IJsland noorderlicht reis maken
IJsland noorderlicht reis

Noorderlicht reizen IJsland

IJsland is één van die plekken in de wereld waar je heel goed het noorderlicht kunt spotten. Vooral het noorden van IJsland steekt er met kop en schouder bovenuit. Op deze pagina lees je meer over hoe het komt dat het noorderlicht in IJsland zo goed te zien is. Als je doorscrollt ontdek je ook meteen wanneer je waar in IJsland moet zijn om het noorderlicht te spotten.
 


 

Noorderlicht reizen

Voor velen is het ‘t hoogtepunt van een reis naar IJsland: het mysterieuze noorderlicht. Het is waar… de hemel in groen vuur en vlam zien dansen is onvergetelijk en een echte once in a lifetime ervaring. Ben je benieuwd wat het noorderlicht precies is en hoe je dit bijzondere fenomeen kunt spotten in IJsland? Bekijk dan alvast het filmpje van het noorderlicht in IJsland en lees verder!  

 


Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht (Aurora Borealis) begint hoog in de atmosfeer van de aarde wanneer  gasvormige deeltjes met van de zon afkomstige elektrisch geladen deeltjes botsen. Deze deeltjes worden dan zo heet dat de zwaartekracht van de zon de deeltjes niet meer bij zich kan houden en slaan vervolgens als een zonnewind de ruimte in. Wanneer de geladen deeltjes in de magnetosfeer van de aarde worden opgevangen zie je in de donkere hemel een kleurrijke, dansende lichtshow. Deze lichtjes komen in allerlei kleuren voor, maar groen en roze zijn het meest voorkomend. Onvergetelijk en magisch om te zien!

 

Wanneer spot je het noorderlicht in IJsland?

Het noorderlicht is te spotten tussen september en april. Lange winternachten zijn goed, maar niet noodzakelijk! Het moet donker zijn en een plek in de natuur is daarom het beste, rondom steden heb je al gauw last van lichtvervuiling. Er moet een heldere en open hemel zijn met weinig tot geen bewolking en niet meer dan een zwak licht van de maan. Ook moet er voldoende zonneactiviteit zijn: als er geen zonnewind is kan er geen noorderlicht zijn. Hier zijn speciale aurora voorspellingen voor die je elke dag kunt checken! De hoeveelheid zonneactiviteit wordt voorspeld op basis van de KP-index. Het noorderlicht in IJsland is goed te zien vanaf een KP-index van 3 of 4. Is het je droom om het noorderlicht in IJsland te zien? Ga dan met Voigt Travel in de winter naar Noord-IJsland, waar de kans het grootste is!
 

Rijden op een paard in IJsland 

Waar kan je het noorderlicht zien?

Op plekken die boven de Poolcirkel liggen kan het noorderlicht tijdens elke donkere nacht verschijnen. Daarom is IJsland de ideale noorderlicht bestemming! In heel IJsland kan je genieten van deze dansende groene lichten. Je kunt mee met een speciale noorderlichtexpeditie, maar het is ook gewoon mogelijk om te genieten van dit bijzondere fenomeen vanuit je buitenbubbelbad, natuurlodge, uitzichtplatform of warmwaterbron. Klinkt als een droom hè? Boek nu je reis naar IJsland en ga ook op noorderlichtjacht! Voigt Travel vliegt in februari en maart van Amsterdam naar Akureyri in het noorden van IJsland, zonder een hinderlijke overstap in Reykjavik. Zo sta je binnen een mum van tijd met beide voeten in het IJslandse winterwonderland! 

Vergeet niet: ook zonder het noorderlicht is IJsland een buitenaards mooie plek om te bezoeken. Het land biedt ervaringen en natuurfenomenen die je wellicht nog nooit hebt gezien zoals gletsjers, geisers, hete lavavelden, watervallen en vulkanen. IJsland wordt niet voor niets het land van vuur en ijs genoemd!
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel