De beste reistijd voor Noorwegen, Finland en Zweden
Beste reistijd Scandinavië

De beste reistijd voor Noorwegen, Finland en Zweden

Als je op vakantie bent, wil je optimaal genieten van alles wat je vakantiebestemming te bieden heeft. Daar komen prettige weersomstandigheden goed bij van pas. Niets is minder leuk dan een excursie die letterlijk in het water valt door de regen. Of een bezienswaardigheid waarvoor je, vanwege de drukte, in de rij moet staan. Wij helpen je hier graag mee verder. Op deze pagina vind je daarom alle informatie over de beste reistijd voor jouw rondreis door Scandinavië.
 

Beste reistijd Noorwegen

De beste reistijd voor Noorwegen zijn de maanden mei t/m augustus. Door de warme Golfstroom is het aangenaam warm aan de westkust. De temperatuur in het noorden schommelt in deze periode tussen de 13ºC en de 18ºC. Het regent er gemiddeld 70 mm per maand. Mei is de droogste maand. In zuid-Noorwegen ligt de temperatuur tussen de 15ºC en de 25ºC. Het regent er gemiddeld 60 mm per maand. In het hoogseizoen, van juli t/m augustus, worden de bekendste steden en bezienswaardigheden erg drukbezocht. Juni is daarom de beste maand om Noorwegen te ontdekken.

Ontdek al onze groepsreizen en individuele rondreizen naar Noorwegen.

beste reistijd noorwegen 

Beste reistijd Zweden

De beste reistijd voor Zweden is juni t/m september. In het noorden is het in deze periode gemiddeld 18ºC. Als je hoger de bergen in gaat, moet je rekenen op temperaturen rond de 15ºC. Van begin juni t/m halverwege augustus kun je genieten van de middernachtzon. Tot halverwege juli gaat de zon zelfs helemaal niet onder. De dieren, zoals de rendieren, elanden, beren, wolven en lynxen in het bos, leven ook op. Hierdoor is de kans om één van deze wilde dieren te zien groot. Vanaf begin september begint het weer donkerder te worden. In deze maand heb je daardoor de kans om het noorderlicht te zien.

Het zuiden van Zweden kent stralende zomers, met temperaturen variërend van 20ºC tot 25ºC. In juli hebben de Zweden zelf ook vakantie. Daarom kan het in deze periode op sommige plekken erg druk zijn. In het noorden kun je daarentegen het hele jaar door genieten van de rust en ruimte. Je zult in Zweeds Lapland in juli en augustus hooguit wat meer tegenliggend verkeer tegenkomen. Daarnaast moet je op de bekendere plekken, en in de bekendere plaatsen zoals Kiruna, rekenen op iets meer drukte dan in de andere maanden. De beste reistijd voor Zweden is daarom juni en september.

Wil je Zweeds Lapland ontdekken? Bekijk al onze groepsreizen en individuele rondreizen.

beste reistijd zweden 

Beste reistijd Finland

De beste reistijd voor Finland is in de periode juni t/m september. De temperatuur in Fins Lapland is dan gemiddeld 16ºC. In Zuid-Finland kan het warmer worden en kan je genieten van wel 23ºC, dat daar soms de thermometer aantikt. Doordat het in het zuiden vaak warmer wordt, kan je heerlijk genieten van het aangename water temperatuur van de meren en de lange zomeravonden tegemoet gaan.

Juni en juli zijn zowel in het noorden als in het zuiden de warmste maanden. Wel heb je in deze periode te maken met meer muggen dan in augustus en september. Met de juiste kleding en mug-afwerende middelen houd je de muggen op afstand. Daarnaast zijn de maanden juni en juli uitermate geschikt om elanden, rendieren, wolven, lynxen en beren te spotten.

In september begint het weer donkerder te worden. Deze periode wordt de Ruska genoemd, de Finse Indian Summer. Dit is een perfecte periode om in Fins Lapland het noorderlicht in de zomer onder goede weersomstandigheden te zien.

Ontdek hier al onze groepsreizen en individuele rondreizen naar Finland.

beste reistijd finland 

Beste reistijd Lapland winter

In de winter op vakantie naar Lapland? Dan wilt u natuurlijk genieten van een dik pak sneeuw. Het liefst ook nog een aantal uur per dag een zonnetje aan de hemel. Want dat is in Lapland in de winter niet vanzelfsprekend. Benieuwd wanneer je het beste naar Lapland in de winterperiode kunt gaan? Lees dan snel meer over de beste reistijd voor Lapland!

Meer weten over het weer en het klimaat in Scandinavië?

  • Weer en klimaat weer klimaat lapland
  • Middernacht zon middernachtzon lapland
  • Noorderlicht in september noorderlicht in september
  • September: Ruska ruska lapland

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel