Wat kun je doen in de zomer in Salla?
Salla Alles over Salla in Fins Lapland

Wat kun je doen in de zomer in Salla?

Sla tijdens je rondreis door Fins Lapland in de zomer het sfeervolle Salla niet over. ‘s Winters kun je hier skiën, op safari en het noorderlicht spotten. In de zonnige zomermaanden kun je in Salla heel dichtbij rendieren komen en ervaar je de magische rust van de regio. Lees verder en ontdek wat je hier ‘s zomers niet wil missen!


 

Kanoën

In het Oulanka National Park stroomt een ruige rivier. Deze rivier is de perfecte hotspot om te kajakken. Je peddelt langs wilde rivierversnellingen, hoge rotswanden, bomen die over de rivier neerbuigen en metershoge heuvels in de verte. Ondertussen kun je rendieren, vossen, veelvraten en zelfs elanden tegenkomen. Wil je een rustigere route, omdat je niet zo van de wilde stromingen bent of omdat je vergezeld wordt door jonge kinderen? In Salla zijn ook rustigere kanotochten te boeken. Neem voor informatie over deze activiteit contact op met onze reisspecialisten of ga ter plaatse naar de receptie van jouw accommodatie.

kanoen in Salla 

Hiken in Oulanka National Park

Oulanka National Park is een natuurgebied dat bestaat uit een variatie van naaldbomen, mossenstruiken en eetbare planten. Oulanka National Park is een typische taiga regio. In de moslaag groeien kruiden, bessen en paddenstoelen, voornamelijk in augustus en september. Dit nationale park werd in 1992 opgericht en bevindt zich precies tussen Kuusamo, Salla en de Russische grens in. Oorspronkelijk werd Oulanka bewoond door de Sami. Tegen het einde van de 17e eeuw kwamen de Finnen hier terecht. Op traditionele wijze werd jacht, visserij en landbouw uitgevoerd. Vandaag de dag kun je dit nog steeds terugzien in het park. Her en der vind je oude blokhutten, stuwdammen en rendierafscheidingen die je doen denken aan de oude tijd. Daarnaast vind je in Oulanka veel stroomversnellingen waar hangbruggen overheen gespannen zijn. Oulanka National Park is daarom een prachtige plek om te hiken - én te kamperen.

hiken oulanka 

Hiken in Maltio Strict Nature Reserve

Maltio is een natuurgebied waar tal van vogelsoorten en roofdieren leven. Het is een bijzonder toendra landschap. Dit Strict Nature Reserve wordt gebruikt voor studies en wetenschappelijk onderzoek en is daarom niet vrij te bezoeken. Je hebt een vergunning nodig om Maltio Strict Nature Reserve binnen te komen. Deze vergunning krijg je wanneer je onderzoek wilt doen of wanneer je foto’s wilt maken om het bijzondere eco-systeem in beeld te brengen. Het is daarentegen wel mogelijk om met een gids door Maltio Nature Reserve te hiken. Vraag meer informatie aan een van onze reisspecialisten of bij de receptie van je accommodatie.

hiken maltio 

Kampvuren

Tijdens een hike of kanotocht is er niets fijner om na een paar uur neer te strijken of aan te meren en bij een kampvuurplek het vuur aan te steken. Lekker uitrusten bij de heerlijke geur van rook, droog hout en berkenbomen. Zorg dat in je tas tenminste één pak makkara’s (Finse worst) zit en vergeet ook de kuksa’s (houten bekers), pulla’s (Fins kaneelbroodje) en Finse koffie niet. Bij elke kampvuurplaats vind je gerei om je lunch of tussendoortje klaar te maken. Wanneer je op een georganiseerde kanotrip gaat, word je door tijdens de kampvuurlunch door de gids verwend met een broodje elandburger!

kampvuren salla 

Salla Reindeer Park

Bij Salla Reindeer Park kom je dichtbij dé iconische dieren van Lapland. Waarschijnlijk kun je nergens zo dichtbij rendieren komen als hier. In het Salla Reindeer Park leven tientallen rendieren. Ze hebben de beschikking over een stuk land van minstens 10 km². Samen met Upi, de koning van de Finse bossen, en één van de andere wildernisgidsen, kun je te voet, of in een busje, dieper het woud in gaan. Na vijf kilometer tref je een aantal typische houten Sami huisjes en voederbakken aan. Daar schraapt Upi zijn keel om de roep der rendieren uit te schreeuwen. Na enkele seconden komen minstens dertig rendieren als gekken op de plek van het geluid afgerend. De voederbakken worden gevuld met lekkernijen. Als bezoeker mag je de rendieren ook proberen eten te geven. De kans is klein dat dat lukt, want rendieren zijn schuw en erg op zichzelf. Je kunt ook zonder gids het rendierpark betreden. Er zijn diverse wandelingen uitgezet waarover je door het bos kunt struinen en kunt zoeken naar rendieren.

rendieren in salla reindeer park 

Mountainbiken

De natuur rondom Salla is weelderig en wild. Perfect dus om doorheen te crossen op een mountainbike. Bij de receptie van jouw accommodatie kun je een mountainbike huren. Er zijn speciale mountainbike routes uitgestippeld. Deze beginnen direct al in het dorp en leiden je via kronkelende wegen door dichtbeboste wouden naar hoger gelegen gebieden. Na een goede klim kun je daar uitrusten en genieten van een voedzame hap bij een kampvuurplek.

mountainbiken salla fins lapland 

Midzomernacht in Salla

In de periode dat ze zon 24 uur niet ondergaat, overspoelt Salla van de gezelligheid. Tijdens de midzomernachtfeesten worden volgens de traditie in het centrum van Salla de vreugdevuren aangestoken. Overal in het dorp klinkt muziek en bij Sallatunturin Tuvat wordt een feest gehouden. Geen zin in Fins feestgedruis? Ga dan mee met de Midnight hike. Deze hike heeft het bereiken van de top van de Sallatunturi berg als hoofddoel. De hike vindt plaats in het Salla Reindeer Park. Eenmaal boven geniet je van het uitzicht onder het genot van een kop koffie en een Fins worstje.

middernachtzon salla 

Ruska in Salla

Tijdens de Finse Indian Summer, de Ruska, kleuren de bossen van groen naar rood en geel en stikt het tussen de bomen van de bessen. Overal groeien blauwe bessen, vossenbessen en kruipbramen. De Finnen duiken in deze tijd maar al te graag het woud in om zoveel mogelijk bessen te plukken. Na een zonnige en frisse zomer zijn de bessen intens van smaak. Dat maakt ze perfect voor overheerlijke jams, sauzen en smoothies. Doe net als de Finnen, neem manden, bakjes en kuksa’s mee en sla je slag! Er is genoeg voor iedereen. Maar pas op, want rendieren zijn net zo gek op bessen en bramen als jij. Voor je het weet bevind je je in een battle met de baas van het bos!

noorderlicht salla 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel