Veelgestelde vragen IJsland winter
Alles over IJsland winter

Veelgestelde vragen IJsland in de winter

Vragen en antwoorden 

  • Wat zijn de vluchttijden naar IJsland?
   Voigt Travel organiseert winterreizen naar IJsland, gecombineerd met een rechtstreekse vlucht van Schiphol Amsterdam naar Akureyri in het noorden van IJsland. De vluchten vinden plaats in februari en maart en worden uitgevoerd door Transavia. Bekijk hier het vluchtschema.
  • Is er tijdsverschil met IJsland?
   In IJsland kent men geen zomer- en wintertijd. Tijdens onze wintertijd is het in IJsland 1 uur vroeger.
  • Welke kleding heb ik nodig in IJsland?
   In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond het vriespunt, dus dat valt best mee. Het is vooral de stevige wind die het koud doet aanvoelen. Draag daarom altijd warme en winddichte kleding. Alle kleding met een hoog percentage wol of fleece kun je prima in je koffer stoppen. Een andere truc is om meerdere lagen over elkaar heen te dragen.
   Een muts, wanten of handschoenen en een sjaal zijn in IJsland onmisbare accessoires. Kijk ook of je jas een goede capuchon heeft, liefst met een extra rand die je beschermt tegen de wind.

   Tip: een goede zonnebril beschermt je tegen de extra Uv-straling die weerkaatst wordt door de sneeuw. Een skibril beschermt de ogen tegen Uv-licht maar biedt ook goed zicht bij schemerlicht, sneeuw en mist en bovendien beschermt hij je tegen de kou.
   Draag stevig winterschoeisel, zoals bergschoenen, wandelschoenen of gevoerde sneeuwlaarzen met een goed zoolprofiel.
  • Heb ik voor IJsland een paspoort nodig?
   Naar IJsland kan worden gereisd met zowel een geldig paspoort als Europese identiteitskaart. Een visum is niet nodig.
  • Welke paspoortgegevens zijn nodig om een reis te boeken?
   Om je reis naar IJsland te boeken, hebben wij de eerste voornaam zoals op je paspoort staat, je achternaam en je geboortedatum nodig. Je kunt uiteraard ook reizen met een identiteitskaart.
  • Hoe kan ik in IJsland betalen?
   In IJsland wordt betaald met de IJslandse kroon. IJsland is een modern land en op vrijwel alle plekken kan met een bankpas worden betaald. Op de afgelegen locaties is niet overal een pinautomaat te vinden, dus is het verstandig om wat cash geld bij je te hebben. Bij vrijwel alle hotels, restaurants, tankstations en winkels worden tevens pinpassen en creditcards geaccepteerd.
  • Hoe is het autorijden in IJsland?
   Autorijden in IJsland is anders dan we gewend zijn in Nederland en België. Zeker tijdens de winter, wanneer de wegen glad kunnen zijn en de wind van tijd tot tijd plotseling kan opsteken. Hou altijd de weerberichten in de gaten, want wegen kunnen gesloten zijn bij hevige sneeuwval. De ringweg van IJsland is vrijwel volledig geasfalteerd, maar ga je van de gebaande paden af dan kun je grind- of gravelwegen tegenkomen.

   Voigt Travel adviseert om in de winter altijd een 4x4 te huren. Als je de binnenlanden in gaat, dan is een 4x4 zelfs verplicht. De wegen kunnen hier steil en smal zijn. In alle gevallen wordt het echter aangeraden om niet te snel te rijden. De maximum snelheid in de bebouwde kom is 50 km per uur. Buiten de bebouwde kom is 90 km/uur de maximum snelheid op asfaltwegen en 80 km/uur op grind- en gravelwegen.

   Het is in IJsland verplicht om altijd met licht aan te rijden, zowel overdag als na zonsondergang. Houd er in alle gevallen rekening mee dat het in IJsland in de winter vroeg donker wordt. Neem dan ook genoeg tijd om op je bestemming aan te komen.
  • Kan ik overal tanken?
   In IJsland zijn voldoende tankstations te vinden. Zowel in de grotere plaatsen als langs de ringweg (Nationale weg 1) kun je op veel plekken tanken. Het kan echter geen kwaad dat je altijd voldoende brandstof bij je hebt, vanwege de afstanden. Bij vrijwel alle bemande tankstations kun je buiten de openingstijden bij automaten tanken en betalen.
  • Zijn alle hotels goed te bereiken en kan ik mijn auto veilig parkeren?
   Je krijgt een zeer uitgebreide routebeschrijving mee, met de GPS-coördinaten van de accommodaties. Elk hotel is prima per auto te bereiken met goede (veelal tot het hotel behorende) parkeergelegenheid. De auto kun je altijd veilig achterlaten. De afstanden op onze rondreizen zijn zodanig dat je onderweg altijd voldoende tijd hebt voor bezienswaardigheden alvorens je in het volgende verblijfshotel aankomt.
  • Kent Voigt Travel alle accommodaties zelf?
   Jazeker, vraag maar! Elk hotel hebben wij persoonlijk bezocht en gecontracteerd. Heb je specifieke vragen over de ligging en de directe omgeving van een hotel, de parkeermogelijkheden of het restaurant: wij kunnen deze beantwoorden! Heb je advies nodig bij de keuze, bel of mail gerust, wij helpen je graag!
  • Wat is het noorderlicht en waar kan ik het zien?
   Het noorderlicht (Aurora Borealis) is een natuurverschijnsel wat zich in de wintermaanden in de gebieden rondom de poolcirkel voordoet. Je kunt het dus overal in IJsland zien, maar is wel afhankelijk van een aantal natuurlijke randvoorwaarden.

   Door activiteit en explosies op de zon ontstaan er zonnewinden die als de deeltjes in onze dampkring komen, oplichten tot groene, gele en soms zelfs rode dansende kleurflarden’. Het moet uiteraard een heldere nacht zijn en er mag geen invloed van vals licht zijn om het goed te kunnen waarnemen. Lees meer over het noorderlicht in IJsland.
  • Wat is de beste periode voor het noorderlicht?
   Het noorderlicht is te spotten tussen september en april. Lange winternachten zijn goed, maar niet noodzakelijk! Het moet donker zijn en een plek in de natuur is daarom het beste, rondom steden heb je al gauw last van lichtvervuiling.
  • Is IJsland leuk voor kinderen?
   In de winter samen met de kinderen op reis naar IJsland is geweldig. Spannende avonturen staan op jullie te wachten.

   Dompel je samen onder in een warmwaterbron, verken de uitgestrekte valleien, maak kennis met IJslandse paarden, spot het Noorderlicht, bewonder imposante watervallen met het hele gezin en laat de kinderen oog in oog staan met de meest indrukwekkende dieren van IJsland: de walvissen. Een reis om nooit te vergeten.

   Een reis naar IJsland is niet alleen spannend maar ook leerzaam. Hoe oud je kinderen ook zijn: ze ontdekken elke dag weer nieuwe dingen. Van andere manieren van leven tot bijzondere culturen en van unieke natuurtaferelen tot speciale smaakbelevenissen. Het hele gezin gaat met een hoofd en hart vol inspiratie en goede energie terug naar huis!
  • Welke reizen zijn geschikt voor kinderen?
   Voigt Travel biedt verschillende kids reizen aan die speciaal voor actieve en avontuurlijke gezinnen zijn samengesteld. Bekijk de kids reizen van Voigt Travel.
  • Is IJsland erg koud in de wintermaanden?
   De winter van IJsland begint in oktober en eindigt in maart. IJsland kent een koud zeeklimaat én een toendraklimaat. Dit betekent dat de winters koel zijn en de zomers fris. Je zult hier geen extreme kou, zoals in Lapland, tegenkomen. Het warme zeewater dat via de Atlantische Golfstroom uit het zuiden komt, zorgt voor een aangename winterse temperatuur. De temperaturen schommelen tussen de -5°C en de 5°C.
  • Is het veel donker in IJsland?
   De poolcirkel loopt dwars over Noord-IJsland heen. Daarom is het 's zomers super lang licht en 's winters een stuk langer donker. In december ervaar je in IJsland vier uur daglicht. In februari is het aantal zonuren opgelopen tot acht uur. De beste periode om naar IJsland te gaan is daarom februari en maart. Je profiteert dan van genoeg daglicht maar hebt ook de hele avond en nacht de tijd om het noorderlicht te spotten.
  • Annuleren jullie mijn reis als het reisadvies van de bestemming die ik heb geboekt, wijzigt naar oranje? Of kan ik in zo’n geval zelf mijn reis kosteloos annuleren?
   Een wijziging in het reisadvies van een bepaalde bestemming in verband met de situatie ter plaatse, betekent niet dat wij automatisch reizen naar deze bestemming annuleren. Wij zullen in zo’n situatie beoordelen of reizen naar deze bestemming veilig en verantwoord kan en op basis daarvan besluiten of de reis kan doorgaan. Bij code oranje kan de reis in de meeste gevallen gewoon doorgaan. Om dezelfde reden is er geen recht op zelf kosteloos annuleren. Wil je toch liever niet naar deze bestemming afreizen dan gelden onze reguliere annuleringsvoorwaarden
  • Annuleren jullie mijn reis als het reisadvies van de NL overheid of de bestemming die ik heb geboekt, wijzigt naar rood? Of kan ik in zo’n geval zelf mijn reis kosteloos annuleren?
   Als de overheid besluit dat we niet meer mogen reizen, neemt Voigt Travel contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je recht hebt op een restitutie zodra Voigt Travel de reizen niet kan uitvoeren. Daarnaast kijken we altijd mee naar andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het omboeken van de reis naar een andere bestemming of vertrekdatum. Als Nederland door de ECDC (de Europese RIVM) code rood krijgt dan kan het zijn dat andere landen aanvullende voorwaarden stellen aan reizigers die uit Nederland komen. Zoals een bewijs van vaccinatie, een negatieve testuitslag of bij hoge uitzondering een quarantaineperiode bij aankomst. Als de kleur tijdens je reis wijzigt in rood, zorgen we ervoor dat je zo snel mogelijk en veilig thuiskomt. Met behulp van de repatriëringsgarantie halen we je kosteloos naar huis.
  • Wat moet ik doen als ik voor vertrek positief getest ben op corona of geen negatieve test kan overhandigen?
   Wij adviseren om voor je reis altijd een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. In het geval je voor vertrek positief getest bent, of geen negatieve test kan overhandigen, en de situatie vereist dit wel (weer), kun je namelijk niet op reis. In dat geval gelden onze reguliere annuleringsvoorwaarden. Neem in dat geval contact op met je annuleringsverzekering om te bespreken of je recht hebt op vergoeding van de annuleringskosten en ongebruikte reisdagen.

 

Staat je vraag er niet bij?

Stel dan je vraag via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op 035 - 699 0322.