Kukkolaforsen

Kukkolaforsen

Bijzonder overnachten

kukkolaforsen zweeds lapland

Kukkolaforsen in Noord-Zweden

Kukkolaforsen ligt in een prachtig rivierdal, precies op de grens van Zweeds en Fins Lapland. Dit kleine dorp (Kukkola) heeft van die typisch Scandinavische rode houten huizen. Het kent een Finse en een Zweedse kant en de bevolking spreekt een mix van beide talen, het Meänkieli. De loop van de snelstromende Torne (Tornio) rivier bepaalt al eeuwenlang het leven in deze vallei. Elk jaar trekt de zalm en andere zoetwatervis uit de Botnische Golf stroomopwaarts om in deze rivier te paaien. De riviervissers uit Kukkola hebben een heel eigen manier om de dikste exemplaren te vangen: met behulp van een vangnet aan een lange stok steken ze de dikste exemplaren uit de woest kolkende stroomversnellingen. Dat doen ze al zo sinds de Middeleeuwen, alleen in Kukkolaforsen en in het Amazonegebied. In Kukkolaforsen houden ze van vis én van tradities, dus voor de dorpelingen is er geen enkele reden om daar verandering in te brengen. Vis vangen, grillen en opeten kunnen ze als de beste!

Naar Kukkolaforsen in de zomer? Het is inbegrepen bij onderstaande Scandinavië rondreizen.
 

  • 15 dagen, v.a. € 1.995 p.p.
    Arctische eilandenreis fly & drive kukkolaforsen zweden

Overnachten in Kukkolaforsen

Logeren in de lodge van Kukkolaforsen is een bijzondere ervaring. Niet alleen omdat het een familiebedrijf is maar ook vanwege de unieke food cultuur in de vallei. Je bent hier te gast in een hechte dorpsgemeenschap die je maar wat graag wil laten zien hoe er hier al eeuwenlang geleefd wordt van de natuur. Al vijf generaties lang zorgt de familie Spolander ervoor dat je je hier helemaal thuis voelt. Johannah is de dochter des huizes en samen met haar echtgenoot Martin en broer Mathias zorgen zij ervoor dat het je aan niets ontbreekt. De knusse cabins aan de rivier bieden een geweldig uitzicht op Finland, de sauna wordt hier dagelijks opgewarmd en in het nabijgelegen restaurant ontdek je de geweldige food cultuur van Tornedalen. Het restaurant is het domein van Margit, de moeder van Johannah. Vanaf het moment dat het opende, in 1986, wilde Margit simpel koken, zoals vroeger. Met eenvoudige maar smaakvolle ingrediënten van eigen land, vis uit de rivier, rendiervlees en wild uit de heuvels en bessen en paddenstoelen uit het bos kookt zij nog altijd de sterren van de hemel.
​ 

kukkola zweden

kukkola zweeds lapland

Koken met Margit Spolander: Kukkolatapas

Margit Spolander heeft twee kookboeken op haar naam staan: Food of the Torne Valley à la Margit en Winter food in Torne Valley. Uit het eerste boek een lekker en makkelijk recept om zelf te bereiden: Kukkolatapas.
​ 

De tapas worden geserveerd op brood of crackers. Beleg ze met witvis, gerookte zalm, zoute haring of bijvoorbeeld gestoomde makreel of gerookte forel. Garneer de vis met mierikswortelroom en dille-mosterdsaus.
 

Mierikswortelroom:
1 dl roomkaas
1 tl mierikswortel
Meng dit tot een smeuïg geheel. Past ook goed bij rosbief of gerookte ham.
 

Dille-mosterdsaus:
0,5 dl fijne suiker
4 tl gehakte dille
1 dl fijne mosterd
0,8 dl olie
0,25 dl witte wijn azijn
Mix de suiker en de dille met een handmixer, voeg de mosterd toe. Blijf mixen. Daarna de olie in kleine scheutjes en dan, nog steeds mixend, de azijn.
 

Nog een tip van Margit: koop echt verse vis en wees kritisch op de andere ingrediënten. Liever lekker eten dan teveel.
 

kukkola zweden

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel