Op vakantie in september naar Lapland: rust, herfstkleuren en noorderlicht
Ruska De Indian Summer van Scandinavië

Op vakantie in september naar Lapland

Dat staat gelijk aan rust, herfstkleuren en het noorderlicht. In september verschijnen er in sneltempo intense herfstkleuren in de Lapse natuur. Mossen en bessenstruikjes kleuren dieprood, en de berken worden helemaal geel. Deze kleurrijke periode, die eigenlijk al eind augustus wordt ingezet, wordt door de Finnen zelf 'Ruska' genoemd. In deze Ruska periode komen jaarlijks vele Finnen uit het zuiden naar Lapland om tijdens een herfstreis Finland door de prachtige uitgestrekte bossen te trekken. Toch kun je urenlang wandelen zonder iemand tegen te komen. Behalve dan misschien een aantal grazende rendieren of een eland...
 

 


 

Nauwelijks nog muggen

Tijdens de lange zomerdagen kunnen er soms - afhankelijk van het weer - veel muggen aanwezig zijn langs meren of in bossen. In september is dat echter niet meer mogelijk vanwege de reeds lagere temperaturen. Je kan dus gerust op een steiger bij een meertje plaatsnemen, om bijvoorbeeld even de voeten lekker in het nog relatief warme water te laten spletsen. Dit is dan ook het ideale moment om te genieten van een avontuurlijke kanotocht over één van de vele kronkelende rivieren.
 

herfst lapland 

Gezelligheid bij sauna en (haard)vuur

Ieder mens is anders, en niet iedereen houdt van 24 uur zonneschijn. In augustus en september is er echter alweer sprake van nacht en dus ook nachtrust. Tegelijk loopt de temperatuur al niet meer zo hoog op, waardoor het heerlijk is om na een lange wandeling de sauna in te duiken. En achteraf kan je gezellig plaatsnemen bij de open haard, eventueel in afwachting van het noorderlicht, later op de avond.

september lapland 

Noorderlicht bij positieve temperaturen

September is net als maart een zeer gunstige periode om het noorderlicht te zien. Het noorderlicht is immers niet verbonden aan de temperatuur, en kan dus ook bij bijvoorbeeld +10°C te zien zijn. Zolang het maar donker is, en er voldoende zonnewinddeeltjes in onze atmosfeer terechtkomen. Ideaal dus voor wie het niet ziet zitten om eventueel temperaturen beneden -20°C te moeten trotseren om het noorderlicht te kunnen zien. En wanneer er plots noorderlicht te zien is hoef je niet eerst 6 lagen kleding aan te trekken alvorens je naar buiten kan.
 

 

Twee keer noorderlicht voor de prijs van één

Vanwege het feit dat de meertjes nog niet bevroren zijn kun je het noorderlicht prachtig zien weerspiegelen in het stilstaande water. Je krijgt zodoende dus in feite dubbel zoveel noorderlicht te zien als tijdens de wintermaanden het geval is, wanneer de meertjes bedekt zijn met een dikke laag ijs en sneeuw.

noorderlicht lapland herfst 

Geweldige periode voor fotografen

Dankzij de kleurendiversiteit in de natuur en de kans op noorderlicht, is dit een zeer begeerde periode voor natuurfotografen. Wanneer je geluk hebt valt alles mooi samen: De roodkleurige blaadjes en mossen op de bodem, de gele bomen en de groene gordijnen aan de hemel. Vanwege de hogere temperaturen in augustus en september zullen batterijen van de camera's het ook langer uitzingen dan tijdens de koude wintermaanden het geval is. Om dezelfde reden zullen er ook geen ijskristalletjes op de lens kunnen groeien.
 

Kans op de eerste sneeuw

Mogelijk maak je in september de allereerste sneeuw van het najaar mee. Toch wel steeds weer een moment dat ook de lokale bevolking met de neus op de feiten drukt: Winter is coming! Vroege sneeuw op de blaadjes van de bomen en bessenstruikjes levert uiteraard ook weer bijzondere beelden op. Zelfs voor wie niet tegen de kou kan - of denkt te kunnen - valt het heus nog wel mee om even een graadje beneden het vriespunt te trotseren en zo te kunnen genieten van het wondermooie landschap. Uiteindelijk zal een sneeuwlaagje wel weer snel wegsmelten. Pas tegen eind oktober kan de sneeuw langdurig blijven liggen en kan de eerste diepvrieskou verwacht worden.

herfst lapland 

Vakantie Lapland in september boeken

Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen naar Lapland in augustus en september. Zowel georganiseerde individuele fly & drive rondreizen, waarbij je met een huurauto op pad gaat. Maar ook reizen met eigen auto, waarbij je gebruik maakt van de autoslaaptrein in Finland. Daarnaast is er een aantal reizen die speciaal zijn samengesteld om het noorderlicht te spotten. Bijvoorbeeld de reis Noorderlicht Avontuur Ruka of de Noorderlichtreis Luosto Salla fly & drive.

Bekijk al onze prachtige vakanties tijdens de Ruska periode door gebruik te maken van de Zoek & Boek (verfijn je zoekopdracht).
 


 

Tekst: Ruben Weytjens

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel