Veelgestelde vragen IJsland winter

Voigt Travel organiseert al vele jaren prachtige reizen naar grote tevredenheid. Dat betekent dat wij veel ervaring en kennis hebben en daar kun jij van profiteren. Hieronder een aantal vragen die wij vaak krijgen en ons antwoord daarop. Twijfel je nog? Bel ons 035 - 699 0322 of stel je vraag via het contactformulier. Uiteraard zijn wij ook te bereiken via Twitter @VoigtTravel en Facebook: facebook.com/voigttravel.

  • Kan ik overnachten op Schiphol?
   Je kunt voorafgaand aan de reis een overnachting op Schiphol reserveren door deze optie te selecteren op het reserveringsformulier van het relevante arrangement. Lees hier meer details.
  • Kent Voigt Travel alle accommodaties zelf?
   Jazeker, vraag maar! Elk hotel hebben wij persoonlijk bezocht en gecontracteerd. Heb je specifieke vragen over de ligging en de directe omgeving van een hotel, de parkeermogelijkheden of het restaurant: wij kunnen deze beantwoorden! Heb je advies nodig bij de keuze, bel of mail gerust, wij helpen je graag!
  • Ik wil graag meer weten over het verblijf waar ik slaap. Waar kan ik dat vinden?
   De naam van de accommodaties waar je slaapt kun je vinden in de reisinformatie, op de boekingsbevestiging en op de voucher. Meer informatie over de plekken waar je slaapt vind je in de reisinformatie en op onze website bij de reis die je hebt geboekt. In de reisinformatie vind je ook informatie over wie je de sleutel overhandigt.
  • Wat is er gebruikelijk bij het in- en uitchecken van mijn accommodatie?
   Internationale regel is dat gasten de accommodatie vanaf eind van de middag kunnen betrekken op dag van aankomst en eind van de ochtend dienen te verlaten op dag van vertrek.

   Onder enig voorbehoud kunnen wij je melden dat in de meeste gevallen je bij een aankomst op bestemming eind van de ochtend reeds rond het middaguur kunt inchecken. Bij een terugvlucht op de laatste dag in de avond naar Nederland dien je ter plaatse te overleggen aangaande de mogelijkheden en voorwaarden om de accommodatie langer aan te houden (indien gewenst).

   De mogelijkheden hiervoor zijn vanzelfsprekend mede afhankelijk van de reserveringen door derden, schoonmaakafspraken, toewijzing van accommodaties en van de aankomst- en vertrektijden van (overige) gasten waardoor alleen de accommodatieverschaffer ter plaatse hierover uitsluitsel kan geven.
  • Welke excursies kan ik in IJsland doen?
   In IJsland zit je goed voor avontuurlijke excursies. Wat dacht je van sneeuwschoenwandelen, sneeuwscootertochten maken, ijsvissen, paardrijden, met een Super Jeep door het buitenaardse landschap naar watervallen rijden, warmwaterbronnen bezoeken? Bekijk hier alle IJsland excursies.
  • Ik wil graag meer weten over de excursies die ik tijdens mijn reis ga doen. Waar kan ik dat vinden?
   Op de boekingsbevestiging vind je een overzicht van alle excursies die inclusief zijn en die je bij je reis bijgeboekt hebt. Wil je meer lezen over de excursies? Op de website, bij de reis die je geboekt hebt, vind je alle informatie. Daarnaast lees je in de reisinformatie meer over de excursies.
  • Kan ik nog een extra excursie bijboeken als ik mijn reis al geboekt heb?
   Natuurlijk! Je kunt na geboekt te hebben altijd nog een excursie boeken. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
  • Is IJsland leuk in de winter?
   Ja, IJsland is erg leuk in de winter! Spot het noorderlicht dankzij de lange, donkere nachten. Geniet van sneeuwscooteren en verken ijsgrotten en bevroren watervallen. De winter is over het algemeen rustiger dan in de zomer, waardoor je van veel bezienswaardigheden kunt genieten zonder de drukte. Het contrast tussen het warme water en de koude lucht in de thermale baden maakt het extra speciaal. Daarnaast staan IJslanders bekend om hun gastvrijheid!
  • Is 4 of 5 dagen IJsland genoeg?
   Jazeker! Vier of vijf dagen in IJsland kan genoeg zijn om enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en ervaringen te beleven, vooral als je je tijd goed plant. In Noord-IJsland vind je Akureyri, de grootste stad in het noorden, bekend om zijn charmante centrum. Bezoek het prachtige Mývatn-meer met zijn vulkanische landschappen en geothermische baden, en bewonder de krachtige Dettifoss-waterval en de majestueuze Goðafoss, ook wel de "Waterval van de Goden" genoemd. Húsavík staat bekend als de walvishoofdstad van IJsland. Met een goed gepland schema kun je in vier of vijf dagen een geweldige indruk krijgen van wat IJsland te bieden heeft!
  • Welke kleding heb ik nodig in IJsland?
   In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond het vriespunt, dus dat valt best mee. Het is vooral de stevige wind die het koud doet aanvoelen. Draag daarom altijd warme en winddichte kleding. Alle kleding met een hoog percentage wol of fleece kun je prima in je koffer stoppen. Een andere truc is om meerdere lagen over elkaar heen te dragen.

   Een muts, wanten of handschoenen en een sjaal zijn in IJsland onmisbare accessoires. Kijk ook of je jas een goede capuchon heeft, liefst met een extra rand die je beschermt tegen de wind.

   Tip: een goede zonnebril beschermt je tegen de extra Uv-straling die weerkaatst wordt door de sneeuw. Een skibril beschermt de ogen tegen Uv-licht maar biedt ook goed zicht bij schemerlicht, sneeuw en mist en bovendien beschermt hij je tegen de kou.

   Draag stevig winterschoeisel, zoals bergschoenen, wandelschoenen of gevoerde sneeuwlaarzen met een goed zoolprofiel.
  • Is een vakantie naar IJsland duur?
   IJsland is vergeleken met andere Europese bestemmingen duur, maar als je kijkt naar wat je er voor krijgt, valt het mee. Een rondreis bij Voigt Travel naar IJsland kost tussen de € 825 en € 4795 per persoon, inclusief directe vlucht, verblijf en een aantal excursies, afhankelijk van het aantal dagen dat je gaat, hoe je verblijft, wat je gaat doen en in welke seizoen. Lees hier meer over de kosten van een vakantie in IJsland.
  • Hoeveel kost uit eten in IJsland?
   Uit eten in IJsland is duurder dan in Nederland. Voor een bord verse friet, groenten en een ambachtelijke burger van schapenvlees betaal je gemiddeld € 20. Voor een goed stuk verse vis met garnituur ga je richting de € 35. Streetfood is voordeliger. De IJslandse hotdog haal je al voor ongeveer € 7. Je betaalt uiteindelijk de eerlijke echte prijs voor wat je nuttigt. Het is lokaal én super vers.

   Een glas bier kost in IJsland gemiddeld € 7. Je krijgt dan wel een halve liter bier. Kleine glazen worden vrijwel niet geserveerd. Lees hier meer over eten en drinken in IJsland.
  • Wat is de beste reistijd voor IJsland in de winter?
   Vanaf eind oktober kan de temperatuur in IJsland onder de nul graden Celsius komen. Er valt sneeuw, de meren bevriezen en dat zorgt ervoor dat je buitenaards mooie winteractiviteiten kunt doen! De mooiste winterperiode is wat ons betreft van januari t/m maart. Je profiteert dan van witte landschappen, genoeg lichturen en grote kans op noorderlicht.
  • Wat is het voltage in IJsland en heb ik een wereldstekker nodig?
   In IJsland is het voltage 220 tot 230 Volt. De stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland. Er worden stopcontacten van type F gebruikt maar apparaten met stekkers in type C en E passen hier ook in. Je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen naar IJsland.
  • Is er tijdsverschil met IJsland?
   In IJsland kent men geen zomertijd en wintertijd. Tijdens onze zomertijd is het in IJsland 2 uur vroeger en in de winter bedraagt het tijdsverschil 1 uur.
  • Waar kan ik boodschappen doen in IJsland?
   In IJsland zijn de afstanden groter dan in Nederland, maar je kunt altijd overal wel boodschappen doen. Ieder dorpje, hoe klein het ook is, heeft een kleine supermarkt voor de dagelijkse boodschappen. Zo ook in de regio Mývatn. De grote, ruim gesorteerde supermarkten vind je in de grotere steden, zoals in Húsavík, Reykjavík en Akureyri.
  • Hoe kan ik in IJsland betalen?
   In IJsland wordt betaald met de IJslandse kroon. IJsland is een modern land en op vrijwel alle plekken kan met een bankpas worden betaald en geldautomaten zijn er voldoende. Op de afgelegen locaties is het verstandig om wat cash geld bij je te hebben. Bij vrijwel alle hotels, restaurants, tankstations en winkels worden tevens creditcards geaccepteerd. De kosten hiervan zijn wel wat hoger dan betalen met een bankpas of contant.
  • Hoe is de internet- en mobiele dekking in IJsland?
   In IJsland is de internet- en mobiele dekking over het algemeen uitstekend, vooral in stedelijke gebieden zoals Reykjavík en Akureyri. De meeste hotels, cafés, en restaurants bieden gratis Wi-Fi aan. Buiten de steden, vooral in afgelegen en landelijke gebieden, kan de dekking variëren, maar de belangrijkste wegen en bezienswaardigheden hebben doorgaans goede mobiele dekking. Het wordt aanbevolen om een lokale simkaart of een internationale mobiele databundel aan te schaffen voor betere connectiviteit tijdens je reis.
  • Welke talen worden gesproken in IJsland?
   De officiële taal van IJsland is IJslands, dat wordt gesproken door de meerderheid van de bevolking. Het IJslands is nauw verwant aan de oude Noorse taal en heeft zich in de loop der tijd relatief geïsoleerd ontwikkeld, waardoor het zijn unieke kenmerken heeft behouden. Naast het IJslands spreekt een groot deel van de IJslandse bevolking ook Engels, vooral in stedelijke gebieden en in de toeristische sector. Engels wordt algemeen begrepen en gesproken, waardoor reizen en communiceren voor Engels-sprekende bezoekers over het algemeen gemakkelijk is.
  • Hoe zit het met fooien geven in IJsland?
   Fooien geven in IJsland is niet zo gebruikelijk als in sommige andere landen. In de horeca en toeristische sector is servicefooi vaak al inbegrepen bij de rekening, dus het is niet nodig om extra fooi te geven. Als je echter tevreden bent met de service en een extra blijk van waardering wilt geven, wordt het gewaardeerd, maar het is niet verplicht. Het bedrag van de fooi kan variëren, maar 10-15% van de totale rekening is een gangbare richtlijn als je ervoor kiest om een fooi te geven. In taxi's wordt fooi meestal afgerond naar het dichtstbijzijnde hele bedrag. Over het algemeen geldt dat fooien geven in IJsland een persoonlijke keuze is en niet wordt verwacht zoals in sommige andere landen.
  • Wat is het noorderlicht en waar kan ik het zien in IJsland?
   Het noorderlicht (Aurora Borealis) is een natuurverschijnsel dat zich in de wintermaanden voordoet in gebieden rondom de poolcirkel. Je kunt het dus overal in IJsland zien, maar dit is wel afhankelijk van een aantal natuurlijke randvoorwaarden.

   Door activiteit en explosies op de zon ontstaan er zonnewinden, die als de deeltjes in onze dampkring komen, oplichten tot groene, gele en soms zelfs rode dansende kleurflarden. Het moet uiteraard een heldere nacht zijn en er mag geen invloed zijn van vals licht om het goed te kunnen waarnemen. Lees meer over het noorderlicht in IJsland.
  • Wat is de beste periode voor het noorderlicht in IJsland?
   Het noorderlicht is te spotten tussen september en april. Lange winternachten zijn goed, maar niet noodzakelijk! Het moet donker zijn en een plek in de natuur is daarom het beste, rondom steden heb je al gauw last van lichtvervuiling.
  • In welke maanden is het winter in IJsland?
   De wintermaanden in IJsland zijn van november tot en met maart. In november worden de dagen snel korter en de kans op sneeuw neemt toe. December is de donkerste maand van het jaar met korte dagen. In januari beginnen de dagen langzaam langer te worden, maar het blijft koud en donker. In februari en maart zijn de dagen merkbaar langer, maar de winterse omstandigheden blijven. Het is nog steeds een goede tijd om het noorderlicht te zien en deel te nemen aan winterse avonturen!
  • Is IJsland erg koud in de wintermaanden?
   De winter van IJsland begint in november en eindigt in maart. IJsland kent een koud zeeklimaat én een toendraklimaat. Dit betekent dat de winters koel zijn en de zomers fris. Je zult hier geen extreme kou, zoals in Lapland, tegenkomen. Het warme zeewater dat via de Atlantische Golfstroom uit het zuiden komt, zorgt voor een aangename winterse temperatuur. De temperaturen schommelen tussen de -5°C en de 5°C.
  • Is het veel donker in IJsland?
   De poolcirkel loopt dwars over Noord-IJsland heen. Daarom is het 's zomers super lang licht en 's winters een stuk langer donker. In december ervaar je in IJsland vier uur daglicht. In februari is het aantal zonuren opgelopen tot acht uur. De beste periode om naar IJsland te gaan is daarom februari en maart. Je profiteert dan van genoeg daglicht maar hebt ook de hele avond en nacht de tijd om het noorderlicht te spotten.
  • Wanneer ontvang ik de vouchers voor mijn verblijf, excursies en eventuele extra geboekte onderdelen?
   Ongeveer drie weken voor vertrek sturen we je de reisbescheiden toe. Deze bestaan uit vouchers voor je vliegreis, vouchers voor je verblijf (met routebeschrijving en GPS-code), vouchers voor inbegrepen excursies, en vouchers voor eventuele extra's zoals diners en excursies.
  • Heb ik voor IJsland een paspoort of visum nodig?
   Naar IJsland kan worden gereisd met zowel een geldig paspoort als Europese identiteitskaart. Een visum is niet nodig.
  • Is IJsland leuk voor kinderen?
   In de winter samen met de kinderen op reis naar IJsland is geweldig. Spannende avonturen staan op jullie te wachten.

   Dompel je samen onder in een warmwaterbron, verken de uitgestrekte valleien, maak kennis met IJslandse paarden, spot het Noorderlicht, bewonder imposante watervallen met het hele gezin en laat de kinderen oog in oog staan met de meest indrukwekkende dieren van IJsland: de walvissen. Een reis om nooit te vergeten.

   Een reis naar IJsland is niet alleen spannend maar ook leerzaam. Hoe oud je kinderen ook zijn: ze ontdekken elke dag weer nieuwe dingen. Van andere manieren van leven tot bijzondere culturen en van unieke natuurtaferelen tot speciale smaakbelevenissen. Het hele gezin gaat met een hoofd en hart vol inspiratie en goede energie terug naar huis!
  • Welke reizen naar IJsland zijn geschikt voor kinderen?
   Voigt Travel biedt verschillende kinderreizen aan die speciaal zijn samengesteld voor actieve en avontuurlijke gezinnen. Bekijk de kinderreizen van Voigt Travel.
  • Welke paspoortgegevens zijn nodig bij het boeken van een reis?
   Om je reis naar onze bestemmingen te boeken, hebben we de eerste voornaam zoals vermeld in je paspoort, je achternaam en je geboortedatum nodig.
  • Kan ik extra handbagage bijboeken bij Transavia?
   Ja, het is mogelijk om extra handbagage bij te boeken bij Transavia. Vanaf het winterseizoen 2024-2025 mogen reizigers nog steeds gratis één stuk handbagage meenemen met de afmetingen van 40 x 30 x 20 cm, zoals een laptoptas of een kleine rugzak.

   Voor een groter stuk handbagage (cabinebagage) met afmetingen groter dan 55 x 35 x 25 cm, moet er een toeslag van minimaal €10 per enkele reis betaald worden. Dit kan geregeld worden via de Transavia portal.

   Er is plaats voor maximaal 70 grotere stuks cabinebagage in de cabine. Als je een van de gelukkige 70 bent, krijg je ook priority boarding. Mocht er geen plaats meer zijn in de cabine, dan zal jouw grotere cabinebagage in de ruimbagage moeten. Bij het boeken van je vlucht of het toevoegen van bagage op de Transavia portal, zal je op de hoogte worden gesteld van de beschikbaarheid. Het is aan te raden om dit zo vroeg mogelijk te regelen om zeker te zijn van een plaats. Lees hier meer.

   Op deze pagina lees je meer over het nieuwe bagagebeleid.
  • Wat zijn de vluchttijden naar IJsland?
   Voigt Travel organiseert winterreizen naar IJsland, gecombineerd met een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol Amsterdam naar Akureyri in het noorden van IJsland. De vluchten vinden plaats van januari tot maart en worden uitgevoerd door Transavia. Bekijk hier het vluchtschema.
  • Hoe is het autorijden in IJsland?
   Autorijden in IJsland is anders dan wat we gewend zijn in Nederland en België, vooral tijdens de winter wanneer de wegen glad kunnen zijn en de wind plotseling kan opsteken. Houd altijd de weerberichten in de gaten, omdat wegen bij hevige sneeuwval gesloten kunnen zijn. Controleer daarom altijd goed of de route die je wilt gaan rijden open is. De ringweg van IJsland is vrijwel volledig geasfalteerd, maar als je van de gebaande paden afwijkt, kun je grind- of gravelwegen tegenkomen.

   Voigt Travel adviseert om in de winter altijd een 4x4 te huren. Als je de binnenlanden ingaat, is een 4x4 zelfs verplicht. De wegen kunnen hier steil en smal zijn. Als je een auto huurt, is deze in de wintermaanden altijd voorzien van winterbanden. Van 1 november tot 15 april is het zelfs verplicht om winterbanden onder je auto te hebben bij winterse omstandigheden.

   In alle gevallen wordt echter aangeraden om niet te snel te rijden. De maximumsnelheid in de bebouwde kom is 50 km/u. Buiten de bebouwde kom is 90 km/u de maximumsnelheid op asfaltwegen en 80 km/u op grind- en gravelwegen.

   Het is in IJsland verplicht om altijd met voor- en achterlichten aan te rijden, zowel overdag als na zonsondergang. Houd er rekening mee dat het in de winter in IJsland vroeg donker wordt, dus neem genoeg tijd om op je bestemming aan te komen.
  • Kan ik overal tanken in IJsland?
   In IJsland zijn voldoende tankstations te vinden, zowel in de grotere plaatsen als langs de ringweg (Nationale weg 1). Vooral in de regio rondom Reykjavík is het aantal tankstations het hoogst.

   Het kan echter geen kwaad om altijd voldoende brandstof bij je te hebben vanwege de afstanden. Vooral bij het maken van een rondreis door IJsland kan het voorkomen dat je soms 50 tot 100 kilometer moet rijden zonder een tankstation tegen te komen. Ook al denk je dat je het qua brandstofniveau wel gaat redden, het is verstandig om toch te tanken wanneer je een tankstation tegenkomt. Bij vrijwel alle bemande tankstations kun je buiten de openingstijden bij automaten tanken en betalen.
  • Waar kan ik de auto die ik gehuurd heb ophalen?
   Wanneer je een fly & drive reis hebt geboekt, is een huurauto inbegrepen. Deze kun je ophalen op de luchthaven van aankomst. In de reisinformatie vind je meer informatie over de verhuurmaatschappij en de locatie waar je de auto precies kunt ophalen. Ook wordt het type auto dat je hebt gehuurd vermeld.
  • Hoe is het openbaar vervoer in IJsland?

   Het openbaar vervoer in IJsland is voornamelijk beperkt tot bussen, vooral in en rondom de grotere steden zoals Reykjavík en Akureyri. Reykjavik heeft een goed ontwikkeld stadsbusnetwerk dat verschillende delen van de stad bedient. Voor reizen naar afgelegen gebieden en populaire toeristische attracties buiten de steden, zoals de Golden Circle of de Blue Lagoon, zijn georganiseerde tours en huurauto's vaak de beste opties. Het plannen van reizen met het openbaar vervoer vereist zorgvuldige timing vanwege de beperkte dienstregelingen, vooral buiten de hoofdstad.
  • Zijn alle hotels goed te bereiken en kan ik mijn auto veilig parkeren in IJsland?
   Je krijgt een zeer uitgebreide routebeschrijving mee, met de GPS-coördinaten van de accommodaties. Elk hotel is prima per auto te bereiken met goede (veelal tot het hotel behorende) parkeergelegenheid. De auto kun je altijd veilig achterlaten. De afstanden op onze rondreizen zijn zodanig dat je onderweg altijd voldoende tijd hebt voor bezienswaardigheden alvorens je in het volgende verblijfshotel aankomt.

Staat je vraag er niet bij?

Stel dan je vraag via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op 035 - 699 0322.