De Noorse fjorden Op vakantie naar de Noorse fjorden in de zomer

noorse fjorden

Vakantie in de Noorse fjorden

De Noorse fjorden zijn voor veel mensen dé reden om in de zomer op vakantie naar Noorwegen te gaan. Het land heeft meer dan duizend fjorden die zich uitstrekken over vrijwel de hele westelijke kustlijn. Globaal van Stavanger in het zuiden van Noorwegen tot Alta in het uiterste noorden van Noorwegen. UNESCO heeft de Noorse fjorden in 2005 opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

Bang om in Noorwegen te struikelen over de toeristen is echter niet nodig. Althans, niet in Noord-Noorwegen. Rond de bekendste fjorden in Zuid-Noorwegen (het Sognefjord en het Hardangerfjord) kan het vooral in de zomermaanden erg druk worden. Anders is dat in het noorden van Noorwegen. Daar kunt u de Noorse fjorden nog helemaal voor u alleen hebben.

Een fjord wordt gekenmerkt door de steile wanden en majestueuze kliffen, soms vergezeld met een waterval. Hoewel een fjord officieel een inham in een bergachtige kust is, worden in Noorwegen ook een aantal meren voor fjord aangezien, vanwege de steile bergen. Noorwegen is niet het enige land dat over fjorden beschikt. Andere bekende landen met fjorden zijn Schotland, Canada, IJsland, Nieuw-Zeeland en Groenland.
 

De mooiste fjorden in Noord-Noorwegen

Hoewel de bekendste en drukst bezochte fjorden in het zuiden van Noorwegen te vinden zijn, beschikt Noord-Noorwegen ook over enkele pareltjes. De drie bekendste en mooiste fjorden in het noorden van Noorwegen zijn (van zuid naar noord):

Trollfjord
Het Trollfjord is een 2 kilometer lang fjord, dat slechts 100 meter breed is. Het fjord bevindt zich op het eiland Austvågøy, onderdeel van de eilandengroep Vesterålen, en niet ver van de Lofoten.

Lyngenfjord
Het Lyngenfjord bevindt zich in de provincie Troms. Met een lengte van 82 kilometer is de Lyngenfjord het langste fjord van deze provincie, waarvan Tromsø de hoofdstad is. Langs de zuidkant van het fjord bevinden zich de Lyngen Alpen.

Altafjord
Het Altafjord ligt in de provincie Finnmark, in het uiterste noorden van Noorwegen. Het fjord is vernoemd naar de gelijknamige stad Alta en is 38 kilometer lang. De rotskust van Alta staat vanwege de rotstekeningen op de Werelderfgoedlijst.
 

Reizen langs de Noorse fjorden

Tijdens de rondreizen van Voigt Travel in Noord-Europa heeft u alle tijd om de mooiste fjorden van Noorwegen te bekijken. Dat kan tijdens een reis met eigen auto, maar ook door middel van een fly & drive rondreis waarbij u in Tromsø of Rovaniemi (in Fins Lapland) een huurauto oppikt.

De Noorse fjorden zijn erg geschikt om activiteiten te ondernemen. U kunt gewoon heerlijk in uw auto langs de kust rijden, maar er zijn ook tal van mogelijkheden om te wandelen. Uiteraard geeft Voigt Travel u voor uw reis enkele leuke tips. Uiteraard combineert u uw fjordenreis met andere hoogtepunten in Noorwegen of Fins Lapland.

fjorden noorwegen

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel