Noorderlichtreis Ruska

Beleef het gouden seizoen in de herfst van Lapland en Noorwegen

noorderlichtreis-ruska-header

Noorderlichtreis Ruska

Geniet gedurende deze periode in Noord-Scandinavië van de indrukwekkende kleurenpracht, zowel op de bodem als in de lucht. De korte maar intense herfstperiode – door de Finnen ook wel 'ruska' genoemd – kent rond deze tijd zijn hoogtepunt. De berken dragen nog wat gele bladeren terwijl de mossen en heide op de bodem een paarse, rode en oranje jas hebben aangetrokken. En zodra het donker en helder is verschijnt het dansende noorderlicht in kleurige gordijnen aan de hemel. Ook daarom is dit de perfecte tijd om op jacht naar het noorderlicht te gaan; de periode rond de zonnewende is statistisch gezien de meest intense noorderlicht periode. Gedurende deze reis biedt elke dag weer een nieuw landschappelijk cadeautje. Je trekt in Fins Lapland van de dicht begroeide taiga naar de uitgestrekte toendra. Vervolgens beland je tussen de arctische eilanden en fjorden in Noorwegen, waarna je ook nog eens verblijft in het Scandinavisch gebergte in Zweden. De reis eindigt opnieuw in Finland. Weer- en noorderlichtman Ruben Weytjens zorgt voor de enthousiaste en deskundige begeleiding. 

De 8-daagse noorderlichtreis in het kort
Met een rechtstreekse vlucht vlieg je van Rotterdam naar het Finse Rovaniemi. Hier midden op de poolcirkel ontmoet je de reisleider en medereizigers en trek je verder noordwaarts naar het dorpje Luosto, gelegen in centraal Fins Lapland. Je verblijft 2 nachten in de Finse taiga en beleeft een mooie dag op de Lampivaara heuvel en Iso Kuru kloof. De volgende nacht slaap je in een wildernishotel aan de grensrivier met Zweden, en bezoek je de huskyfarm. Tijdens een prachtige busrit door de ‘arm van Finland’ doemen voor u de Noorse en Zweedse bergen op, met op de toppen mogelijk reeds al de eerste sneeuw van het jaar. Na de passage over een bergrug bereik je de fjorden bij de Noorse Zee en vervolgens de prachtige eilandjes bij Sommarøy. Dit is een plek waar je twee nachten verblijft. ’s Avonds geniet je van een speciale noorderlichtavond in het gezellige 'base station' van de lokale 'viking' Halvar, met van daaruit een prachtig uitzicht over een fjord. De reis bereikt daarna een letterlijk hoogtepunt in het Zweedse Björkliden. Misschien tref je wel de eerste sneeuw van het jaar aan, wanneer je de bergpas op de grens van Noorwegen en Zweden passeert. Wederom een zeer goede noorderlichtlocatie in een indrukwekkend landschap. De reis eindigt op de top van de Pallastunturi, misschien wel de beste noorderlichtlocatie van Finland. Met een rechtstreekse vlucht vlieg je op dag 8 van Rovaniemi weer terug naar Rotterdam.

Verzorging
Je verblijft:

 • 2 nachten in een bungalow in Luosto op basis van halfpension
 • 1 nacht in een hotel nabij Muonio op basis van halfpension
 • 2 nachten in een hotel in Sommarøy op basis van halfpension
 • 1 nacht in een bungalow in Björkliden op basis van halfpension
 • 1 nacht in een hotel in Pallas op basis van halfpension


Extra's bij je reis

 • Uitgebreide reisinformatie met persoonlijke tips van Voigt Travel
 • Gratis maximaal 20 kg ruimbagage per persoon

Highlights

 • Noorderlicht observeren op de beste plekken
 • Fotografie / sightseeing dag in omgeving Luosto
 • Bezoek huskyfarm Harriniva
 • Busreis door 'de arm van Finland'
 • Busreis langs de Noorse fjorden
 • Witte koraalstranden Sommarøy
 • Noorderlicht basecamp op Sommarøy
 • Reis naar het Zweedse Björkliden
 • Reisleiding van noorderlichtexpert Ruben Weytjens
Beleef deze reis van dag tot dag
 • Groepsreis
 • 8 dagen
 • Halfpension
 • September
 • Incl. rechtstreekse vluchten en transfers
ruben-weytjens-lapland

Ruben Weytjens

Noorderlichtgids

Een ervaring om nooit te vergeten

Noorderlichtreis Ruska

Bekijk snel het overzicht met alle activiteiten die je van dag tot dag gaat beleven. De juiste dagindeling wordt na aankomst bekend gemaakt. Zo kunnen sommige onderdelen in het programma op andere dagen plaatsvinden in verband met weercondities.

Beleef deze reis van dag tot dag
Sluit dag tot dag

Dag 1 Welkom in Lapland!

Rechtstreekse vlucht naar Rovaniemi, de ‘hoofdstad’ van Fins Lapland precies op de poolc...

Rechtstreekse vlucht naar Rovaniemi, de ‘hoofdstad’ van Fins Lapland precies op de poolcirkel. Je ontmoet reisleider Ruben Weytjens, chauffeur Edi en de medereizigers en vertrekt per bus naar het kleine dorpje Luosto. Bij aankomst in Luosto volgt de check-in en zoek je de authentieke Finse Silver Pine bungalows op. Met open haard, sauna en -neem het van ons aan!- een heerlijk bed. Je hebt rustig de tijd om de omgeving te verkennen en samen met Ruben de beste noorderlichtlocaties op te zoeken voor de eerste avond. Misschien zet je de sauna alvast aan om lekker ontspannen aan te kunnen schuiven voor het diner in het nabijgelegen Hotel Luostotunturi. Je maakt vanavond meteen kennis met de expertise van Ruben Weytjens, tijdens zijn eerste noorderlichtvoorspelling voor die avond. Overnachting in Luosto.
Transfertijd luchthaven Rovaniemi - Luosto: ca. 1,5 uur​
Toon minder

Toon meer

Dag 2 Op avontuur door de heuvels van Luosto

Wakker worden in de wildernis, dat is genieten! Zeker in het prachtige Luosto. Vandaag staat er mete...

Wakker worden in de wildernis, dat is genieten! Zeker in het prachtige Luosto. Vandaag staat er meteen een goed gevuld programma op het menu: een dagtocht naar de magische Lampivaara heuvel met de amethistmijn en de fotogenieke Iso Kuru kloof. Op de Lampivaara heuvel – met een prachtig uitzicht over de Lapse taiga – zoek je naar de paarse amethist gelukssteen. Bij de plaatselijke rendierhouders krijg je een smakelijke lunch aangeboden. Daarna reizen we per bus verder naar het indrukwekkende Iso Kuru. Je hebt het gevoel op een geheime en verscholen plek te zijn beland, wat tezamen met het mystieke landschap een erg bijzonder gevoel geeft. Zeker wanneer de herfstkleuren hun hoogtepunt bereikt hebben. 's Avonds geeft Ruben opnieuw een noorderlichtvoorspelling en is de kans groot dat je weer gaat noorderlichtjagen. Diner en overnachting in Luosto.
Duur programma: ca. 7-8 uur (afhankelijk van weercondities)​
Toon minder

Toon meer

Dag 3 Naar grensrivier Finland - Zweden

Je wordt alweer voor de laatste keer wakker in je knusse Finse bungalow. Na het uitgebreide ontbijtb...

Je wordt alweer voor de laatste keer wakker in je knusse Finse bungalow. Na het uitgebreide ontbijtbuffet in het hotel gaan we ons verplaatsen naar het noordwestelijk gelegen Harriniva, aan de oevers van de Muoniojoki. Deze snelstromende rivier vormt de grens tussen Finland en Zweden. Je bezoekt hier de nabijgelegen huskyfarm en hebt in de middag de mogelijkheid om te raften op de grensrivier. Een verrassend leuke belevenis! Boek deze optionele excursie vooraf. Ook Harriniva is een goede noorderlichtlocatie, zonder storende lichtvervuiling. Diner en overnachting in Muonio.  
Duur programma: ca. 1 uur
Toon minder

Toon meer

Dag 4 3 landschappen in één dag!

Vandaag staat de dag vooral in het teken van de route naar het Noorse Sommarøy. Een lange maa...

Vandaag staat de dag vooral in het teken van de route naar het Noorse Sommarøy. Een lange maar werkelijk prachtige rit. Je reist door ‘de arm van Finland’ via Kilpisjärvi naar de Noorse fjorden. Je zult zien dat het landschap langzaam verandert. De bossen verdwijnen en je rijdt via de hoogvlaktes het ruige berglandschap in. Direct ten noorden van Kilpisjärvi ligt de karakteristieke berg Saana, een heilige berg voor de Sami. Natuurlijk strekken we in Kilpisjärvi de benen en is er een lunch georganiseerd. Met Ruben maak je een wandeling naar de Tsahkaljärvi waterval. Daarna reis je weer een volledig ander landschap in: de fjorden. Uiteindelijk bereiken we de paradijselijke Sommarøy eilanden. Na het diner bezoeken we de basecamp van Halvar. Halvar is geboren en getogen op Sommarøy en heeft met eigen hand de basecamp gebouwd. Buiten heb je een geweldig uitzicht op de Noorse Zee, binnen is het behaaglijk warm en gezellig. Hopelijk zie je vanavond hier het noorderlicht boven de Noorse Zee dansen. 
Transfertijd Muonio - Sommarøy: ca. 6 uur
Toon minder

Toon meer

Dag 5 Dagje Sommarøy

Je wordt wakker met een geweldig uitzicht. Na het ontbijtbuffet heb je even lekker een dagje voor je...

Je wordt wakker met een geweldig uitzicht. Na het ontbijtbuffet heb je even lekker een dagje voor jezelf. Uitslapen na de lange noorderlichtjacht gisteravond? Waarna er een zeer uitgebreid Noors ontbijtbuffet op je staat te wachten. De parelwitte koraalstranden liggen op loopafstand van het hotel. Of beklim bij goede conditie de Hillesøya berg. Na het diner gaan we weer bij Halvar op bezoek. Toon minder

Toon meer

Dag 6 Het ruige bergland van Zweden in

De reis en het verblijf in Björkliden maakt deze fotografiereis helemaal compleet. Je verlaat v...

De reis en het verblijf in Björkliden maakt deze fotografiereis helemaal compleet. Je verlaat vandaag Noorwegen en reist via de fjorden en een fraaie bergpas naar alweer het derde land dat u tijdens deze reis bezoekt, Zweden. Het landschap verandert snel. Tijdens de klim omhoog wordt er gestopt om te genieten van de geweldige uitzichten over het Ofotfjord achter u. Al vóór de grens met Zweden wordt het landschap gedomineerd door kale, door gletsjers gevormde bergen met daartussen tal van bergmeertjes, watervalletjes, en stroomversnellingen. Je overnacht in het kleine plaatsje Björkliden, dat op een steenworp afstand ligt van het Abisko National Park. Vanaf het hotel heb je een fenomenaal uitzicht op de bergformatie "Lapporten" (de poort naar Lapland) en het grootste bergmeer van Scandinavë "Torneträsk". Hopelijk ziet u vanavond het noorderlicht boven het karakteristieke Lapporten dansen. Diner en overnachting in Hotel Fjället in Björkliden.
Transfertijd Sommarøy - Björkliden: ca. 5 uur
Toon minder

Toon meer

Dag 7 Naar het Finse Pallastunturi

Wakker worden in het mooie Zweden. Geniet van het ontbijtbuffet en maak met Ruben nog een prachtige ...

Wakker worden in het mooie Zweden. Geniet van het ontbijtbuffet en maak met Ruben nog een prachtige wandeling. Daarna gaat de reis verder, via de mijn-stad Kiruna, naar het Finse Pallastunturi. Je verblijft in het oudste hotel van Finland! Geniet hier van een laatste diner in het land van het noorderlicht en laad uzelf en uw batterijen nog eenmaal op voor een avondje noorderlichtjagen op deze fantastische locatie. 
Transfertijd Björkliden - Pallastunturi: ca. 5 uur
Toon minder

Toon meer

Dag 8 Terug naar huis

Een adembenemende reis komt helaas tot haar einde. Nog één keer wakker worden boven de...

Een adembenemende reis komt helaas tot haar einde. Nog één keer wakker worden boven de poolcirkel en genieten van het heerlijke ontbijt. Daarna volgt de transfer naar het vliegveld van Rovaniemi. Hier neemt u afscheid van chauffeur Edi en reisleider Ruben en stapt u samen met de medereizigers in het vliegtuig voor een rechtstreekse vlucht terug naar Rotterdam.
Transfertijd Pallastunturi - luchthaven Rovaniemi: ca. 2,5 uur​
Toon minder

Toon meer

BEKIJK
OVERZICHT
Dag 1 Welkom in Lapland!
Dag 2 Op avontuur door de heuvels van Luosto
Dag 3 Naar grensrivier Finland - Zweden
Dag 4 3 landschappen in één dag!
Dag 5 Dagje Sommarøy
Dag 6 Het ruige bergland van Zweden in
Dag 7 Naar het Finse Pallastunturi
Dag 8 Terug naar huis
Sluit dag tot dag

Verblijf in Silver Pine Cabins

Verblijf in Hotel Harriniva

Verblijf in Arctic Hotel Sommarøy

Verblijf in Björkliden bungalows

Verblijf in Lapland Hotel Pallas

Op de kaart

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel

Ook deze reizen kunnen je interesseren

 • Exclusieve poolreis
  8 dagen, groepsreis, v.a. € 2.745 p.p.

  Middernachtzonreis Spitsbergen en Lapland

  middernachtzonreis-spitsbergen-lapland-thumb

Extra's van Voigt Travel
Onbezorgd op avontuur

Rechtstreeks vliegen Met Transavia rechtstreeks naar Zweeds en Fins Lapland
vliegen-transavia-scandinavie