Veelgestelde vragen over winters Noord-Noorwegen
Alles over Noorwegen

Veelgestelde vragen over winters Noord-Noorwegen

Voigt Travel organiseert al vele jaren reizen naar het winterse Noord-Noorwegen. Dat betekent dat wij veel ervaring en kennis hebben en daar kun jij van profiteren. Hieronder een aantal vragen die wij vaak krijgen en ons antwoord daarop. Twijfel je nog? Bel ons (035 - 6990322) of stel je vraag via het contactformulier. Uiteraard zijn wij ook te bereiken via Twitter @VoigtTravel en Facebook: facebook.com/voigttravel.
 


 

Is Noord-Noorwegen erg koud in de wintermaanden?

In de winter is een groot deel van Noorwegen veranderd in een waar sneeuwparadijs met winterse temperaturen (die trouwens nogal kunnen variëren). Het hangt ervan af waar je je in Noord-Noorwegen bevindt.

De kustgebieden hebben relatief milde winters, met temperaturen tussen –5 ºC tot +5ºC. Maar wind, regen en bewolking komen hier ’s winters ook regelmatig voor. De Warme Golfstroom zorgt in vergelijking met andere regio’s op gelijke breedte, zoals bijvoorbeeld Alaska of Groenland, voor een mild kustklimaat. De Lofoten kennen daardoor relatief zachte winters.

De Atlantische Oceaan (Atlanter Havet) kan ook voor veel wind zorgen. Het kustgebied van Noorwegen kan dus winderig zijn. Het samenspel van de wind en het zeewater heeft trouwens in de IJstijden voor een groot deel het karakteristieke kustlandschap van Noorwegen gevormd met de fjorden, de ruige rotspartijen en de talloze scheren, eilandjes en eilanden. Langs de kust van Noorwegen waait het ongeveer driekwart van het jaar redelijk tot flink.

In het heuvelachtige binnenland van Finnmark en Troms, Midden-Noorwegen en Oost-Noorwegen zijn de winters streng en koud en kunnen de temperaturen tot -40ºC dalen, hoewel deze extreme waarden echt niet elke winter voorkomen. Bekijk hier de weersverwachting voor komende week.
 

Noord-Noorwegen: het land van de Noren en de Samen?

In Noord-Noorwegen komen oud en nieuw bij elkaar. Dat betekent dat Noren en de Samen, de oorspronkelijke bevolking van Lapland, hier leven. De Samen hebben wel hun eigen cultuur en talen, maar geen eigen staat. Het leefgebied van de Samen strekt zich uit over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. De Samen leven o.a. van de rendierhouderij en soms ook nog van kleinschalige landbouw en visserij, maar ook van toerisme. Karakteristiek zijn hun kleding en hun tenten (lavvo). Tradities, zoals het vertellen van verhalen en joiken (een soort van gezang) worden in ere gehouden. Hun handwerkproducten zoals prachtige messen, rendierhuiden, vesten (duodji – het Samische handwerk) zijn een mooi souvenir. 

De Noren zijn over het algemeen familiair en gemoedelijk, maar tegen vreemden wat terughoudend. De meeste Noren hebben een sterke band met de natuur, ze zijn sportief en hun activiteiten worden aangepast aan de seizoenen.
 

Wat eet je in Noorwegen?

Noorwegen kent veel regionale en lokale specialiteiten. Aan de Noorse kust wordt uiteraard veel vis gegeten. Men eet er graag stokvis (gezouten en gedroogde kabeljauw), forel of  zalm. Maar ook een gerecht met rendiervlees of gevogelte is niet te versmaden.
 

Heb ik een visum nodig?

Nee, Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar behoort wel tot de Schengenlanden. Een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart is een vereiste.
 

Wat is het voltage in Noorwegen?

Het voltage in Noorwegen is 220 Volt. Er is overal elektriciteit. Apparaten met een Eurostekker kunnen gewoon worden gebruikt.
 

Is er tijdverschil met Noord-Noorwegen?

Er is geen tijdsverschil met Nederland.
 

Is Noorwegen duur?

De levensstandaard in Noorwegen is vrij hoog, het dagelijks leven is duurder dan bij ons in Nederland. Alcohol en tabak zijn vanwege de accijnzen duidelijk hoger geprijsd. Boodschappen doen en uit eten gaan is duurder dan in Nederland.
 

Hoe kan ik in Noorwegen betalen?

Je kunt met Noorse kronen betalen. 1 kroon (NOK) is 100 øre. Het gebruik van creditcards is in Noorwegen heel gewoon. Met name Eurocard, Mastercard, Visa, American Express en Diners Club. Je kunt er zelfs dat ene glaasje wijn of kopje koffie mee betalen.
 

Zijn er pinautomaten in Noord-Noorwegen?

Niet al onze bestemmingen in Noorwegen hebben pinautomaten, de zogeheten Minibanker, maar je kunt bijna overal terecht met een creditcard.
 

Is Noord-Noorwegen leuk voor kinderen?

Een vakantie in de winter naar Noord-Noorwegen is een unieke belevenis! Rondreizen waarbij je kunt genieten van een adembenemend landschap met zijn fjorden, eilanden, berggebieden en uitgestrekte hoogvlaktes. Het leven langs de kust staat vaak in het teken van de visserij en dat is terug te zien in pittoreske vissersplaatsjes met hun gekleurde, houten huizen en aan de rekken waarop stokvis wordt gedroogd. Er is dus veel te zien en het is allemaal héél anders dan thuis! Voeg daarbij het feit dat er op tal van plaatsen aan allerlei winteractiviteiten (hondenslede, sneeuwscooter, langlaufen, skiën, wandelen, vistrips, noorderlichtsafari’s etc.) kunnen worden deelgenomen en het plaatje is compleet. Maar dit plaatje is duidelijk meer geschikt voor volwassenen dan voor (kleine) kinderen.
 

Waar kan ik boodschappen doen?

In Noord-Noorwegen zijn de afstanden duidelijk groter dan in Nederland. Plaatsen liggen verder uit elkaar. Wil je boodschappen doen of souvenirs kopen dan kun je dat doen in de grotere plaatsen. Kleinere plaatsen beschikken soms over een lokale supermarkt. Er zijn ook levensmiddelen te koop bij de tankstations.
 

Wat is er gebruikelijk bij het in- en uitchecken van mijn accommodatie?

Het is een internationale regel dat gasten hun accommodatie in de loop van de middag kunnen betrekken op de dag van aankomst en deze accommodatie aan het eind van de ochtend dienen te verlaten op de dag van vertrek. De tijden (van het betrekken of verlaten van de kamer) zijn vanzelfsprekend mede afhankelijk van reserveringen door derden, schoonmaakafspraken, toewijzing van accommodaties en van de aankomst- en vertrektijden van (overige) gasten, waardoor alleen de accommodatieverschaffer ter plaatse hierover uitsluitsel kan geven.
 

Kan ik mobiel bellen?

In Noord-Noorwegen kun je bijna overal een mobiele telefoon gebruiken. Over het algemeen heb je goede verbinding in Noord-Noorwegen. In sommige berggebieden kan de verbinding slecht of matig zijn. Vanuit Noorwegen kies je voor het buitenland eerst 00 en dan het landnummer (Nederland 31, België 32), dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Bij binnenlandse gesprekken in Noorwegen moet de 0 uiteraard wel gekozen worden.

Het beste is om je telefoon al thuis te programmeren met de internationale code: eerst een plusje, dan het landnummer (voor Nederland 31, voor België 32) en dan het netnummer zonder de nul, gevolgd door het abonneenummer.
 

Wat is het noorderlicht en waar kan ik het zien?

Het noorderlicht (Aurora Borealis) is een natuurverschijnsel dat zich in de wintermaanden vooral in de gebieden boven de Poolcirkel voordoet. Je kunt het noorderlicht dus overal in Noord-Noorwegen zien, maar het is wel afhankelijk van een aantal natuurlijke randvoorwaarden. Door activiteit en explosies op de zon ontstaan er zonnewinden die als deeltjes in onze dampkring komen, deeltjes die oplichten tot groene, gele en soms zelfs rode dansende kleurflarden. Het moet vriezen, er moet een heldere hemel zijn en er mag geen invloed van vals licht zijn (lantaarns etc.) om het noorderlicht goed te kunnen waarnemen. Lees hier meer informatie over het noorderlicht.
 

Wat is het blauwe licht?

In het hoge noorden van Noorwegen verdwijnt de zon van november tot januari volledig onder de horizon. Maar in deze donkere tijd is er op het midden van de dag het zogeheten ‘blauwe licht’, een soort van schemerlicht bijna net zo indrukwekkend is als het noorderlicht.
 

Hoe lang is het overdag licht op en rond de poolcirkel?

In februari heb je te maken met vrijwel hetzelfde dag- en nachtritme als in Nederland. De zon komt iets later op, rond 09.00 uur. Al eerder zul je het idee hebben dat het licht gaat worden maar dit duurt langer dan bij ons. In de namiddag gaat de zon onder rond 15.45 uur. In maart is het al langer licht dan bij ons. Dan komt de zon op rond 07.00 uur, de zon gaat onder rond 17.30 uur.
 

Wat is een trol?

Wereldwijd leeft de mythe over trollen, een mythe die voornamelijk in Noorwegen is ontstaan. In de Noorse mythologie zijn trollen meestal bijzondere en vooral lelijke wezens. Ze leefden vroeger in de bossen en tussen de rotsen en waren vooral ’s nachts actief. Als ze met zonlicht in aanraking kwamen versteenden ze. In sommige markante punten en rotsen in Noorwegen herkent men nog steeds trollen, zoals bijvoorbeeld de ‘Trollen van Trollholmsund’ in Porsanger. Tegenwoordig kun je in Noorwegen ook overdag trollen zien, maar dan in het groot vóór en in het klein ín een souvenirwinkel! Trollen komen ook uitgebreid aan bod in de trilogie ‘In de ban van de Ring’ van J.R.R. Tolkien.
 

Welke kleding heb ik nodig?

Voor een comfortabel verblijf in Noord-Noorwegen is het prettig de juiste kleding te dragen. Het is handig om de kleding op alle weersomstandigheden af te stemmen. Wat tips:

  • Goede winterkleding (skipak)
  • Thermo ondergoed
  • Draag diverse lagen kleding over elkaar (liefst geen katoen)
  • In ieder geval geen katoen op de blote huid
  • Warme (wollen) sokken, 2 paar over elkaar is hier heel normaal
  • Goede muts, altijd gebruiken ook als je ‘even’ naar buiten gaat
  • Goede handschoenen, liefst water- en winddicht
  • Goede waterdichte (berg) schoenen of goede snowboots

Voor de excursies krijg je - waar nodig - kleding die door de organisatie wordt verstrekt, zoals een thermo overall. Lees hier meer over kledingadvies in Noorwegen.
 

Hoe bescherm ik mijn gezicht tegen de kou?

Gebruik bij buitenactiviteiten geen crèmes of vetten die water of vocht bevatten. Let op met vaseline, deze bevat ook vaak vocht. Volgens de lokale bevolking kunt u het beste uw gezicht in de ochtend niet met zeep wassen maar alleen met water afspoelen. Daarna de huid voorzichtig droogdeppen. Huidvet is bij een normale huid vaak voldoende om het gezicht te beschermen. Aan het einde van de dag, als je terug bent in de accommodatie, kun je uiteraard wel de huid verzorgen met crème/vet of andere middelen. Hou vooral je lippen in de gaten. Gebruik goede lippencrème.
 

Kan ik alleen op pad de wildernis in?

Probeer altijd met meerdere mensen te gaan en NIET alleen. Neem in ieder geval de volgende zaken mee: hoofddeksel, GSM, een extra paar sokken, eten, drinken, lucifers/aansteker, wc-papier, touw/extra veters, zakmes, EHBO-setje, extra geheugenkaart en extra batterijen/accu’s voor de camera. Verpak e.e.a. waterdicht, bijvoorbeeld in plastic zakjes.

Tip: Als je er op uittrekt noteer dan regelmatig vaste herkenningspunten (bijvoorbeeld aanwijzingsborden) voor jezelf op papier. Ga niet zomaar ronddwalen, want in de winter lijkt alles op elkaar. Blijf waar mogelijk op gebaande paden en houd rekening met de langlaufers: het vriendelijke verzoek om geen gebruik te maken van de loipes, je trapt deze namelijk kapot.
 

Waar ligt luchthaven Evenes (EVE)?

Deze luchthaven ligt bij Evenes in het noorden van Noorwegen. De steden Harstad en Narvik zijn de dichtstbijzijnde grote plaatsen. Evenes is ook de aanvliegroute voor Lofoten en Vesterålen. De luchthaven is in 1972 in gebruik genomen en wordt voornamelijk gebruikt voor burgerluchtvaart.
 

Annuleren jullie mijn reis als het reisadvies van de bestemming die ik heb geboekt, wijzigt naar oranje? Of kan ik in zo’n geval zelf mijn reis kosteloos annuleren?

Een wijziging in het reisadvies van een bepaalde bestemming in verband met de situatie ter plaatse, betekent niet dat wij automatisch reizen naar deze bestemming annuleren. Wij zullen in zo’n situatie beoordelen of reizen naar deze bestemming veilig en verantwoord kan en op basis daarvan besluiten of de reis kan doorgaan. Bij code oranje kan de reis in de meeste gevallen gewoon doorgaan. Om dezelfde reden is er geen recht op zelf kosteloos annuleren. Wil je toch liever niet naar deze bestemming afreizen dan gelden onze reguliere annuleringsvoorwaarden.
 

Annuleren jullie mijn reis als het reisadvies van de NL overheid of de bestemming die ik heb geboekt, wijzigt naar rood? Of kan ik in zo’n geval zelf mijn reis kosteloos annuleren?

Als de overheid besluit dat we niet meer mogen reizen, neemt Voigt Travel contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je recht hebt op een restitutie zodra Voigt Travel de reizen niet kan uitvoeren. Daarnaast kijken we altijd mee naar andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het omboeken van de reis naar een andere bestemming of vertrekdatum.
Als Nederland door de ECDC (de Europese RIVM) code rood krijgt dan kan het zijn dat andere landen aanvullende voorwaarden stellen aan reizigers die uit Nederland komen. Zoals een bewijs van vaccinatie, een negatieve testuitslag of bij hoge uitzondering een quarantaineperiode bij aankomst. 
Als de kleur tijdens je reis wijzigt in rood, zorgen we ervoor dat je zo snel mogelijk en veilig thuiskomt. Met behulp van de repatriëringsgarantie halen we je kosteloos naar huis.
 

Wat moet ik doen als ik voor vertrek positief getest ben op corona of geen negatieve test kan overhandigen?

Wij adviseren om voor je reis altijd een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. In het geval je voor vertrek positief getest bent, of geen negatieve test kan overhandigen, en de situatie vereist dit wel (weer), kun je namelijk niet op reis. In dat geval gelden onze reguliere annuleringsvoorwaarden. Neem in dat geval contact op met je annuleringsverzekering om te bespreken of je recht hebt op vergoeding van de annuleringskosten en ongebruikte reisdagen. 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel