Lofoten: noorderlicht, rorbu's en weidse uitzichten
De Lofoten In de winter op vakantie naar een magische eilandengroep

Lofoten: noorderlicht, rorbu's en weidse uitzichten

Denk je aan Noorwegen, dan denk je vast ook aan fjorden! Ze zijn met recht adembenemend en zeer fotogeniek. Ook zijn de fjorden het thuis van vele dieren en planten. De besneeuwde fjorden van de Lofoten zijn wereldberoemd, en dat heeft een reden! Reizigers komen iedere winter naar deze plek in het Pure Noorden om op verschillende manieren van deze omgeving te genieten. Per boot, auto of sneeuwscooter, het kan allemaal.
 

Stokvis onder het noorderlicht

De Lofoten zijn een eilandengroep voor de kust van Noorwegen. Deze eilandengroep is niet alleen bekend vanwege het noorderlicht. De eilanden hebben een rijke visserijtraditie. In de zomer wordt het uitzicht op de Lofoten voor een groot deel bepaald door de houten rekken met stokvis die hangt te drogen. Ook in de winter wordt er stokvis gevangen, als je eenmaal een vers gevangen vis op je bord hebt gehad wil je nooit meer supermarkt-vis!

noorderlicht lofoten 

Vissershuisjes op de Lofoten

Een ander kenmerkend icoon van de vergezichten op de Lofoten zijn de houten, rode vissershuisjes. Deze zijn veelal gebouwd op palen en van origine woonde hier alleen gezinnen waarvan de man werkzaam was in de visserij. Een dergelijke huisje heet een ‘rorbu’. Deze huisjes zijn tegenwoordig ook beschikbaar voor reizigers en bieden een knus en authentiek verblijf.

Dat de natuur van Noorwegen je voor altijd bijblijft is gegarandeerd. De fjorden hebben daarnaast ook diverse flora en fauna te bieden. Zo kun je het hele jaar door walvissen spotten, en van eind januari tot half februari zijn er zelfs orka’s te zien!

Over boten gesproken, een trip met de Hurtigruten kan tijdens een reis naar Noorwegen ook niet ontbreken. Deze voormalige postboot bezorgde post en pakketten aan de inwoners van de lastig te bereiken fjorden. Tegenwoordig worden er ook mensen en auto’s op vervoerd. Je kent vast de haltes van de zogenaamde hop on, hop off bus. In Noord-Noorwegen hebben ze datzelfde principe, maar dan op zee. De Hurtigruten vaart langs havensteden waar je op en af kunt stappen. De schepen beschikken over comfortabele hutten en het uitzicht is uiteraard altijd even mooi. Een prachtige route is die van noorderlichtstad Tromsø langs de fjorden naar het schilderachtige Svolvaer.

Wat veel reizigers zich niet beseffen is dat Noorwegen zich in de winter uitstekend leent voor allerlei gave sneeuwactiviteiten. Zo kun je gaan sneeuwschoenwandelen, winters kajakken, rendieren en elanden ontmoeten en ’s avonds op zoek naar het noorderlicht.

winter lofoten 

Vakantie Lofoten winter boeken

Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen in de winter naar de Lofoten. Bekijk onze prachtige reizen waarbij de Lofoten zijn inbegrepen door gebruik te maken van de Zoek & Boek (verfijn je zoekopdracht).

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel