Noorderlicht spotten in september
Noorderlicht spotten in september Alles over noorderlicht spotten in september

Noorderlicht spotten in september

Het is het geheim van Lapland. Veel mensen weten het niet. Ze denken dat het winter moet zijn en dat er sneeuw moet liggen. Maar dat is niet zo. In september kun je namelijk ook al het noorderlicht spotten!
 

 

Hoe komt dat?

September is, net als maart, een gunstige periode om het noorderlicht te spotten. Om het te kunnen zien, is enkel een zwarte heldere sterrenhemel nodig. Een hemel waar (bijna) geen wolkje aanwezig is en waar het donker genoeg is. Als dat allebei in orde is, is het van belang dat, zoals altijd met het noorderlicht, er voldoende zonnewinddeeltjes in de atmosfeer terecht komen. Halverwege augustus worden de dagen weer korter en de nachten langer. In september is het dus donker genoeg om het noorderlicht te kunnen zien. Je kunt zelfs al vanaf 21:00 uur op noorderlichtjacht gaan. 

noorderlicht in september in lapland 

Waarom wil je het noorderlicht in september spotten?

Aan het spotten van het noorderlicht in september zitten voordelen. Het is in deze maand niet zo extreem koud als in december, januari of februari. Het kan ’s avonds en ’s nachts + 10°C zijn. Stel je zit in je bungalow, en het noorderlicht verschijnt spontaan aan de hemel; dan hoef je niet in alle haast je zes lagen kleding aan te trekken. Een warme jas, broek, sokken en schoenen is al genoeg.
 

Het noorderlicht spotten terwijl de meren nog niet bevroren zijn zorgt voor een magisch beeld. Je kunt het noorderlicht namelijk dubbel spotten! Door de weerspiegeling van het heldere meer wordt het noorderlicht ook in het water getoond. Dit levert prachtige foto’s op. Een extra pluspunt voor fotografen dus. Bovendien is september een ideale maand voor fotografen die naar Lapland reizen. De bomen kleuren fel rood, oranje en geel en de warme temperatuur zit de duur van de batterijen niet in de weg – wat in de winter wel zo is. Deze periode wordt ook wel de ruska genoemd. 

noorderlicht fotograferen in lapland in september 

Waar spot je het noorderlicht in september?

Het noorderlicht spot je met Voigt Travel in september. Je kunt samen met noorderlichtexpert Ruben Weytjens een week lang op zoek gaan naar het noorderlicht tijdens de Noorderlichtreis Ruska. Speciaal voor reizigers die met hun eigen reisgezelschap op vakantie willen gaan is er de Noorderlicht Avontuur Ruka. Tijdens deze reis overnacht je in een glazen villa. Vanuit deze villa kun je vanuit je bed door het raam het noorderlicht bewonderen. Een grote kans om het noorderlicht te zien heb je in Abisko National Park bij het Aurora Station. Boven dit station zit een gat in de ozonlaag waardoor zowel zonlicht als noorderlicht gemakkelijk wordt doorgelaten. Het is hier daarom ook bijna nooit bewolkt. Abisko National Park bezoek je tijdens de ruska groepsreis.  

weerspiegeling noorderlicht lapland september 

Wat kun je nog meer doen in Lapland in september?

In Lapland kun je in september nog meer doen dan alleen het noorderlicht spotten. Lapland krijgt de mooiste kleuren in de ruska. Het is daarom een groot feest om door de bossen te hiken. Op de grond groeien alle soorten bessen die je je kunt bedenken. Her en der vind je ook grote paddenstoelen. Het zonnetje kan nog heerlijk warmte afgeven. Dat maakt de ruska een ideale periode om te raften, kanoën en te zwemmen. Vergeet ’s avonds niet te ontspannen in de sauna!

wat te doen in lapland tijdens de herfst 

Bekijk al onze prachtige vakanties tijdens de ruska periode door gebruik te maken van de Zoek & Boek (verfijn je zoekopdracht).
 

Meer weten over de ruska?


 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel