Noord-Noorwegen weetjes
Alles over Noord-Europa

Noord-Noorwegen weetjes

Noord-Noorwegen bestaat uit de drie meest noordelijke provincies van het vaste land van Noorwegen: Finnmark, Nordland (met Lofoten en Vesterålen) en Troms, met hoofdstad Tromsø. Deze drie provincies hebben samen een oppervlakte van 175.250 km² grootte, bevolkt met 465.000 inwoners. Door de rust, ruimte en stilte op de toendra, en de indrukwekkende grootsheid van de prachtige fjordenkust, is een reis door Noord-Noorwegen een unieke belevenis!
 

Lofoten en Vesterålen

De eilandengroep Lofoten en de eilandengroep Vesterålen liggen met een geheel eigen karakter voor de noordwestkust van Noord-Noorwegen. Het is al meer dan honderd jaar een pelgrimsoord voor kunstenaars, schrijvers, fotografen en uiteraard: toeristen. De toppen van de scherpe, spitse bergen van de Lofoten staken tijdens de ijstijd net boven de gletsjers uit. Door het schuren van de wegtrekkende gletsjers en het smeltwater zijn de bergen prachtig afgeslepen en behoren de meren tot de diepste van Europa. Deze regio staat bekend om de visvangst, waarbij voornamelijk de kabeljauw-vangst een belangrijk onderdeel van de economie en samenleving is. Veel kabeljauw wordt als stokvis verkocht. De gehele winter lang hangt de vis aan houten rekken; een herkenbaar gezicht voor de Lofoten.

Vesterålen is de eilandengroep ten noorden van de Lofoten en kenmerkt zich niet door de hele steile en spitse fjorden als op de Lofoten, maar door een meer rustieke, afgevlakte variant. Vesterålen is het walhalla voor natuurliefhebbers. Hier vind je de Papegaaiduikers, Jan-van-genten, Zwarte Zeekoeten en uiteraard de Zeearend. Vanaf Stø en Andenes kun je boottochten maken om walvissen te spotten.
 

Noordkaap

De mythische Noordkaap (Noors: Nordkapp) aan de Barentszzee wordt traditioneel beschouwd als het noordelijkste puntje van het Europese continent. De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya, dat met een tunnel vanaf het vasteland te bereiken is. Het is gelegen op 71° 10' 21" NB, in de gemeente Nordkapp nabij Hammerfest, in de provincie Finnmark in Noorwegen. De kaap ligt op 2.080 km van de Noordpool.

Omdat de Noordkaaphal zich in een landschappelijk beschermd gebied bevindt werd het drie verdiepingen tellend gebouw in de rots uitgehouwen. In dit geheel bevinden zich een winkel, enkele restaurants en een bioscoop.
 

Hurtigruten

Hurtigruten (in het Noors: de snelle route) is de naam van de al meer dan honderd jaar oude Noorse veer- en transportdienst langs de Noorse fjordenkust. Binnen zeven dagen maakt de Hurtigruten een reis van Bergen (in Zuid-Noorwegen) tot aan Kirkenes (in Noord-Noorwegen, gelegen aan de Russische grens). Het wordt internationaal wel gezien als 'de mooiste zeereis'. De Hurtigruten is tegenwoordig nog steeds een vervoersmiddel voor lokale reizigers. Dit betekent dat het niet louter een cruiseschip is, maar vooral ook prachtige manier om het échte Noorwegen te ontdekken. Door de vele havens die aangedaan worden kun je kennis maken met de kleinere plaatsen aan de kust en de mensen die daar wonen.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel