkele pareltjes. Hier kun je de Noorse fjorden nog helemaal voor je alleen hebben. De drie bekendste en mooiste fjorden in het noorden van Noorwegen zijn (van zuid naar noord):

Trollfjord
Het Trollfjord is een 2 kilometer lang fjord, dat slechts 100 meter breed is. Het fjord bevindt zich op het eiland Austvågøy, onderdeel van de eilandengroep Vesterålen, en niet ver van de Lofoten.

Lyngenfjord
Het Lyngenfjord bevindt zich in de provincie Troms. Met een lengte van 82 kilometer is de Lyngenfjord het langste fjord van deze provincie, waarvan Tromsø de hoofdstad is. Langs de zuidkant van het fjord bevinden zich de Lyngen Alpen.

Altafjord
Het Altafjord ligt in de provincie Finnmark, in het uiterste noorden van Noorwegen. Het fjord is vernoemd naar de gelijknamige stad Alta en is 38 kilometer lang. De rotskust van Alta staat vanwege de rotstekeningen op de Werelderfgoedlijst.
 

Reizen langs de Noorse fjorden

Tijdens de rondreizen van Voigt Travel in Scandinavië heb je alle tijd om de mooiste fjorden van Noorwegen te bekijken. Dat kan tijdens een reis met eigen auto, maar ook door middel van een fly & drive rondreis waarbij je in Bergen, Stavanger of Rovaniemi (in Fins Lapland) een huurauto oppikt.

De Noorse fjorden zijn erg geschikt om activiteiten te ondernemen. Je kunt gewoon heerlijk met de auto langs de kust rijden, maar er zijn ook tal van mogelijkheden om te wandelen. Uiteraard geeft Voigt Travel je voor de reis enkele leuke tips. Uiteraard combineer je de fjordenreis met andere hoogtepunten in Noorwegen, Zweden of Finland.

fjorden noorwegen

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel