Nationale parken in Lapland Alle nationale parken in Lapland op een rij

nationale parken Lapland

Nationale parken in Lapland

In zowel Zweeds als Fins Lapland liggen tal van nationale parken. Beschermde natuurgebieden waar je het ongerepte wildernisgevoel kunt ervaren. Op deze pagina vind je een lijst met alle nationale parken van Lapland. Hier kun je ’s zomers uren zoet zijn met wandel- of hiketochten. Vlieg in de zomer met Voigt Travel naar Skellefteå (Zweden) of Rovaniemi (Finland), trek je wandelschoenen aan en gaan!
 


 

Nationale parken Fins Lapland

Pallas-Yllästunturi National Park
Dit nationale park ligt in het noordwesten van Finland, vlakbij de grens van Zweden. Het natuurgebied wordt voornamelijk gekenmerkt door heuvels waarvan de hoogste ongeveer 800 meter is. Een perfect nationaal park voor een actieve hike. Tijdens jouw avontuur trek je door bossen en over velden, langs grote meren en sfeervolle Lapse dorpen. Geregeld tref je ook trekkershutten aan waar je de nacht kunt doorbrengen.
 

Oulanka National Park
Voor waterval- en rivierliefhebbers is Oulanka National Park een must see! Hier vind je metershoge watervallen, hemelsbrede meren en kilometerslange wilde rivieren. Ideale natuurtaferelen om in te kajakken en te raften. Oulanka maakt deel uit van de Karhunkierros Trail. Tijdens deze trail passeer je tal van hangbruggen die over de donderende watervallen en rivierstromingen heen gaan. In dit water zwemmen prehistorische wezens, zoals de bruine forel en de dipper watervogel.

Oulanka national park Fins Lapland 

Pyhä-Luosto National Park
Dit nationale park is centraal gelegen in Lapland, te midden van bekende plaatsen als Rovaniemi, Kittilä en Luosto. Pyhä-Luosto National Park ligt verscholen in de ruige heuvels van Lapland. Op deze heuvels groeien eeuwenoude bossen die ’s zomers glooien in het licht van de Middernachtzon. Spreid je picknickkleedje uit, geniet van de Finse lekkernijen en laat je verrassen door de taigagaai-vogels die plotseling uit de bomen naast u neerstrijken.
 

Lemmenjoki National Park
Lemmenjoki National Park is het meest noordelijk gelegen nationale park van Finland. is het thuisfront van de Sami. Hier ervaar je de echte wildernis: zowel ’s zomers als ’s winters. Terwijl jede zuivere en frisse lucht inademt, kijk je uit over uitgestrekt arctisch landschap. Zet je tent op en dwaal af naar het meer voor een ontspannen boottocht over de metersbrede meren. In dit natuurgebied ben je als een echte ontdekkingsreiziger, want veel stukken land zijn door nog weinig mensen bezocht.
 

Urho Kekkonen National Park
In het hoge noordoosten van Finland ligt het ruige nationale park Urho Kekkonen. Dit natuurgebied leent zich perfect voor actieve wandeltochten. Je passeert open laagvlaktes, kabbelende rivieren, wilde stromingen en het beroemde Korvatunturi Fell. Deze fjell ligt op 486 meter hoogte en vormt een deel van de grens tussen Finland en Rusland. De fjell is bezaaid met berkenbomen en wordt bewoond door morinelplevier-vogels. Korvatunturi speelt een grote rol in de duistere kerstfilm Rare Exports.

Urho Kekkonen National Park Fins Lapland 

Nationale parken Zweeds Lapland

Abisko National Park
Abisko National Park bestaat uit 7000 hectare land vol met ruige besneeuwde bergtoppen, kronkelende rivieren en het Torneträsk meer. In dit nationale park kun je uren zoet zijn. Verdwaal tussen de met vogels bezaaide bomen of beklim mount Njullá. Dwars door het park loopt de Kungsleden: het koningspad. Dit wandelpad leid je langs de mooiste natuurfenomenen.
 

Sarek National Park
Tweehonderd meter hoge bergen en bijna 100 fletsjers: Sarek National Park is een nationaal park vol ongerepte natuur in Lapland. De wateren stromen wild, de valleien zijn diep en de geschiedenis gaat ver. Eeuwenlang leefden de Sami hier hand-in-hand met de natuur en dat zie je terug in de vorm van traditionele dorpen en monumenten.
 

Badjelánnda National Park
Dit nationale park in het noordwesten van Zweden wordt gekenmerkt door hoge open vlaktes en grote diepe meren. Een groot contrast met het nabijgelegen Sarek National Park. Badjelánnda National Park beschikt over kleurrijke bloemen en tal van vogelsoorten. Het is het grootste nationale park van Zweden en staat ook nog eens op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Badjelannda National Park Zweeds Lapland 

Stuor Muorkke National Park
Direct tegen de grens van Noorwegen aan ligt het nationale park Stuor Muorkke. Imposante bergruggen, diepe valleien en hoge keivelden beslaan dit prachtige natuurgebied. Het Akka-massief, een bergketen in dit nationale park, wordt ook wel de ‘Queen of Lapland’ genoemd. Deze bergketen speelde een grote rol in de Zweedse kinderfilm-klassieker Nils Holgersson’s wonderbare reis. Elanden komen hier trouwens in veelvoud voor.
 

Muttos National Park
In het midden van Zweeds Lapland, tussen Kiruna en Skelleftea in, ligt Muttos National Park. Hier tref je eeuwenoude bossen vol dennenbomen, watervallen en diepe landkloven aan. Diep in de bossen kun je zelfs overblijfselen van 100 jaar oude nederzettingen ontdekken. Dit nationale park maakt deel uit van het grootste beboste natuurgebied van Zweden. Het is een perfect gebied voor avontuurlijke hikes, vanwege de grote vlaktes. Bovendien zijn er wandelroutes uitgestippeld waar langs simpele trekkingshutten staan om in te overnachten. Hier kun je wolven, lynxen en veelvraten tegenkomen.

Muttos National Park Zweeds Lapland 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel