De Nationale Parken van IJsland
Nationale Parken van IJsland Alles over de nationale parken van IJsland

De Nationale Parken van IJsland

Torenhoge watervallen, dramatische fjorden en kliffen, magische groene valleien… IJsland is prachtig. Hoewel de natuurlijke schoonheid van IJsland overal te zien is, is het nergens mooier dan in de drie nationale parken van IJsland. Nationale parken worden wereldwijd opgericht om ongerepte gebieden te behouden en de flora en fauna in het wild te beschermen en Snæfellsjökull, Vatnajökull en Þingvellir National Park zijn must-visits voor iedereen die de natuur in IJsland op haar puurst wil zien!  

Vatnajökull National Park

Vatnajökull National Park is met een grote van 15.000 m² het grootste nationale park van Europa en het beslaat bijna 15% van heel Ijsland! Dit natuurgebied beschikt over alle vier de elementen en is het resultaat van jarenlange slijtages, erupties en vulkaanuitbarstingen. Hier komt ijs en vuur samen met de Askja vulkaan en het gletsjermeer Jökulsárlón als twee hoogtepunten. Het Vatnajökull National Park ontstond in 2008.

Skaftafell National Park (in het zuidoosten) en Jökulsárgljúfur National Park (in het noordoosten) werden samengevoegd en de Vatnajökull ijskap en alle omliggende natuurverschijnselen eromheen maakte zo ook deel beschermde natuurgebied. In het noordelijke deel zie je overal kronkelige riviertjes, rokende vulkanen en immens grote gletsjers. In het zuidelijke deel van Vatnajökull vind je echte wildernis: het is een heuvelachtig gebied vol watervallen, dichtbegroeide bossen, krioelende rivieren en meterslange stukken grond overlapt met blauw-wit ijs.

De hoogtepunten van Vatnajökull National Park kun je bereiken met de auto, maar het is nog leuker om je in de open lucht onder te dompelen in de kracht en pracht van dit natuurgebied. Je kunt in Vatnajökull hiken, mountainbiken én paardrijden!

Meer weten over dit Nationale Park? Klik hier voor de pagina over Vatnajökull National Park.

ijsgrot in vatnajökull National Park bezoeken 

Þingvellir National Park

Ook Thingvellir National Park is een must-see tijdens je rondreis door IJsland. Dit natuurgebied is onderdeel van de Golden Circle. Þingvellir National Park werd in 2004 omgedoopt tot UNESCO Werelderfgoed.

Het is een uitgestrekt natuurgebied met een bijzondere geschiedenis: hier werden er eeuwenlang nationale volksvergaderingen gehouden! Vandaag de dag kun je de overblijfselen van dit parlement nog steeds terugzien. De vallei voelt door de indrukwekkende natuur magisch aan. Bovendien liggen her en der stenen verspreid welke dienden als muren van het parlement!

In Thingvellir vind je onder andere de Silfra kloof waar de Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen bij elkaar komen. De vallei, waar de grens zich bevindt, wordt gekenmerkt door dramatische rotspartijen, poelen en rivieren met hoogtepunt de Almannagjá scheur tussen deze twee aardplaten. Dit is een prachtige duiklocatie!

Om alle hoogtepunten van Þingvellir National Park te bewonderen, kun je vanaf het Park Service Centre via de Road 36 richting de Road 361 volgen. Je zal constant in awe zijn over de magische natuur die aan je voorbijraast! Toegang tot het park is helemaal gratis.

Meer weten over Thingvellir National Park? Klik hier voor alle informatie.

Snorkelen in de Silfra kloof van Thingvellir National Park 

Snaefellsjökull National Park

In het westen van IJsland ligt het schilderachtig mooie schiereiland Snaefellsnes, op 4,5 uur rijden van Akureyri (de start van je reis met Voigt Travel!) in Noord-IJsland. Het eiland wordt ook wel beschreven IJsland in het klein. Je vindt er lavavelden, zwarte én gouden stranden, kliffen, vulkanen en warmwaterbronnen!

Het nationale park Snaefellsjökull ligt in het westen van schiereiland Snaefellsnes en is vooral bekend vanwege de gelijknamige vulkaan Snaefellsjökull. Met haar 1446 meter is het zelfs één van de symbolen van IJsland, niet op de laatste plaats vanwege de eeuwige gletsjer op de top van de berg! Rond de gletsjer zijn lavavelden te vinden, waaronder het bijzonder mooie lavaveld Neshraun.  

Op het schiereiland zijn nog veel meer bezienswaardigheden te zien, zoals het fotogenieke dorpje Arnarstapi. Het dorp wordt aan de ene kant ingeklemd door de berg Stapafell (526 meter hoog) en aan de andere kant door woeste kliffen!

De meest kenmerkende bezienswaardigheid op Snaefellsnes is de heuvel Kirkjufell, in het noorden van het schiereiland. Deze 500 meter hoge heuvel ligt naast het vissersdorpje Grundarfjörður en wordt omgeven door mooie watervallen, waaronder de Kirkjufellfoss. Verder vind je hier langs de kust bijzondere krijtrotsen.

De magische berg van Snaefellsnes bezoeken 

IJslands National Park bezoeken

Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen naar de National Parks van IJsland. Bekijk onze prachtige reizen waarbij de verschillende National Parks zijn inbegrepen door gebruik te maken van de Zoek & Boek functie of bekijk meteen alle rondreizen door IJsland!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Smaken de nationale parken van IJsland naar meer?

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Voigt Travel. Je krijgt dan iedere twee weken een mail vol reisinspiratie en aanbiedingen over het Pure Noorden en de Nationale Parken in je inbox. 
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel